Povežite se s nama

U fokusu

Avar: “Da je po Bosiljevom, smijenjeni čelnici gradskih tvrtki imali bi direktorske plaće do mirovine“

Objavljeno:

- dana

Bivši zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar je na današnjoj presici vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka pojedine novinarske članke o ugovoru o radu donedavnog šefa varaždinske Čistoće okarakterizirao nečuvenom medijskom hajkom.

Avaru je, naime, nepojmljivo da se javno proziva čovjeka koji je rukovodeći spomenutom gradskom komunalnom tvrtkom od njenog osnutka osnutka do 2021. godine, povečao prihode s 23 na 40 milijuna kuna.

– Riječ je o tvrtki u čiju je imovinu uloženo 35 milijuna kuna i u kojoj je tijekom mandatnog razdoblja Davora Skroze otvoreno 50 novih radnih mjesta. To je bilanca koju je on ostavio novom direktoru. Ako taj ostvari barem pola onoga što je napravio njegov prethodnik – bit ću zadovoljan. Međutim, meni je nevjerojatno da su se medijskoj hajci pokrenutoj u Jutarnjem listu pridružili i pojedini varaždinski „novinarski bardovi“. Tu mislim na one koji objavljuju samo informacije koje im dostavlja SDP, bez da objektivno izvještavaju uvažavajući argumente jedne i druge strane – ističe Avar.

Potom se osvrnuo na uvjete iz ugovora o radu koje su imali pojedini direktori gradskih tvrtki u razdoblju od 2013. do 2017. godine, odnosno u onom koji je prethodio zadnjem gradonačelničkom mandatu Ivana Čehoka.

– Prvi indikativan primjer su Parkovi, u kojima je prije Alena Runca (HDZ), njegov prethodnik (Marin Bašić) zadržao svoju plaču i pravo korištenja službenog automobila. Sve je bilo u skladu s ugovorom kojeg je imao i s utvrđenim pravima. Dolaskom na vlast, pokazali smo da smo legalisti a ne avanturisti koji ulaze u sporove. Odnosno, plaća direktora je korigirana na niže uz dogovor Uprave i Bašića. Drugi primjer je ugovor o radu direktora Varkoma, u kojem je postojala klauzula u kojoj se govorilo da se nakon opoziva direktoru mora osigurati radno mjesto u skladu s njegovom stručnom spremom i stažem. No, moralo je biti u „rangu 10“ po sistematizaciji poslova, što drugim riječima znači da mu opet pripada direktorska pozicija. I to smo ispoštovali, a treba znati da je upravo Neven Bosilj u to vrijeme sjedio u Nadzornom odboru Varkoma i tada takve ugovore nije javno blatio i proglašavao ništetnima ili nezakonitima – ukazuje Avar, te dodaje da su i direktorski ugovori u drugim gradskim tvrtkama imali podjednake klauzule.

Pritom je naglasio da su takvi bili u Vartopu, Zoni sjever i drugdje, a imao ih je i Davor Skroza u svome ugovoru.

– Čistoća i Varkom imaju Skupštinu od 26 članova iz JLS-a, a ugovor o kojem govorim ima samo jednu klauzulu u kojoj stoji da mu se ne omogućava da radi na određenoj poziciji do mirovine, već se taj period ograničava na najviše 5 godina od završetka mandata. O tome je riječ, a svi oni koji danas pričaju da je takav ugovor ništetan, od 2013. do 2017. godine sjedili su u Nadzornim odborima i Skupštinama i nisu vidjeli nikakav problem da direktori do mirovine uživaju nevjerojatne povlastice iz ugovora u radu – rekao je Avar.

I dodao:

– Smatram da medijska hajka ne služi ničem drugome nego da se skrene pozornost s drugih stvari koje se događaju u Čistoći. Napominjem da je u ugovorima o radu postojala i klauzula da se mora dati jako valjana argumentacija za opoziv bilo kojeg direktora. To je još jedna činjenica koju aktualna vlast i pojedini mediji prešućuju. Baš kao i onu da su ti ugovori bili na snazi puno prije mandata prethodne gradske vlasti. Bila je to klasika Grada Varaždina i Varaždinske županije. Nažalost, gospodin Skroza uopće nije smijenjen jer je nešto pogrešno napravio u Trgovačkom društvu, već zbog animoziteta Nevena Bosilja i Vjerana Strahonje. Smijenjen je jer nije želio raditi nezakonito po nalozima predsjednika Nadzornog odbora i gradonačelnika Bosilja, a o tome ćemo opširnije uskoro govoriti detaljnije – rezolutan je Avar.

Ponovio je da bivša Čehokova vlast nimalo ne sliči aktualnoj koja po njemu u svojoj većini okuplja „avanturiste i ekstremiste“.

– Njihov modus operandi dobro se vidio na primjeru avanture koju je napravio tada SDP-ov predsjednik Upravnog vijeća JU Gradski stanovi na jednoj od sjednica. Naime, umjesto da razriješe ravnatelja, dali su mu otkaz i  to je rezultiralo dugogodišnjim sudskim sporom koji je na kraju JUGS koštalo 400.000 kuna. A takav rezultat imat će i hajka na gospodina Davora Skrozu i bit će to njegova zadovoljština za sve što su mu priredili, jer on nije član niti jedne političke stranke i nema ničije zaleđe – zaključio je Zlatan Avar.

U fokusu

Birališta su otvorena, glasa se preferencijalno, evo kako izgleda važeći, a kako nevažeći listić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 7 sati otvorena su birališta i glasovati možete na svojim biračkim mjestima sve do 19 sati.

Gong je objavio kako izgledaju važeći, a kako nevažeći listići.

-Na ovim izborima biramo preferencijalno, to znači da uz glas za listu koju simpatiziramo možemo dodatno zaokružiti još jednog kandidata ili kandidatkinju s te liste. Preferencijalni glas je važan jer njime možemo favorizirati određenog kandidata ili kandidatkinju s kandidacijske liste, za koje smatramo da su to zaslužili svojim djelovanjem. Njime izražavamo želju da nas zastupa onaj kandidat ili kandidatkinja s liste kojeg osobno preferiramo, a ne redom oni koje je stranačko vodstvo odredilo – objašnjavaju u Gongu.

Kakvi se listići priznaju kao važeći, a koji se smatraju nevažećima, pogledajte u nastavku:

Nastavite čitati

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje