Povežite se s nama

Međimurje

Begini i klapa Kampanel raspjevali i rasplesali goste, a gradski kotlić oduševio bogatstvom mirisa i okusa

Objavljeno:

- dana

LJETO UZ MURU

Manifestacija “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću još je jednom potvrdila zašto je postala nezaobilazna ljetna turistička atrakcija u Međimurskoj županiji.

Pregršt zabavnih i kulturnih događanja tijekom tri dana nikoga nije ostavila ravnodušnim. I dok su mališani uživali u zabavnim igrama, radionicama i dječjim predstavama, oni nešto stariji mogli su birati između koncerata, “Murske alke”, natjecanja ribiča, tradicijskog sajma, gradskoga kotlića…

Tradicijski sajam

Upravo je Sajam domaćih proizvoda privukao veliku pozornost posjetitelja “Ljeta uz Muru”. Šarolika ponuda domaćih, tradicionalnih proizvoda i rukotvorina oduševila je domaće i strane goste. Među izlagačima svoje je mjesto pronašla i Danica Horvat iz domaće radinosti Dinin kutak, koja se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna i ostale kozmetike za njegu tijela.
– Sapuni, osim što lijepo izgledaju te su zbog toga idealni za darove, imaju i funkcionalnu vrijednost, jer se koriste u njezi lica i tijela zbog svojih blagotvornih osobina. Posebno su pogodni za suhu i osjetljivu kožu, jer sadrže glicerin, koji ima sposobnost vezanja vlage na sebe, te se tako koža hidratizira – informirala nas je Danica Horvat.
U svojoj ponudi ima i mirisne soli, šumeće bombe i praline za tople kupke, krute šampone, kao i šampone za pse.

U natjecanjima murske alke najbolje rezultate imali su članovi DVD-a Mursko Središće

– Naši stalni kupci su oduševljeni proizvodima, ali se teško probiti na tržište na kojem dominira komercijalna kozmetika. No, borimo se – zaključila je Horvat.
Širokim asortimanom džemova i pekmeza predstavili su se Rajka i Dragutin Čekunec iz Nedelišća. Pozornost su privlačili džemovi od gloga i zelenih rajčica.
– Riječ je o starim receptima moje mame. Kako imamo jako puno voća i povrća, odlučili smo ih pretvoriti u proizvode koje možemo ponuditi na prodaju. Puno je posla, ali mene priprema džemova, pekmeza i zimnice opušta, tako da je to svojevrsna antistres terapija – otkrila je Rajka Čekunec, koja u ponudi ima i asortiman proizvoda za dijabetičare.
Vještinu pletenja košara demonstrirao je neumorni Petar Brodar. Ovaj vitalni 77-ogodišnjak za sebe kaže da možda nije najstariji majstor, ali je svakako najbrži.

Društvo žena

– Za jednu košaru potrebno mi je oko tri sata posla. Veseli što se u posljednje vrijeme puno radi na očuvanju starih zanata – rekao je Brodar.
I ove godine najpopularniji program “Ljeta uz Muru” bila je priprema jela na gradskom kotliću. Gulaši, kotlovine, roštilji… izmjenjivali su se kod više od 50 ekipa okupljenih na Športsko-rekreacijskom centra “Zalešće”. Gradski kotlić, kao, uostalom, i cijelo “Ljeto uz Muru”, ne mogu proći bez članica Društva žena Mursko Središće. Ove godine na meniju se našao sekelji gulaš.

Trodnevni zabavni program obilovao je različitim sadržajima, pa je svatko pronašao nešto za sebe

– Tajna je u dobro zdinstanom mesu i ne prekuhanom zelju. A posebno treba paziti kad se stavlja kiselo vrhnje da se ne zasiri, pa u jelu ostanu grudice. Svake godine primamo pohvale za naša jela – rekla nam je glavna kuharica Klarina Glavina.
Pohvale nisu izostale niti ove godine.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Marta Konjačić

Međimurje

Čakovec domaćin besplatne edukacije o korištenju sunčeve energije u kućanstvima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) ponovno provodi turneju „Dobra energija“ kojom promovira korištenje solarne energije u hrvatskim gradovima, a domaćin prvog predavanja je grad Čakovec. Turneja „Dobra energija“ u Čakovcu će se održati u utorak, 19. listopada, a njezino središnje događanje je besplatna edukacija o solarnoj energiji koja će biti održana u zgradi Scheier od 16 sati.

Teme će biti: trošak ugradnje, kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje i udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije. Edukacija je besplatna, a svi zainteresirani svoje sudjelovanje moraju potvrditi putem prijavnog obrasca.

Zelena energetska zadruga kampanju provodi u suradnji s europskom inicijativom „Sporazum gradonačelnika“, Udrugom gradova i Udrugom „Pokret otoka“. Prošlogodišnje prvo izdanje turneje održano je u 11 gradova kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će se 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani smijeha ove godine u Prelogu započinju 22. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kerekesh teatar

Već petu godinu zaredom Kerekesh Teatar u suradnji sa Gradom Prelogom organizira Dane smijeha, a ovogodišnji će se održati od 22. do 24. listopada.

U petak, 22. listopada, na redu je predstava „Ja, tata“ u izvedbi glumca Rakana Rushaidata, a dan kasnije, u subotu, 23. listopada, „Ja, trudnica“ u kojoj igraju Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš. Nedjelja je rezervirana za predstavu „Susjedi“ u kojoj igraju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda.

Cijena ulaznice je 50 kuna za svaku od predstava, a broj mjesta ograničen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje