Povežite se s nama

Međimurje

Atraktivna parcela pokraj Termi Sveti Martin pripada Sindikatu, a ne državi

Objavljeno:

- dana

BORBA ZA ZEMLJIŠTE

Vlasnik atraktivne parcele u Gradišćaku u Općini Sveti Martin, koja se nalazi tik uz LifeClass Terme Sveti Martin, nije Republika Hrvatska, nego Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika sa sjedištem u Zagrebu.

Utvrdio je to Trgovački sud u Varaždinu u nepravomoćnoj presudi donesenoj ovog mjeseca.

Nevaljali upis

Riječ je o nekretnini površine 6.751 četvornog metra, koja je u naravi šuma. Sud je naložio da se briše pravo vlasništva Republike Hrvatske, a da se kao vlasnik uknjiži Sindikat. Republika Hrvatska ujedno Sindikatu mora podmiriti parnične troškove u iznosu od 10.250 kuna.

Sindikat je tužbu podnio još u svibnju 2013. radi nevaljanog upisa u zemljišnu knjigu, i to nakon što nije uspio pokušaj mirnog rješenja spora. Isticali su da su parcelu kupili 1959. godine, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Napomenuli su da se RH kao vlasnik upisala neposredno nakon njih, a na temelju rješenja iz 1999. godine. U svibnju 2004. nekretnina je bila podijeljena na tri čestice, a RH je dvije čestice u veljači 2005. prodala Toplicama Sveti Martin, dok je treća čestica i danas upisana kao vlasništvo države.

Sindikat je naveo da je upis vlasništva proveden protivno Zakonu o udrugama: ta nekretnina, naime, nije bila uknjižena kao društveno vlasništvo, nego ju je Sindikat kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Republika Hrvatska, koju je zastupalo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, u cijelosti je osporavala tužbu. Naveli su da je Sindikat kao zemljišnoknjižni vlasnik upisan u veljači 1995., ali da je to bila samo zabilježba promjene imena. Naime, vlasništvo je bilo upisano u korist Kotarskog odbora Sindikata Čakovec, prednika današnjeg Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Kotarski odbor Sindikata Čakovec, prednik današnjeg Sindikata, je zemljište kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva. Prva presuda donesena je 2013., ali ju je Visoki trgovački sud RH ukinuo 2016. i vratio na ponovno suđenje.

Ponovljeni postupak

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je riječ bila o društveno-političkoj organizaciji, koja se 1976., kada je na snagu stupio Ustav tadašnje SFRJ, preoblikovala u društveno-političku osobu. Time se, naveli su, njezino vlasništvo pretvorilo u društveno. Također su istaknuli da je RH vlasništvo stekla u siječnju 1998., šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o udrugama, i to zato što nije postojao dogovor udruga sindikata o pravu vlasništva na toj nekretnini.

Sud je u ovom predmetu prvu presudu donio još u listopadu 2013. i utvrdio da je tužba Sindikata osnovana. Međutim, Visoki trgovački sud RH je u listopadu 2016. presudu ukinuo i vratio je na ponovljeni postupak. U novom postupku varaždinski Trgovački sud ponovno je utvrdio da je zahtjev Sindikata u cijelosti osnovan.

Republika Hrvatska mora platiti 10.250 kuna parničnih troškova Sindikatu

– Uvidom u kupoprodajni ugovor od 31. lipnja 1959. utvrđeno je da su prodavatelji M. K. i J. K. prodali i predmetnu česticu Kotarskom odboru Sindikata državnih službenika Čakovec, knjižnom predniku tužitelja. U konkretnom slučaju ovaj sud smatra da nisu bile ispunjene pretpostavke (…) za upis prava vlasništva RH (…) na temelju rješenja Općinskog suda u Čakovcu od 13. svibnja 1999. Ovo zato što je u trenutku zaprimanja prijedloga za upis RH, Sindikat bio upisan kao vlasnik predmetne nekretnine, a ne kao korisnik, te predmetna nekretnina nije uopće bila upisana kao društveno vlasništvo, posebno uzimajući u obzir da je tužitelj vlasništvo nad predmetnom nekretninom stekao 1959., dakle, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva – istaknuto je u presudi.

Protiv presude Županijsko državno odvjetništvo može se žaliti Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U veljači se u Međimurju otvaraju dva nova Centra igre i knjižnice igračaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Soldo/UNICEF

U okviru pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, u veljači ove godine otvaraju se dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

Uz to, uspješno se održavaju i edukacije za stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a opremljen je praktikum ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu.

– U Međimurskoj županiji čak 40 % djece u dobi od tri godine do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Novootvoreni Centri igre, uz već postojeći, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Posebno su to korisna mjesta za najranjiviju djecu jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma i škole druže s vršnjacima, a druže se i roditelji. Kroz Centre igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta – ističu iz UNICEF-a.

Aktivnosti u Centrima igre osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, UNICEF-ova provedbenog partnera, a igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu, koji je, ususret novoj akademskoj godini, opremljen inkluzivnim didaktičkim materijalima i vrtićkim namještajem.

Ovako opremljen prostor praktikuma donosi dvojaku korist jer će budući odgojitelji imati priliku iskusiti kako praktičke materijale primijeniti u radu s djecom, a prostor praktikuma namjerava se otvoriti i za djecu koja još nisu upisana u vrtić te im na taj način pružiti mogućnost za igru i učenje u vrtićkom okruženju.

– Mi u POU ‘Korak po korak’ posvećeni smo djeci u riziku i svojim aktivnostima želimo utjecati na poboljšanje njihovih uvjeta života te prilika za obrazovanje. Naša uloga u ovom  pilot-programu, koji u Međimurskoj županiji radi veliku promjenu, uključuje rad na sveobuhvatnom osnaživanju  stručnjaka u sustavu obrazovanja te provođenju aktivnosti u Centrima igre. Centri igre vrlo su važni kao prilike za neformalno obrazovanje i mjesta gdje se djeca i roditelji druže, igraju, razmjenjuju iskustva s drugima, a mogu i besplatno posuditi igračke – objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’.

Uz aktivnosti u Centrima igre organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića. Stručnjaci su učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Na edukaciji Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu polaznici su promišljali o različitostima, multikulturalnosti i društvenoj pravdi.

Na edukaciji Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću i odgoj za različitost polaznici uče kako nastaju stereotipi te kako djecu potaknuti da kritički razmišljaju i uvažavaju različitosti.

Edukacija o interaktivnoj metodi Persona Doll, u kojoj se lutka koristi kao medijator između odgojitelja i djece te im donosi razne antidiskriminacijske scenarije, namijenjena je stručnjacima koji rade s djecom rane predškolske dobi.

– Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Provedbom pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi – izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Dodajmo da je pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima.

Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina.

Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u bolnici je još 41 pacijent

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, priopćio je 24. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 2 osobe.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testom testirano je 214 osoba, od čega je evidentirano 19 pozitivnih nalaza, što je 8,8 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 219 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2592.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana je 41 osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, nema otpuštenih pacijenata, 7 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje