Povežite se s nama

Međimurje

Atraktivna parcela pokraj Termi Sveti Martin pripada Sindikatu, a ne državi

Objavljeno:

- dana

BORBA ZA ZEMLJIŠTE

Vlasnik atraktivne parcele u Gradišćaku u Općini Sveti Martin, koja se nalazi tik uz LifeClass Terme Sveti Martin, nije Republika Hrvatska, nego Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika sa sjedištem u Zagrebu.

Utvrdio je to Trgovački sud u Varaždinu u nepravomoćnoj presudi donesenoj ovog mjeseca.

Nevaljali upis

Riječ je o nekretnini površine 6.751 četvornog metra, koja je u naravi šuma. Sud je naložio da se briše pravo vlasništva Republike Hrvatske, a da se kao vlasnik uknjiži Sindikat. Republika Hrvatska ujedno Sindikatu mora podmiriti parnične troškove u iznosu od 10.250 kuna.

Sindikat je tužbu podnio još u svibnju 2013. radi nevaljanog upisa u zemljišnu knjigu, i to nakon što nije uspio pokušaj mirnog rješenja spora. Isticali su da su parcelu kupili 1959. godine, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Napomenuli su da se RH kao vlasnik upisala neposredno nakon njih, a na temelju rješenja iz 1999. godine. U svibnju 2004. nekretnina je bila podijeljena na tri čestice, a RH je dvije čestice u veljači 2005. prodala Toplicama Sveti Martin, dok je treća čestica i danas upisana kao vlasništvo države.

Sindikat je naveo da je upis vlasništva proveden protivno Zakonu o udrugama: ta nekretnina, naime, nije bila uknjižena kao društveno vlasništvo, nego ju je Sindikat kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva.

Republika Hrvatska, koju je zastupalo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, u cijelosti je osporavala tužbu. Naveli su da je Sindikat kao zemljišnoknjižni vlasnik upisan u veljači 1995., ali da je to bila samo zabilježba promjene imena. Naime, vlasništvo je bilo upisano u korist Kotarskog odbora Sindikata Čakovec, prednika današnjeg Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Kotarski odbor Sindikata Čakovec, prednik današnjeg Sindikata, je zemljište kupio još 1959., prije uvođenja instituta društvenog vlasništva. Prva presuda donesena je 2013., ali ju je Visoki trgovački sud RH ukinuo 2016. i vratio na ponovno suđenje.

Ponovljeni postupak

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je riječ bila o društveno-političkoj organizaciji, koja se 1976., kada je na snagu stupio Ustav tadašnje SFRJ, preoblikovala u društveno-političku osobu. Time se, naveli su, njezino vlasništvo pretvorilo u društveno. Također su istaknuli da je RH vlasništvo stekla u siječnju 1998., šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o udrugama, i to zato što nije postojao dogovor udruga sindikata o pravu vlasništva na toj nekretnini.

Sud je u ovom predmetu prvu presudu donio još u listopadu 2013. i utvrdio da je tužba Sindikata osnovana. Međutim, Visoki trgovački sud RH je u listopadu 2016. presudu ukinuo i vratio je na ponovljeni postupak. U novom postupku varaždinski Trgovački sud ponovno je utvrdio da je zahtjev Sindikata u cijelosti osnovan.

Republika Hrvatska mora platiti 10.250 kuna parničnih troškova Sindikatu

– Uvidom u kupoprodajni ugovor od 31. lipnja 1959. utvrđeno je da su prodavatelji M. K. i J. K. prodali i predmetnu česticu Kotarskom odboru Sindikata državnih službenika Čakovec, knjižnom predniku tužitelja. U konkretnom slučaju ovaj sud smatra da nisu bile ispunjene pretpostavke (…) za upis prava vlasništva RH (…) na temelju rješenja Općinskog suda u Čakovcu od 13. svibnja 1999. Ovo zato što je u trenutku zaprimanja prijedloga za upis RH, Sindikat bio upisan kao vlasnik predmetne nekretnine, a ne kao korisnik, te predmetna nekretnina nije uopće bila upisana kao društveno vlasništvo, posebno uzimajući u obzir da je tužitelj vlasništvo nad predmetnom nekretninom stekao 1959., dakle, prije uvođenja instituta društvenog vlasništva – istaknuto je u presudi.

Protiv presude Županijsko državno odvjetništvo može se žaliti Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje