Povežite se s nama

U fokusu

Bazeni se doslovno raspadaju, ali sud to ne smatra opasnim

Objavljeno:

- dana

Gradski bazeni su izgubili tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa

Ravnatelj Gradskih bazena Varaždin Mladen Putar ispred sebe na stolu ima dva dokumenta. Oba su od Instituta za građevinarstvo Hrvatske, IGH. U jednom piše da bazen hitno treba sanirati zbog opasnosti za posjetitelje, a u drugom da su uočeni nedostaci, ali da oni nisu od bitnog utjecaja na građevinu.

Prvi dokument je izdan u vrijeme redovne godišnje inspekcije, a drugi kao dokazni materijal u sudskom procesu koji JUO Gradski bazeni vode protiv Brodosplit-inženjeringa zbog naknade štete u iznosu od 6,7 milijuna kuna. Gradski bazeni su tužbu izgubili.

Opasna šlampavost

Upravo je ova ocjena IGH bila ključni dokument u prošlotjednom odbijanju tužbenog zahtjeva Gradskih bazena na varaždinskom Trgovačkom sudu. Sudu su dostavljene ukupno četiri procjene, od kojih tri govore u prilog tužbi, ali one su nakon saslušanja vještaka iz Instituta HGK odbijeni. Tako je Institut – iako bi oni to drukčije formulirali – zapravo demantirao samog sebe.

A zgrada, čija je izgradnja stajala više od 40 milijuna kuna, izgleda grozno. Iako su ubrzo nakon izgradnje uočeni prvi nedostaci, koje je Brodosplit obećao sanirati, ali to nikad nije učinio, šlampavost je vidljiva na svakom koraku. A ta je šlampavost opasna. U podrumu su zbog niza propusta učestale poplave pa je on izvan funkcije. Teretana koja je tu smještena ne radi, (pre)skupe sprave za vježbanje su deponirane u jednom dijelu prostora. Apsolutno sve stoji na paletama zbog vlažnosti poda. I baš se tu, u prostoru koji za svake kiše poplavi, nalaze razvodne kutije za električne instalacije. Zatvorena teretana ima svoju cijenu: bazeni na godinu propuštaju oko 800 tisuća kuna zarade.

Zašto Brodosplit?

Drugi ogromni problem je krov, čiji dijelovi su počeli padati u bazen. Utvrđeno je da zahrđala konstrukcija koja prokišnjava ne može podnijeti više od 25 centimetara snijega!? Ravnatelju nije jasno na koji je način predviđeno čišćenje snijega s krova.

Ako na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti bazene za javnost

Izgradnja varaždinskih Gradskih bazena nikad nije bila, vele upućeni, do kraja jasna priča. Bazeni su se gradili 2003. godine, za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je u to vrijeme bio i saborski zastupnik. Premijer je bio Ivo Sanader, a njegov brat Vlado je vlasnik Brodosplit-inženjeringa.

Odabir izvođača je mnoge začudio s obzirom na to da je tvrtka Zagorje Tehnobeton u to vrijeme bila tvrtka koja je kvalitetno gradila bazene, a primjer je i bazen u Koprivnici, na koji danas mnogi Varaždinci odlaze radije nego na ovaj u gradu.

Također, rijetko je kome, pa i samom ravnatelju, jasno zašto varaždinski bazen ima tribinu s nekoliko stotina mjesta. Za koga? – Za vaterpolo kojeg nema? Za plivački klub kojeg u tom trenutku nije bilo? Za publiku i tradiciju koje nema? Troškovi grijanja su ogromni, a za koga? Mi nemamo jednu pravu svlačionicu. Sad tu trenira ženska vaterpolo reprezentacija i cure se skidaju na tribinama – pokazuje nam Mladen Putar ustanovu u kojoj niti čistačice nemaju prostorije, a zaboravio se izgraditi uredski prostor pa je “otkinut” od tribina.

Gradski bazeni će se žaliti na presudu Trgovačkog suda. Ako u međuvremenu na krov padne više od 25 centimetara snijega, ravnatelj će, odlučan je, osobno zatvoriti Gradske bazene za javnost. 

Odvjetnici najveći profiteri: U gradskim parnicama zarađuju nevjerojatno veliki novac

U ovakvim slučajevima najviše zarađuju odvjetnici. Gradski bazeni su – pisalo je u godišnjem izvještaju ustanove – u sklopu takozvanih intelektualnih usluga lani na odvjetnike potrošili čak 581 tisuću kuna. 
Toliko je od bazena zaradio Odvjetnički ured Tihomir i Vedran Juričan.
Više od pola milijuna kuna naplatili su podizanje triju tužbi ukupne vrijednosti 10,6 milijuna kuna.
Bazeni su lani fakturirali 1,9 milijun kuna prihoda, pa su troškovi odvjetnika najveća stavka u rashodima poduzeća.
Gradsko vijeće na sjednici u srpnju nije prihvatilo izvješće JUO Gradski bazeni upravo zbog tih silnih troškova za odvjetnike, koje u konačnici plaćaju građani.
– Da je netko nekad upotrijebio sve raspoložive stvari koje je imao u rukama, mi danas ne bismo o tome razgovarali – odgovara Mladen Putar onima koji zamjeraju ogromne odvjetničke troškove.
On to neće reći, ali iz svega proizlazi da je riječ o gradonačelniku Ivanu Čehoku. 
– Mene ne interesira je li to sad šest milijuna ili deset, vjerujte mi. Problem moram riješiti, drugog načina nemam. Uostalom, Vijeće je odobrilo proračun – kaže osvrćući se na ogromne sudske troškove.
Sudski troškovi izgubljene parnice iznose dodatnih 600 tisuća kuna, čime su – uz odvjetnički honorar od još toliko – bazeni dosad na parnicu potrošili 1,1 milijun kuna.
Izgubiti mogu svi – osim odvjetnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje