Povežite se s nama

Život i društvo

Besplatni buseki i besplatan parking u Biškupečkoj ulici tijekom Špancirfesta

Objavljeno:

- dana

Kako bi posjetitelji Špancirfesta što opuštenije i bez traženja slobodnog parkinga mogli uživati i špancirati, Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina osigurali su besplatan parking na prostoru Auto Kluba Varteks u Biškupečkoj ulici.

Besplatan parking bit će dostupan svakog dana tijekom trajanja festivala od 17 sati te će od tuda do Trga slobode do ponoći voziti buseki javnog gradskog prijevoza, također besplatno. Uz to, za vrijeme trajanja Špancirfesta, od 18. do 27. kolovoza, gradski će buseki besplatno prometovati na svim postojećim linijama.

Osim besplatnog prijevoza, na Špancirfestu vas tijekom deset dana trajanja festivala očekuje i 500-tinjak besplatnih različitih programa, od koncerata, uličnih performansa, dječjih i glazbenih radionica do voćnih osvježenja u Šenoinoj ulici koja postaje Kaufland Fresh Street.

U njoj vas očekuju mnoga iznenađenja, a jedno od njih su i besplatni korneti sa svježim voćem. Potražite ih svakodnevno od 18 do 21 sat, a vikendom od 10 do 12 sati te od 18 do 21 sat na Kaufland Fresh Pointu u Šenoinoj ulici. 

U Šenoinoj ulici ćete naići i na radionicu izrade biljnih terarija, kao i na zanimljivu izložbu u organizaciji Udruge Terra Hub. Predstavljaju kampanju „Terrapija“, kojoj je cilj prezentirati Klimatski rječnik te izložbu pojmova klimatskih promjena, a provode je s agencijom 404. Prva aktivnost kampanje bila je dizajniranje plakata, u suradnji sa studentima medijskog dizajna Sveučilišta Sjever.

U povijesnoj jezgri grada očekuje vas i nekoliko zanimljivih photo pointova, gdje osim što ćete moći napraviti fotografije za uspomenu, moći ćete osvojiti i vrijedne nagrade.

Više informacija o programu Špancirfesta možete pronaći na službenim internetskim stranicama festivala www.spancirfest.com

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje