Povežite se s nama

U fokusu

Bazeni se doslovno raspadaju, ali sud to ne smatra opasnim

Objavljeno:

- dana

Gradski bazeni su izgubili tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa

Ravnatelj Gradskih bazena Varaždin Mladen Putar ispred sebe na stolu ima dva dokumenta. Oba su od Instituta za građevinarstvo Hrvatske, IGH. U jednom piše da bazen hitno treba sanirati zbog opasnosti za posjetitelje, a u drugom da su uočeni nedostaci, ali da oni nisu od bitnog utjecaja na građevinu.

Prvi dokument je izdan u vrijeme redovne godišnje inspekcije, a drugi kao dokazni materijal u sudskom procesu koji JUO Gradski bazeni vode protiv Brodosplit-inženjeringa zbog naknade štete u iznosu od 6,7 milijuna kuna. Gradski bazeni su tužbu izgubili.

Opasna šlampavost

Upravo je ova ocjena IGH bila ključni dokument u prošlotjednom odbijanju tužbenog zahtjeva Gradskih bazena na varaždinskom Trgovačkom sudu. Sudu su dostavljene ukupno četiri procjene, od kojih tri govore u prilog tužbi, ali one su nakon saslušanja vještaka iz Instituta HGK odbijeni. Tako je Institut – iako bi oni to drukčije formulirali – zapravo demantirao samog sebe.

A zgrada, čija je izgradnja stajala više od 40 milijuna kuna, izgleda grozno. Iako su ubrzo nakon izgradnje uočeni prvi nedostaci, koje je Brodosplit obećao sanirati, ali to nikad nije učinio, šlampavost je vidljiva na svakom koraku. A ta je šlampavost opasna. U podrumu su zbog niza propusta učestale poplave pa je on izvan funkcije. Teretana koja je tu smještena ne radi, (pre)skupe sprave za vježbanje su deponirane u jednom dijelu prostora. Apsolutno sve stoji na paletama zbog vlažnosti poda. I baš se tu, u prostoru koji za svake kiše poplavi, nalaze razvodne kutije za električne instalacije. Zatvorena teretana ima svoju cijenu: bazeni na godinu propuštaju oko 800 tisuća kuna zarade.

Zašto Brodosplit?

Drugi ogromni problem je krov, čiji dijelovi su počeli padati u bazen. Utvrđeno je da zahrđala konstrukcija koja prokišnjava ne može podnijeti više od 25 centimetara snijega!? Ravnatelju nije jasno na koji je način predviđeno čišćenje snijega s krova.

Ako na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti bazene za javnost

Izgradnja varaždinskih Gradskih bazena nikad nije bila, vele upućeni, do kraja jasna priča. Bazeni su se gradili 2003. godine, za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je u to vrijeme bio i saborski zastupnik. Premijer je bio Ivo Sanader, a njegov brat Vlado je vlasnik Brodosplit-inženjeringa.

Odabir izvođača je mnoge začudio s obzirom na to da je tvrtka Zagorje Tehnobeton u to vrijeme bila tvrtka koja je kvalitetno gradila bazene, a primjer je i bazen u Koprivnici, na koji danas mnogi Varaždinci odlaze radije nego na ovaj u gradu.

Također, rijetko je kome, pa i samom ravnatelju, jasno zašto varaždinski bazen ima tribinu s nekoliko stotina mjesta. Za koga? – Za vaterpolo kojeg nema? Za plivački klub kojeg u tom trenutku nije bilo? Za publiku i tradiciju koje nema? Troškovi grijanja su ogromni, a za koga? Mi nemamo jednu pravu svlačionicu. Sad tu trenira ženska vaterpolo reprezentacija i cure se skidaju na tribinama – pokazuje nam Mladen Putar ustanovu u kojoj niti čistačice nemaju prostorije, a zaboravio se izgraditi uredski prostor pa je “otkinut” od tribina.

Gradski bazeni će se žaliti na presudu Trgovačkog suda. Ako u međuvremenu na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti Gradske bazene za javnost. 

Odvjetnici najveći profiteri: U gradskim parnicama zarađuju nevjerojatno veliki novac

U ovakvim slučajevima najviše zarađuju odvjetnici. Gradski bazeni su – pisalo je u godišnjem izvještaju ustanove – u sklopu takozvanih intelektualnih usluga lani na odvjetnike potrošili čak 581 tisuću kuna. 
Toliko je od bazena zaradio Odvjetnički ured Tihomir i Vedran Juričan.
Više od pola milijuna kuna naplatili su podizanje triju tužbi ukupne vrijednosti 10,6 milijuna kuna.
Bazeni su lani fakturirali 1,9 milijun kuna prihoda, pa su troškovi odvjetnika najveća stavka u rashodima poduzeća.
Gradsko vijeće na sjednici u srpnju nije prihvatilo izvješće JUO Gradski bazeni upravo zbog tih silnih troškova za odvjetnike, koje u konačnici plaćaju građani.
– Da je netko nekad upotrijebio sve raspoložive stvari koje je imao u rukama, mi danas ne bismo o tome razgovarali – odgovara Mladen Putar onima koji zamjeraju ogromne odvjetničke troškove.
On to neće reći, ali iz svega proizlazi da je riječ o gradonačelniku Ivanu Čehoku. 
– Mene ne interesira je li to sad šest milijuna ili deset, vjerujte mi. Problem moram riješiti, drugog načina nemam. Uostalom, Vijeće je odobrilo proračun – kaže osvrćući se na ogromne sudske troškove.
Sudski troškovi izgubljene parnice iznose dodatnih 600 tisuća kuna, čime su – uz odvjetnički honorar od još toliko – bazeni dosad na parnicu potrošili 1,1 milijun kuna.
Izgubiti mogu svi – osim odvjetnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje