Povežite se s nama

Kultura

Bibliokombi uskoro dolazi do čitatelja u udaljena naselja Grada Novi Marof i Općine Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof i Općina Breznički Hum već mjesecima aktivno provode projekt zvučnog naziva „Čitanje na kotačima”, koji će dolazećih godina temeljito obnoviti čitateljsku publiku, implementirajući tako novu metodu približavanja knjige čitatelju.

Naime, moderna je tehnologija unatrag desetak godina čitateljsku publiku, a pogotovo onu mlađu, zahvaljujući dostupnosti i svakodnevnom korištenju interneta, udaljila od tradicionalnih vrednota učenja za budućnost. Tako je i broj članova Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof unatrag sedam godina s 1400 smanjen na 970 članova, što jasno ukazuje na opravdanost ovoga projekta i potrebu da se ovaj negativni trend promijeni.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof dobitnik je bespovratnih sredstava u iznosu od 2.062.619,02 kuna od čega su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kuna, a ostatak je osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 309.392,85 kuna. Projekt traje od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. godine te se provodi na području grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, a obuhvaća sva teritorijalno izolirana naselja. Ciljevi su povećanje dostupnosti knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama na novomarofskom području, povećanje broja čitatelja i čitateljskih kompetencija čime se nastoji povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa za osobe koje žive u izoliranim područjima.

U sklopu projekta nabavit će se pokretna knjižnica, odnosno bibliokombi. Riječ je o vozilu koje će uskoro do najudaljenijih žitelja navedene regije na dnevnoj i tjednoj bazi dovoziti knjige i knjižni fundus u neposrednu životnu sredinu čitatelja te tako popularizirati značenje knjige kao čovjekovog prijatelja u svakoj situaciji. Početak vožnje očekuje se uskoro, a postupak javne nabave upravo je u tijeku. Kad jednom započne obilazak terena, bibliokombi će na stajalištima organizirati razne promotivne aktivnosti te će knjigom “na kućnom pragu” opskrbiti najmanje 500 korisnika – djece, invalida, starijih i ostalih – ujedno provodeći i promotivne čitalačke programe za djecu i mlade kod kojih je popularizacija čitanja važna za stvaranje životnih navika, formiranje interesa te osobni i profesionalni razvoj.

U sklopu projekta također se provode brojne radionice za ciljane skupine – osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, nezaposlene, kao i za djecu i mlade, a u aktivnosti se mogu uključiti i drugi zainteresirani stanovnici. Dosad su već održane radionice za nezaposlene žene naziva „Čitanjem do zdravlja” kojima je cilj usmjeren na osobno zdravlje te otkrivanje na koji način čitanje knjiga može utjecati na vlastiti rast i razvoj te poslužiti da se prebrode teški životni izazovi.

U studenom projekt Čitanje na kotačima predstavlja ciklus radionica pod nazivom „Stranice sjećanja“ namijenjene osobama starijim od 54 godine i korisnicima Domova za starije i nemoćne, s ciljem da se čitajući motiviraju na vlastite priče s kojima se mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Sudionici će tako, uz pomoć voditelja, bilježiti vlastite memoare i misli o osobnim iskustvima te ih tako zapisane ostaviti u naslijeđe budućim čitateljima, kao i svim zainteresiranima koji se u novomarofskoj knjižnici i čitaonici mogu prijaviti na sudjelovanje u radionicama.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje