Povežite se s nama

Glazba

Bečki dječaci uvod u ovogodišnje Varaždinske barokne večeri

Objavljeno:

- dana

VARAŽDIN U DUHU BAROKNE GLAZBE

Zbor bečkih dječaka otvorit će, zajedno s Bach consortom iz Beča, 42. Varaždinske barokne večeri tijekom koji će se održati dvadeset koncerata domaćih i stranih glazbenika.

Bogat i sadržajan program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje će se održati od 21. rujna do 2. listopada najavljen je u dvorcu Trakošćan.

– Otvorenje festivala bit će senzacionalno i jedan od zasigurno najvećih kulturnih događanja ove godine u Hrvatskoj. Bit će to glazbeni spektakl, za koji već sada vlada veliki interes. Nakon dvije godine pregovaranja uspjeli smo dogovoriti gostovanje svjetski poznatog zbora, Zbog Bečkih dječaka. Presretan sam što smo uspjeli osigurati dolazak i drugih renomiranih domaćin i inozemnih glazbenika i ansambla u Varaždin, koji uistinu ima priliku u idućim godinama postati upravo na ovim odličnim temeljima centar kulturnog elitnog turizma, naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, pozvavši da snažnije povezivanje festivala i turizma.

Od četiri postava ravnopravna po kvaliteti, kako je objasnio, na otvorenje festivala u Varaždin dolazi postav od pedeset Bečkih dječaka. Zahvaljujući partnerstvu Varaždina i Austrije, koja je ove godine zemlja partner VBV-a, njihov predstavnik već je boravio u Varaždinu i na Trakošćanu gdje nije krio oduševljenje viđenim.

Naglasivši da je iznimno ponosna na partnerstvo i suradnju, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Bohm  pohvalila je organizatore za odličan program.

– Imamo odlične veze koje treba njegovati i razvijati. Kada sam vidjela kako su organizatori entuzijastični i odlučni u želi da Zbor Bečkih dječaka dovedu u Varaždin, odlučila sam pomoći koliko je to u mojoj moći. Jako sam sretna što je potvrđeno partnerstvo jer su Varaždinske barokne večeri događaj poznat ne samo u Hrvatskoj i Austriji, već i mnogo šire, istaknula je Ikić Bohm te  najavila otvaranje izložbe u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma uoči otvorenja VBV-a.

Prisjetivši se prošlogodišnjeg partnerstva Poljske i VBV-a, kojeg je ocijenio jednim od ključnih kulturnih događanja za vrijeme predsjedanja Poljske EU-om, poljski veleposlanik u RH Wieslav Tark zahvalio se organizatorima što su u ovogodišnji program uvrstili i poljskog orguljaša Angreza Bialka.

Iz programa ovogodišnjeg festivala valja izdvojiti baroknu komičnu operu “Los Elementos” koju će izvesti orkestar i solisti Le tendre amour, a bit će održan i koncerti uz baroknu kavu te uz svijeće. Po prvi puta bit će upriličen barokni koncert uz tradicionalnu berbu grožđa na Vinskom vrhu gdje će nastupiti glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla koji su nastupili na Trakošćanu.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje