Povežite se s nama

U fokusu

Bazeni se doslovno raspadaju, ali sud to ne smatra opasnim

Objavljeno:

- dana

Gradski bazeni su izgubili tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa

Ravnatelj Gradskih bazena Varaždin Mladen Putar ispred sebe na stolu ima dva dokumenta. Oba su od Instituta za građevinarstvo Hrvatske, IGH. U jednom piše da bazen hitno treba sanirati zbog opasnosti za posjetitelje, a u drugom da su uočeni nedostaci, ali da oni nisu od bitnog utjecaja na građevinu.

Prvi dokument je izdan u vrijeme redovne godišnje inspekcije, a drugi kao dokazni materijal u sudskom procesu koji JUO Gradski bazeni vode protiv Brodosplit-inženjeringa zbog naknade štete u iznosu od 6,7 milijuna kuna. Gradski bazeni su tužbu izgubili.

Opasna šlampavost

Upravo je ova ocjena IGH bila ključni dokument u prošlotjednom odbijanju tužbenog zahtjeva Gradskih bazena na varaždinskom Trgovačkom sudu. Sudu su dostavljene ukupno četiri procjene, od kojih tri govore u prilog tužbi, ali one su nakon saslušanja vještaka iz Instituta HGK odbijeni. Tako je Institut – iako bi oni to drukčije formulirali – zapravo demantirao samog sebe.

A zgrada, čija je izgradnja stajala više od 40 milijuna kuna, izgleda grozno. Iako su ubrzo nakon izgradnje uočeni prvi nedostaci, koje je Brodosplit obećao sanirati, ali to nikad nije učinio, šlampavost je vidljiva na svakom koraku. A ta je šlampavost opasna. U podrumu su zbog niza propusta učestale poplave pa je on izvan funkcije. Teretana koja je tu smještena ne radi, (pre)skupe sprave za vježbanje su deponirane u jednom dijelu prostora. Apsolutno sve stoji na paletama zbog vlažnosti poda. I baš se tu, u prostoru koji za svake kiše poplavi, nalaze razvodne kutije za električne instalacije. Zatvorena teretana ima svoju cijenu: bazeni na godinu propuštaju oko 800 tisuća kuna zarade.

Zašto Brodosplit?

Drugi ogromni problem je krov, čiji dijelovi su počeli padati u bazen. Utvrđeno je da zahrđala konstrukcija koja prokišnjava ne može podnijeti više od 25 centimetara snijega!? Ravnatelju nije jasno na koji je način predviđeno čišćenje snijega s krova.

Ako na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti bazene za javnost

Izgradnja varaždinskih Gradskih bazena nikad nije bila, vele upućeni, do kraja jasna priča. Bazeni su se gradili 2003. godine, za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je u to vrijeme bio i saborski zastupnik. Premijer je bio Ivo Sanader, a njegov brat Vlado je vlasnik Brodosplit-inženjeringa.

Odabir izvođača je mnoge začudio s obzirom na to da je tvrtka Zagorje Tehnobeton u to vrijeme bila tvrtka koja je kvalitetno gradila bazene, a primjer je i bazen u Koprivnici, na koji danas mnogi Varaždinci odlaze radije nego na ovaj u gradu.

Također, rijetko je kome, pa i samom ravnatelju, jasno zašto varaždinski bazen ima tribinu s nekoliko stotina mjesta. Za koga? – Za vaterpolo kojeg nema? Za plivački klub kojeg u tom trenutku nije bilo? Za publiku i tradiciju koje nema? Troškovi grijanja su ogromni, a za koga? Mi nemamo jednu pravu svlačionicu. Sad tu trenira ženska vaterpolo reprezentacija i cure se skidaju na tribinama – pokazuje nam Mladen Putar ustanovu u kojoj niti čistačice nemaju prostorije, a zaboravio se izgraditi uredski prostor pa je “otkinut” od tribina.

Gradski bazeni će se žaliti na presudu Trgovačkog suda. Ako u međuvremenu na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti Gradske bazene za javnost. 

Odvjetnici najveći profiteri: U gradskim parnicama zarađuju nevjerojatno veliki novac

U ovakvim slučajevima najviše zarađuju odvjetnici. Gradski bazeni su – pisalo je u godišnjem izvještaju ustanove – u sklopu takozvanih intelektualnih usluga lani na odvjetnike potrošili čak 581 tisuću kuna. 
Toliko je od bazena zaradio Odvjetnički ured Tihomir i Vedran Juričan.
Više od pola milijuna kuna naplatili su podizanje triju tužbi ukupne vrijednosti 10,6 milijuna kuna.
Bazeni su lani fakturirali 1,9 milijun kuna prihoda, pa su troškovi odvjetnika najveća stavka u rashodima poduzeća.
Gradsko vijeće na sjednici u srpnju nije prihvatilo izvješće JUO Gradski bazeni upravo zbog tih silnih troškova za odvjetnike, koje u konačnici plaćaju građani.
– Da je netko nekad upotrijebio sve raspoložive stvari koje je imao u rukama, mi danas ne bismo o tome razgovarali – odgovara Mladen Putar onima koji zamjeraju ogromne odvjetničke troškove.
On to neće reći, ali iz svega proizlazi da je riječ o gradonačelniku Ivanu Čehoku. 
– Mene ne interesira je li to sad šest milijuna ili deset, vjerujte mi. Problem moram riješiti, drugog načina nemam. Uostalom, Vijeće je odobrilo proračun – kaže osvrćući se na ogromne sudske troškove.
Sudski troškovi izgubljene parnice iznose dodatnih 600 tisuća kuna, čime su – uz odvjetnički honorar od još toliko – bazeni dosad na parnicu potrošili 1,1 milijun kuna.
Izgubiti mogu svi – osim odvjetnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje