Povežite se s nama

U fokusu

Baby boom: Varaždinska županija među onima s najvećim porastom rođenih beba

Objavljeno:

- dana

Splitsko-dalmatinska, Istarska, Zadarska, Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija imale su lani najveći porast broja rođenih beba.

Ipak, ovo podaci su podaci iz bolnica te nisu potpunosti pravo stanje rođenih po županijama, piše zupan.hr.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji rođeno je 140 beba više, Istarskoj 92, Zadarskoj 87, Vukovarsko-srijemskoj 74, Varaždinskoj 71 beba više, Krapinsko-zagorskoj 47, Virovitičko-podravskoj 30 više, Osječko-baranjskoj 29, Ličko-senjskoj 21 i Primorsko-goranskoj 14 beba više nego 2020. godine.

U Međimurskoj županiji u bolnici je rođeno 1134 beba 2020. godine, a 2021. ih je rođeno 34 manje, odnosno 1100.

Podsjetimo da je prema već prikupljenim i obrađenim podacima Matice rođenih u devet mjeseci 2021. godine trend pokazao da je upravo tih deset županija imalo porast broja rođenih beba. Podaci DZS-a su pak pokazali da je u 2020. godini devet županija imalo rast rođenih beba. No ukupno se na razini RH taj broj smanjuje, a niti jedna županija nema pozitivan prirodni prirast.

I iz Opće bolnice Varaždin, tijekom novogodišnjeg obilaska, potvrdili su veći broj rođene djece. Tada je rečeno da je tijekom 2021. rođeno 1403 bebe što je za 100 više u odnosu na 2020.

U fokusu

Ustavni sud odbacio tužbu Marofčana nezadovoljnih eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu koju su podnijeli nezadovoljni roditelji zbog eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave. Podsjećano, riječ je o roditeljima iz dviju osnovnih škola – u Novom Marofu i Draganiću.

Odvjetnik dviju inicijativa je za Novu TV rekao kako su roditelji razočarani ovakvom odlukom suda. Što kažu ravnatelji, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ravnatelj Bošnjak kaže kako su očekivali ovakvu odluku suda. U školi se u utorak u 17 sati održalo i Vijeće roditelja, a odluku Ustavnog suda spomenuli su samo usput.

– Jedan od tih roditelja koji je bio na tužbi je postao predsjednik Vijeća roditelja i normalno surađujemo. Nitko se od učenika nije ispisao. Nema najave, nego roditelji, koje ja i dalje pozivam na suradnju, su iskazali žeju da i dalje surađujemo. Nisu negodovali, nego su davali još prijedloga i rekli su da su jako zainteresirani za rad škole i da budu sudjelovali u realizaciji programa – kazao je ravnatelj.

VIŠE o svemu pročitajte i pogledajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Pukla ljubav Reformista i Paljaka: dojučerašnje članove nazvali HDZ-ovim žetončićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Arhiva RT

Tomislav Paljak početkom srpnja ove godine napustio je stranku Reformista.

Bio je jedan od prvih i najistaknutijih dužnosnika Reformista kada je ta stranka osnovana, a među ostalim, bio je na funkciji predsjednika županijske organizacije Reformista.

Krajem kolovoza ove godine Narodna stranka – Reformisti Sračinec na Facebooku je objavila da stranku napuštaju općinski vijećnici i vijećnici mjesnih odbora iz Općinske organizacije Sračinec. Stranku je napustila i Paljakova supruga, Valerija Paljak.

Tomislav Paljak danas je aktivirao svoj mandat u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, koji je osvojio s Reformistima. Budući da više nije Reformist tako je stranka ostala bez jednog mjesta u Skupštini.

Bračni par Paljak družio se i privatno s vodstvom Reformista, po klijetima, rođendanima i slično.

Prema sve sudeći odlazak Paljaka uzburkao je duhove u Reformistima. Čak su ga na stranačkom Facebooku nazvali “žetončićem HDZ-a”.

– Novi žetončići HDZ-a… Reformisti i SDP pozvali su oporbene vijećnike da napuste Skupštinu, a Paljak, Liber i Sabati ostali su glasati za Stričaka i HDZ. Podržali su Stričaku i proračunu i izvješće o radu! Paljaku se dakle sviđa kako Stričak radi… to su naravno prepoznali i vijećnici HDZ-a pa su mu zapljeskali i to dva puta… – stoji u nadašnjoj objavi na Facebooku stranice Narodna stranka – Reformisti Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje