Povežite se s nama

U fokusu

Bazeni se doslovno raspadaju, ali sud to ne smatra opasnim

Objavljeno:

- dana

Gradski bazeni su izgubili tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa

Ravnatelj Gradskih bazena Varaždin Mladen Putar ispred sebe na stolu ima dva dokumenta. Oba su od Instituta za građevinarstvo Hrvatske, IGH. U jednom piše da bazen hitno treba sanirati zbog opasnosti za posjetitelje, a u drugom da su uočeni nedostaci, ali da oni nisu od bitnog utjecaja na građevinu.

Prvi dokument je izdan u vrijeme redovne godišnje inspekcije, a drugi kao dokazni materijal u sudskom procesu koji JUO Gradski bazeni vode protiv Brodosplit-inženjeringa zbog naknade štete u iznosu od 6,7 milijuna kuna. Gradski bazeni su tužbu izgubili.

Opasna šlampavost

Upravo je ova ocjena IGH bila ključni dokument u prošlotjednom odbijanju tužbenog zahtjeva Gradskih bazena na varaždinskom Trgovačkom sudu. Sudu su dostavljene ukupno četiri procjene, od kojih tri govore u prilog tužbi, ali one su nakon saslušanja vještaka iz Instituta HGK odbijeni. Tako je Institut – iako bi oni to drukčije formulirali – zapravo demantirao samog sebe.

A zgrada, čija je izgradnja stajala više od 40 milijuna kuna, izgleda grozno. Iako su ubrzo nakon izgradnje uočeni prvi nedostaci, koje je Brodosplit obećao sanirati, ali to nikad nije učinio, šlampavost je vidljiva na svakom koraku. A ta je šlampavost opasna. U podrumu su zbog niza propusta učestale poplave pa je on izvan funkcije. Teretana koja je tu smještena ne radi, (pre)skupe sprave za vježbanje su deponirane u jednom dijelu prostora. Apsolutno sve stoji na paletama zbog vlažnosti poda. I baš se tu, u prostoru koji za svake kiše poplavi, nalaze razvodne kutije za električne instalacije. Zatvorena teretana ima svoju cijenu: bazeni na godinu propuštaju oko 800 tisuća kuna zarade.

Zašto Brodosplit?

Drugi ogromni problem je krov, čiji dijelovi su počeli padati u bazen. Utvrđeno je da zahrđala konstrukcija koja prokišnjava ne može podnijeti više od 25 centimetara snijega!? Ravnatelju nije jasno na koji je način predviđeno čišćenje snijega s krova.

Ako na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti bazene za javnost

Izgradnja varaždinskih Gradskih bazena nikad nije bila, vele upućeni, do kraja jasna priča. Bazeni su se gradili 2003. godine, za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je u to vrijeme bio i saborski zastupnik. Premijer je bio Ivo Sanader, a njegov brat Vlado je vlasnik Brodosplit-inženjeringa.

Odabir izvođača je mnoge začudio s obzirom na to da je tvrtka Zagorje Tehnobeton u to vrijeme bila tvrtka koja je kvalitetno gradila bazene, a primjer je i bazen u Koprivnici, na koji danas mnogi Varaždinci odlaze radije nego na ovaj u gradu.

Također, rijetko je kome, pa i samom ravnatelju, jasno zašto varaždinski bazen ima tribinu s nekoliko stotina mjesta. Za koga? – Za vaterpolo kojeg nema? Za plivački klub kojeg u tom trenutku nije bilo? Za publiku i tradiciju koje nema? Troškovi grijanja su ogromni, a za koga? Mi nemamo jednu pravu svlačionicu. Sad tu trenira ženska vaterpolo reprezentacija i cure se skidaju na tribinama – pokazuje nam Mladen Putar ustanovu u kojoj niti čistačice nemaju prostorije, a zaboravio se izgraditi uredski prostor pa je “otkinut” od tribina.

Gradski bazeni će se žaliti na presudu Trgovačkog suda. Ako u međuvremenu na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti Gradske bazene za javnost. 

Odvjetnici najveći profiteri: U gradskim parnicama zarađuju nevjerojatno veliki novac

U ovakvim slučajevima najviše zarađuju odvjetnici. Gradski bazeni su – pisalo je u godišnjem izvještaju ustanove – u sklopu takozvanih intelektualnih usluga lani na odvjetnike potrošili čak 581 tisuću kuna. 
Toliko je od bazena zaradio Odvjetnički ured Tihomir i Vedran Juričan.
Više od pola milijuna kuna naplatili su podizanje triju tužbi ukupne vrijednosti 10,6 milijuna kuna.
Bazeni su lani fakturirali 1,9 milijun kuna prihoda, pa su troškovi odvjetnika najveća stavka u rashodima poduzeća.
Gradsko vijeće na sjednici u srpnju nije prihvatilo izvješće JUO Gradski bazeni upravo zbog tih silnih troškova za odvjetnike, koje u konačnici plaćaju građani.
– Da je netko nekad upotrijebio sve raspoložive stvari koje je imao u rukama, mi danas ne bismo o tome razgovarali – odgovara Mladen Putar onima koji zamjeraju ogromne odvjetničke troškove.
On to neće reći, ali iz svega proizlazi da je riječ o gradonačelniku Ivanu Čehoku. 
– Mene ne interesira je li to sad šest milijuna ili deset, vjerujte mi. Problem moram riješiti, drugog načina nemam. Uostalom, Vijeće je odobrilo proračun – kaže osvrćući se na ogromne sudske troškove.
Sudski troškovi izgubljene parnice iznose dodatnih 600 tisuća kuna, čime su – uz odvjetnički honorar od još toliko – bazeni dosad na parnicu potrošili 1,1 milijun kuna.
Izgubiti mogu svi – osim odvjetnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje