Povežite se s nama

Međimurje

Begini i klapa Kampanel raspjevali i rasplesali goste, a gradski kotlić oduševio bogatstvom mirisa i okusa

Objavljeno:

- dana

LJETO UZ MURU

Manifestacija “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću još je jednom potvrdila zašto je postala nezaobilazna ljetna turistička atrakcija u Međimurskoj županiji.

Pregršt zabavnih i kulturnih događanja tijekom tri dana nikoga nije ostavila ravnodušnim. I dok su mališani uživali u zabavnim igrama, radionicama i dječjim predstavama, oni nešto stariji mogli su birati između koncerata, “Murske alke”, natjecanja ribiča, tradicijskog sajma, gradskoga kotlića…

Tradicijski sajam

Upravo je Sajam domaćih proizvoda privukao veliku pozornost posjetitelja “Ljeta uz Muru”. Šarolika ponuda domaćih, tradicionalnih proizvoda i rukotvorina oduševila je domaće i strane goste. Među izlagačima svoje je mjesto pronašla i Danica Horvat iz domaće radinosti Dinin kutak, koja se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna i ostale kozmetike za njegu tijela.
– Sapuni, osim što lijepo izgledaju te su zbog toga idealni za darove, imaju i funkcionalnu vrijednost, jer se koriste u njezi lica i tijela zbog svojih blagotvornih osobina. Posebno su pogodni za suhu i osjetljivu kožu, jer sadrže glicerin, koji ima sposobnost vezanja vlage na sebe, te se tako koža hidratizira – informirala nas je Danica Horvat.
U svojoj ponudi ima i mirisne soli, šumeće bombe i praline za tople kupke, krute šampone, kao i šampone za pse.

U natjecanjima murske alke najbolje rezultate imali su članovi DVD-a Mursko Središće

– Naši stalni kupci su oduševljeni proizvodima, ali se teško probiti na tržište na kojem dominira komercijalna kozmetika. No, borimo se – zaključila je Horvat.
Širokim asortimanom džemova i pekmeza predstavili su se Rajka i Dragutin Čekunec iz Nedelišća. Pozornost su privlačili džemovi od gloga i zelenih rajčica.
– Riječ je o starim receptima moje mame. Kako imamo jako puno voća i povrća, odlučili smo ih pretvoriti u proizvode koje možemo ponuditi na prodaju. Puno je posla, ali mene priprema džemova, pekmeza i zimnice opušta, tako da je to svojevrsna antistres terapija – otkrila je Rajka Čekunec, koja u ponudi ima i asortiman proizvoda za dijabetičare.
Vještinu pletenja košara demonstrirao je neumorni Petar Brodar. Ovaj vitalni 77-ogodišnjak za sebe kaže da možda nije najstariji majstor, ali je svakako najbrži.

Društvo žena

– Za jednu košaru potrebno mi je oko tri sata posla. Veseli što se u posljednje vrijeme puno radi na očuvanju starih zanata – rekao je Brodar.
I ove godine najpopularniji program “Ljeta uz Muru” bila je priprema jela na gradskom kotliću. Gulaši, kotlovine, roštilji… izmjenjivali su se kod više od 50 ekipa okupljenih na Športsko-rekreacijskom centra “Zalešće”. Gradski kotlić, kao, uostalom, i cijelo “Ljeto uz Muru”, ne mogu proći bez članica Društva žena Mursko Središće. Ove godine na meniju se našao sekelji gulaš.

Trodnevni zabavni program obilovao je različitim sadržajima, pa je svatko pronašao nešto za sebe

– Tajna je u dobro zdinstanom mesu i ne prekuhanom zelju. A posebno treba paziti kad se stavlja kiselo vrhnje da se ne zasiri, pa u jelu ostanu grudice. Svake godine primamo pohvale za naša jela – rekla nam je glavna kuharica Klarina Glavina.
Pohvale nisu izostale niti ove godine.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Marta Konjačić

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje