Povežite se s nama

Međimurje

Atraktivna parcela pokraj Termi Sveti Martin pripada Sindikatu, a ne državi

Objavljeno:

- dana

BORBA ZA ZEMLJIŠTE

Vlasnik atraktivne parcele u Gradišćaku u Općini Sveti Martin, koja se nalazi tik uz LifeClass Terme Sveti Martin, nije Republika Hrvatska, nego Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika sa sjedištem u Zagrebu.

Utvrdio je to Trgovački sud u Varaždinu u nepravomoćnoj presudi donesenoj ovog mjeseca.

Nevaljali upis

Riječ je o nekretnini površine 6.751 četvornog metra, koja je u naravi šuma. Sud je naložio da se briše pravo vlasništva Republike Hrvatske, a da se kao vlasnik uknjiži Sindikat. Republika Hrvatska ujedno Sindikatu mora podmiriti parnične troškove u iznosu od 10.250 kuna.

Sindikat je tužbu podnio još u svibnju 2013. radi nevaljanog upisa u zemljišnu knjigu, i to nakon što nije uspio pokušaj mirnog rješenja spora. Isticali su da su parcelu kupili 1959. godine, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Napomenuli su da se RH kao vlasnik upisala neposredno nakon njih, a na temelju rješenja iz 1999. godine. U svibnju 2004. nekretnina je bila podijeljena na tri čestice, a RH je dvije čestice u veljači 2005. prodala Toplicama Sveti Martin, dok je treća čestica i danas upisana kao vlasništvo države.

Sindikat je naveo da je upis vlasništva proveden protivno Zakonu o udrugama: ta nekretnina, naime, nije bila uknjižena kao društveno vlasništvo, nego ju je Sindikat kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Republika Hrvatska, koju je zastupalo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, u cijelosti je osporavala tužbu. Naveli su da je Sindikat kao zemljišnoknjižni vlasnik upisan u veljači 1995., ali da je to bila samo zabilježba promjene imena. Naime, vlasništvo je bilo upisano u korist Kotarskog odbora Sindikata Čakovec, prednika današnjeg Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Kotarski odbor Sindikata Čakovec, prednik današnjeg Sindikata, je zemljište kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva. Prva presuda donesena je 2013., ali ju je Visoki trgovački sud RH ukinuo 2016. i vratio na ponovno suđenje.

Ponovljeni postupak

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je riječ bila o društveno-političkoj organizaciji, koja se 1976., kada je na snagu stupio Ustav tadašnje SFRJ, preoblikovala u društveno-političku osobu. Time se, naveli su, njezino vlasništvo pretvorilo u društveno. Također su istaknuli da je RH vlasništvo stekla u siječnju 1998., šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o udrugama, i to zato što nije postojao dogovor udruga sindikata o pravu vlasništva na toj nekretnini.

Sud je u ovom predmetu prvu presudu donio još u listopadu 2013. i utvrdio da je tužba Sindikata osnovana. Međutim, Visoki trgovački sud RH je u listopadu 2016. presudu ukinuo i vratio je na ponovljeni postupak. U novom postupku varaždinski Trgovački sud ponovno je utvrdio da je zahtjev Sindikata u cijelosti osnovan.

Republika Hrvatska mora platiti 10.250 kuna parničnih troškova Sindikatu

– Uvidom u kupoprodajni ugovor od 31. lipnja 1959. utvrđeno je da su prodavatelji M. K. i J. K. prodali i predmetnu česticu Kotarskom odboru Sindikata državnih službenika Čakovec, knjižnom predniku tužitelja. U konkretnom slučaju ovaj sud smatra da nisu bile ispunjene pretpostavke (…) za upis prava vlasništva RH (…) na temelju rješenja Općinskog suda u Čakovcu od 13. svibnja 1999. Ovo zato što je u trenutku zaprimanja prijedloga za upis RH, Sindikat bio upisan kao vlasnik predmetne nekretnine, a ne kao korisnik, te predmetna nekretnina nije uopće bila upisana kao društveno vlasništvo, posebno uzimajući u obzir da je tužitelj vlasništvo nad predmetnom nekretninom stekao 1959., dakle, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva – istaknuto je u presudi.

Protiv presude Županijsko državno odvjetništvo može se žaliti Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje