Povežite se s nama

Kultura

Bibliokombi uskoro dolazi do čitatelja u udaljena naselja Grada Novi Marof i Općine Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof i Općina Breznički Hum već mjesecima aktivno provode projekt zvučnog naziva „Čitanje na kotačima”, koji će dolazećih godina temeljito obnoviti čitateljsku publiku, implementirajući tako novu metodu približavanja knjige čitatelju.

Naime, moderna je tehnologija unatrag desetak godina čitateljsku publiku, a pogotovo onu mlađu, zahvaljujući dostupnosti i svakodnevnom korištenju interneta, udaljila od tradicionalnih vrednota učenja za budućnost. Tako je i broj članova Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof unatrag sedam godina s 1400 smanjen na 970 članova, što jasno ukazuje na opravdanost ovoga projekta i potrebu da se ovaj negativni trend promijeni.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof dobitnik je bespovratnih sredstava u iznosu od 2.062.619,02 kuna od čega su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kuna, a ostatak je osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 309.392,85 kuna. Projekt traje od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. godine te se provodi na području grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, a obuhvaća sva teritorijalno izolirana naselja. Ciljevi su povećanje dostupnosti knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama na novomarofskom području, povećanje broja čitatelja i čitateljskih kompetencija čime se nastoji povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa za osobe koje žive u izoliranim područjima.

U sklopu projekta nabavit će se pokretna knjižnica, odnosno bibliokombi. Riječ je o vozilu koje će uskoro do najudaljenijih žitelja navedene regije na dnevnoj i tjednoj bazi dovoziti knjige i knjižni fundus u neposrednu životnu sredinu čitatelja te tako popularizirati značenje knjige kao čovjekovog prijatelja u svakoj situaciji. Početak vožnje očekuje se uskoro, a postupak javne nabave upravo je u tijeku. Kad jednom započne obilazak terena, bibliokombi će na stajalištima organizirati razne promotivne aktivnosti te će knjigom “na kućnom pragu” opskrbiti najmanje 500 korisnika – djece, invalida, starijih i ostalih – ujedno provodeći i promotivne čitalačke programe za djecu i mlade kod kojih je popularizacija čitanja važna za stvaranje životnih navika, formiranje interesa te osobni i profesionalni razvoj.

U sklopu projekta također se provode brojne radionice za ciljane skupine – osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, nezaposlene, kao i za djecu i mlade, a u aktivnosti se mogu uključiti i drugi zainteresirani stanovnici. Dosad su već održane radionice za nezaposlene žene naziva „Čitanjem do zdravlja” kojima je cilj usmjeren na osobno zdravlje te otkrivanje na koji način čitanje knjiga može utjecati na vlastiti rast i razvoj te poslužiti da se prebrode teški životni izazovi.

U studenom projekt Čitanje na kotačima predstavlja ciklus radionica pod nazivom „Stranice sjećanja“ namijenjene osobama starijim od 54 godine i korisnicima Domova za starije i nemoćne, s ciljem da se čitajući motiviraju na vlastite priče s kojima se mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Sudionici će tako, uz pomoć voditelja, bilježiti vlastite memoare i misli o osobnim iskustvima te ih tako zapisane ostaviti u naslijeđe budućim čitateljima, kao i svim zainteresiranima koji se u novomarofskoj knjižnici i čitaonici mogu prijaviti na sudjelovanje u radionicama.

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Kultura

U Centru P4 izložba osebujnih fotografija Zadranina koji trenutno živi i studira u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 26. veljače, službeno će započeti peta sezona programa izložbi što ga pod nazivom “Podrum ponedjeljkom” u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je Vanima raspisala krajem prošle godine, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu.

I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija što će ih publika moći vidjeti u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio „predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja“. Izložba fotografija Gradski odraz Matea Jurina  bit će otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

U protekle se četiri sezone u atraktivnom izlagačkom prostoru u Preradovićevoj ulici samostalnim izložbama predstavilo šezdesetak mladih afirmiranih, i neafirmiranih, kao i nekoliko već etabliranih autora i to slikara, crtača, ilustratora, dizajnera, fotografa, kipara i drugih umjetnika s područja Varaždinske i okolnih županija.

Inače, potrebno je podsjetiti kako je  početak pete sezone Podruma ponedjeljkom, obilježen početkom siječnja, spomen-izložbom posvećenom Nikoli Majnariću – Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje