Povežite se s nama

U fokusu

Bilić: Naši prioriteti su nova radna mjesta i razvoj ludbreškog gospodarstva

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

– Prema najnovijem indeksu razvijenosti, koji je nedavno objavljen, Ludbreg je jedini grad na sjeveru Hrvatske svrstan u 7. kategoriju razvijenosti, odmah ispod Varaždina, Čakovca i Koprivnice, koji su u 8. kategoriji, ali ispred svih drugih gradova sa sjevera.

To je najbolja potvrda kad kažem da je Ludbreg najrazvijeniji mali grad sjeverozapadne Hrvatske – ponosan je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.
Nakon četiri godine uspješnog vođenja Grada, Bilić je na lokalnim izborima ove godine ponovno izabran za gradonačelnika. Njegov ponovni izbor, projekti, budući planovi razvoja, ali i unutarstranački izbori u Županijskoj organizaciji SDP-a i stanje u stranci bili su povod za razgovor na kraju 2017.

Prljava kampanja

Na lokalnim izborima pobjedu ste odnijeli već u prvom krugu. Čini se da građani prepoznaju vaš rad.
Da, lijepo je to priznanje da građani vašega grada prepoznaju sve ono što sam sa svojim timom ljudi odradio za naš Ludbreg, iako je sama kampanja bila iznimno podla, prljava i pokazala na koji način mlade generacije shvaćaju politiku: ne kao sučeljavanje ideja, nego kao borbu u kojoj je sve dozvoljeno, od laži, osobnih uvreda, ksenofobije do raznih trikova. Ali, eto, građani Ludbrega su prepoznali da smo Renata Potočnik i ja odradili u prošlom mandatu dobro i pošteno za Ludbreg koji volimo i da je ta zajednička ljubav prema Ludbrega bila ta dodirna točka između birača i nas koja je presudila u izborima. 

Projekt Aglomeracija Ludbreg je već počeo, a druge godine započet ćemo izgradnju pročistača

Ludbreg je najrazvijeniji mali grad na sjeveru Hrvatske. Sudjelujete u brojnim projektima, rastu zaposlenost i plaće te je povoljna poduzetnička klima. U čemu je tajna? 
Tajna je zapravo u povjerenju koje imamo u naš grad. Prije pet godina Ludbreg nije imao nijedan EU projekt, a samo danas ih provodimo sedam, a spremnih imamo još desetak. U Ludbregu je prije pet godina bilo oko 600 nezaposlenih, a danas ih je manje od 200, ali ono što je još važnije, 400 naših sugrađana više je nanovo zaposleno. To je možda naš najveći uspjeh, jer to naše povjerenje u Ludbreg prepoznali su i investitori, koji su u zadnje tri godine u Ludbreg uložili više od 400 milijuna kuna i još uvijek ulažu. Za naš rad dobili smo i značajna međunarodna priznanja za odličnu poduzetničku klimu, od Europske komisije, Europe Business Assembly, Međunarodnoga srednjeeuropskog udruženja “Perspektive”, a samo ove godine naše poduzetnike smo potaknuli s gotovo 2,8 milijuna kuna za njihova ulaganja. Radna mjesta i razvoj gospodarstva su nam prioriteti. No, na prvom su nam mjestu naši gospodarstvenici, koji dugi niz godina razvijaju svoje firme i rastu zajedno sa svojim zaposlenicima, jer su oni očuvali ovaj grad u najtežim kriznim vremenima. Cijela gradska uprava im je na raspolaganju.

Zeleni Ludbreg

Ludbreg je među najboljim gradovima Varaždinske županije i po odvajanju otpada. Najavili ste da ćete već iduće godine dostići cilj od 50 posto odvajanja korisnih sirovina iz otpada, čemu će pomoći i investicija gradnje novoga reciklažnog dvorišta od pet milijuna kuna, koja uskoro počinje?
Da, mi smo najbolji grad u Županiji po odvajanju otpada, ali i općenito o pristupu zbrinjavanju i recikliranju otpada, jer smo se odlučili još prije četiri godine uhvatiti ukoštac s ovim problemom. Puno smo naučili od Preloga. Njihova iskustva, ali i naše inovacije pomogle su nam da za 2016. imamo odlične rezultate, a u 2017. očekujemo još bolje pokazatelje, jer smo već ove godine, prije donošenja novog Zakona, krenuli s prikupljanjem biootpada u kućanstvima. Sanirali smo odlagalište otpada EU sredstvima, a uz pomoć novca iz EU idemo i u izgradnju reciklažnog dvorišta. Pripremili smo projekt za kompostanu i sortirnicu, a uskoro ćemo početi i s izradom strategije za krajobrazno uređenje Grada Ludbrega. Sa sigurnošću mogu reći da se Ludbrežani ne moraju bojati nikakvih kazni i penala zbog lošeg razdvajanja, jer ćemo vrlo brzo dostići onaj cilj od 50%, a istovremeno nećemo povisiti cijene zbrinjavanja otpada, nego će čak za većinu naših građana biti i niže.

Nedavno je potpisan i ugovor za Aglomeraciju Ludbreg, čime zapravo ozbiljno počinje realizacija projekta odvodnje za Grad Ludbreg, Općinu Martijanec i Općinu Sveti Đurđ. Koliko je važan taj projekt i što će donijeti stanovnicima? 
To je za nas najveći infrastrukturni projekt u povijesti, vrijedan gotovo 200 milijuna kuna, i njime ćemo cijeli grad dodatno urediti i učiniti još privlačnijim. Projekt je već započeo i očekujemo prve bagere već krajem godine, a kraj cijele priče oko 2022. Prioritet nam je da druge godine započnemo izgradnju pročistača, tako da omogućimo siguran rad našem gospodarstvu.

Koji su daljnji planovi razvoja Ludbrega?
Ludbreg mora u budućnosti preuzeti i sve decentralizirane funkcije, od školstva do vatrogastva, i na taj način razvijati se kao središte istočnog dijela Županije. Projekata imamo spremnih još desetak, od gradnje nove Knjižnice i Centra za mlade, uređenja Centra za kulturu, dogradnje Dječjeg vrtića do izgradnje Turističkog centra i mnoge druge, čime ćemo Ludbreg učiniti još boljim mjestom za život.

SDP tapka na mjestu, spreman sam to promijeniti

Bili ste među SDP-ovim gradonačelnicima koji su uputili pismo vrhu SDP-a, pozvali ste ih “da se s oblaka spuste među obične članove“. Zašto, čime ste nezadovoljni?
SDP prolazi kroz jedno tranzicijsko razdoblje nakon nekoliko izgubljenih izbora i mi gradonačelnici koji smo pobijedili u ime stranke na lokalnim izborima osjetili smo potrebu upozoriti da ovo što sad prolazimo nije dobro. Ako je to naše pismo pomoglo da se stranka umiri, i uz predsjednika i vodstvo koje smo sami izabrali, krene raditi i pripremati programe za izbore koji slijede, učinili smo dobru stvar. Ako se ovo vodstvo dobro pripremi i ostvari dobre rezultate na izborima, onda je to super za stranku, a ako ne, mora otići.
Kandidirali ste se za predsjednika Županijske organizacije SDP-a. Što Vas je potaknulo na kandidaturu?
Prije svega da SDP napravi korak naprijed, jer sada stojimo u mjestu ili smo se vratili korak unatrag. Kao pobjednik na lokalnim izborima mislim da mogu ponuditi upravo pobjedničku koncepciju.
Kakva je trenutno Vaša suradnja s aktualnim predsjednikom ŽO SDP-a Mariom Habekom? Bilo je dosta prozivki s obje strane.
Mario i ja se poznajemo dugi niz godina i uvijek smo dobro surađivali. Svojim dugogodišnjim saborskim mandatom on je učinio puno za razvoj stranke u Županiji, ali i pomogao mnogima. I danas surađujemo i tako ćemo nastaviti i dalje, a unutarstranački izbori su samo jedna stepenica u našim životima, nakon koje valja i dalje surađivati.

Udruga gradova 

Nedavno ste izabrani za potpredsjednika Udruge gradova. Koliko je to važno za Ludbreg i koje ćete inicijative pokrenuti?
Da, biti potpredsjednik Udruge gradova za mene je velika čast, ali i priznanje važnosti koju mali gradovi imaju u Hrvatskoj. U Udruzi sam aktivan već četiri godine, a u sljedećem periodu zalagat ću se upravo za nastavak stvarne decentralizacije, jer gradovi moraju preuzeti budućnost svojih sredina u svoje ruke, pa i kroz preuzimanje decentraliziranih funkcija. To je neminovan korak želimo li sami razvijati svoje gradove oslobođeni političkih stega i okrenuti razvojnim projektima. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje