Povežite se s nama

U fokusu

Beroš: Županijska bolnica Čakovec i Opća bolnica Varaždin pozitivni primjeri učinka reformi

Objavljeno:

- dana

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je boravio u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

-Danas sam sa zadovoljstvom u Županijskoj bolnici Čakovec i Općoj bolnici Varaždin jer reformske mjere koje smo u ovoj fazi planirali i realizirali, imaju svoj konkretan učinak na bolnički sustav i, što je najvažnije, na dostupnost zdravstvene usluge za pacijente. Otvaranje dodatnih termina poslijepodne i vikendom, reorganizacija rada ali i prostora za liječenje, zapošljavanje i stručno usavršavanje medicinskog osoblja, te intenzivnija suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama rezultirali su porastom iskorištenosti uređaja i učinkovitosti rada, te daljnjim smanjenjem listi čekanja. Primjerice, u navedenim bolnicama, ispunjeni su postavljeni ciljevi za liste čekanja za 2023. godinu. U tom vremenu iskorištenost CT uređaja porasla je od 10% do 13% te MR uređaja od 12% do 20%, dok su liste čekanja od kraja 2023. do sredine veljače 2024. godine dodatno značajno smanjene, recimo poput UZV-a srca u ŽB Čakovec za 40%. Uz reformske iskorake i ulaganja ove Vlade i zdravstvene administracije, navedene brojke ukazuju da je organizacija i upravljanje ključ svega. Tako se vodi bolnički zdravstveni sustav u 21. stoljeću! Stoga se zahvaljujem svim djelatnicima kao i ravnateljima ŽB Čakovec i OB Varaždin na zajedničkom djelovanju i stavljanju potreba pacijenata na prvo mjesto što je i u skladu s našim reformskim putokazom „Zdravlje Je Prvo – izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Prilikom nedjeljnog obilaska djelatnika i pacijenata u ŽB Čakovec posebno je istaknut pozitivan primjer primjene novog načela zdravstvene zaštite, načela integracije, odnosno suradnje zdravstvenih ustanova na svim razinama zdravstvene djelatnosti i usklađivanje procesa upravljanja. To je rezultiralo privremenim radom liječnika iz drugih ustanova na odjelima bolnice gdje je najveća potreba za terminima pregleda i zahvata, dok su domicilni liječnici organizacijskim promjenama radili u dodatnim terminima i poslijepodne i vikendima što je utjecalo na dostupnost usluge pacijentima i smanjenje lista čekanja.

-Kada smo uočili ‘uska grla’ zbog kojih se na neke pretrage povećavaju liste čekanja, odlučili smo izaći iz poznatog okvira funkcioniranja bolničkih radilišta i prilagoditi se novim izazovima i rješenjima koje nam omogućavaju promjene u sustavu koje se postepeno implementiraju kroz reformu zdravstva. Kao ravnatelj prImijenio sam novi način organizacije i upogonio sve resurse koji su mi na raspolaganju kako bi što ranije naši pacijenti došli na dijagnostički pregled. Prve promjene su bile na odjelu pedijatrije, na kojem i sam radim kao pedijatar, a zatim na niz drugih odjela. Pridružio nam se i liječnik povratnik iz Njemačke i tako smo krenuli s reorganizacijom bolničkih radilišta. Reakcije pacijenata su nam najveći motiv i to nas drži zajedno u daljnjoj prilagodbi modela rada. Drago mi je da nas u tome podržava i ministar Beroš kojemu se zahvaljujem na dosadašnjoj velikoj podršci koja će se vjerujem nastaviti i dalje – istaknuo je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović, dr. med., spec. pedijatrije.

U OB Varaždin vikendom provode MR dijagnostičke preglede te je značajno smanjena lista čekanja na elektivne ortopedske operacijske procedure za čak 2 mjeseca te su u mogućnosti staviti i dio kapaciteta na raspolaganje ostalim zdravstvenim ustanovama.

-Zahvaljujući dobroj suradnji sa odjelom anestezije, sa voditeljem i sestrama centralnog operacijskog bloka te predanim radom liječnika i sestara odjela Ortopedije i traumatologije posljednjih smo se godina po broju i vrsti operacijskih zahvata koje izvodimo u okviru naše struke pozicionirali među vodeće ustanove u Hrvatskoj. Reorganizacijom smo postigli ‘opipljive’ rezultate u upravljanju listama čekanja – u samo proteklih nekoliko mjeseci skratili smo čekanje na mamografiju za 55%, CT abdomena i zdjelice za 22% te UZV abdomena za 16%. Sve navedeno upućuje da je organizacija ključ svega. Možete imati sve potrebne uređaje, ljude, uvjete rada, ali to nije dovoljno, bez adekvatne organizacije, nema pomaka na bolje. Prema tome, pozdravljamo promjene koje se događaju u sustavu zdravstva, nastavljamo koristiti i nove organizacijske modele rada koji u suradnji s Ministarstvom zdravstva u vidu niza reformskih iskoraka i ulaganja na razini Vlade itekako donose rezultate – nadovezao se ravnatelj OB Varaždin dr. sc. Damir Poljak.

Nužnost uvođenja novih alata za upravljanje i organizaciju rada u zdravstvenom sustavu smo predvidjeli i temelje osigurali zakonskim i podzakonskim izmjenama, kao i strateškim dokumentima. Sukladno tome, uvodimo Nacionalni registar opreme u zdravstvu, propisan zadnjim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a pokrećemo i izradu Strategije upravljanja, održavanja i zanavljanja medicinske kapitalne i druge opreme u sustavu zdravstva Hrvatske te izradu Akcijskog plana.

-Jedno od osnovnih polazišta Strategije je nabava opreme utemeljena na vrijednosti kako bi se osigurala isplativa i učinkovita medicinska oprema i učinkovito upravljanje opremom unutar zdravstvenog sustava. Povijesna nabavka 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje raka, vrijedna 55,4 milijuna eura, jedan je od ključnih pokazatelja da idemo u dobrom smjeru jačanja javnog zdravstva i javnozdravstvenoj usluzi svjetskih standarda – zaključio je savjetnik u Kabinetu ministra u Ministarstvu zdravstva Nikša Antica, dipl. iur., univ. mag. admin. sanit.

U razdoblju od 2016. do 2024. godine Vlada je osigurala financiranje kapitalnih ulaganja u zdravstvo koja su podloga za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, konkretno za ove dvije županije preko 80 milijuna eura.  Za Međimursku županiju su značajnija ulaganja u uspostavu i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije ŽB Čakovec te poboljšani pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz infrastrukturne radove i nabavu opreme za domove zdravlja. Za Varaždinsku županiju jedno od važnih kapitalnih ulaganja je opremanje zgrade Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin što predstavlja ogroman iskorak u zdravstvu Varaždinske županije kao i cijele Hrvatske.

U fokusu

Lani je izdano čak 57 milijuna recepata, najviše za lijekove za smirenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani je hrvatskim pacijentima izdano 12,9 milijuna uputnica i više od 57 milijuna recepata za lijekove, a najčešće su se propisivali anksiolitici ili lijekovi za smirenje, lijekovi za tlak i želučane tegobe.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, svaka druga odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,7 posto odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante. Broj izdanih recepata, kao i broj kontakata pacijenata s liječnikom povećao se od 2018. godine za oko pet milijuna, broj uputnica veći je za oko dva milijuna godišnje, dok je broj pregleda uživo pao za oko tri milijuna, prenosi Novi list.

Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Dodatnih je 1,5 milijun recepata izdano za antidepresive. Među ostalih deset najpropisivanijih lijekova su oni za tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata, što znači da je svaki pacijent svog liječnika tijekom 2023. godine kontaktirao u prosjeku 14 puta. Prema izvješću HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini, od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje