Povežite se s nama

Život i društvo

Božićna poruka i čestitka biskupa Radoša: “Vidjeti Boga – to je Božić”

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš uputio je vjernicima Varaždinske biskupije svoju ovogodišnju božićnu poruku i čestitku naslovljenu “Vidjeti Boga – to je Božić”.

Poruku u nastavku prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre!

Znamo lijepo kazati: “Božić je na vratima!” Kao da je na našim vratima – kuca i želi ući. Nije to gost, kojega ne poznamo. Naprotiv, to je onaj koga su mnogi proroci najavili. Davali su mu lijepa imena. Vidjeli su njegovo poslanje i njegovu ulogu u povijesti života ljudskoga roda.

Sviđa mi se slika koju donosi prorok Izaija. On vidi Mesiju koji žuri, koji dolazi u svoju ordinaciju gdje ga u čekaonici čekaju mnogi – slijepi, gluhi, hromi, nijemi (usp. Iz 35, 5-6) – oni koji nemaju mogućnosti hoditi zajedno s drugim ljudima. I On dolazi izliječiti svaku bolest. Specijalist je za čovjeka i sve njegove bolesti. Posebno je specijalist za bolesti srca. U ljudskome srcu kliju bolesti, kao što su zle misli, krađe, ubojstva, opakosti, prijevare, razuzdanosti, zlo oko, uznositost, bezumlje (usp. Mt 15, 19). Ovako bolesno ljudsko srce rađa i ono najgore: rat, razaranje, ubijanje. Baš tamo gdje je Dobri Čovjek, za nas Bog i Spasitelj, posijao dobro sjeme, dao lijek svakoj bolesti, posebno bolesti srca, danas bukti nemir. Spontano nam dolazi na pamet da ga zamolimo da ponovno prošeta istim stazama da susretne razorena srca. On dolazi iscijeliti slomljena srca (usp. Iz 61, 1).

Nisam stručnjak u jeziku, posebno ne u grčkom, ali mi je pred oči došlo jedno tumačenje, jedna usporedba. Riječ terapija, liječenje, služenje, njega bolesnika u grčkom glasi therapeo. Ima isti korijen s drugom riječi theoreo, što znači gledati, promatrati, kontemplirati Boga. Ne događa li se liječenje u tom istom korijenu – kada promatramo Boga koji je došao među nas? Vidjeti Boga. Božić je dan u kojem se Bog dâ vidjeti. On je Emanuel – Bog s nama i dolazi da ga vidimo. Tamo gdje ima jednostavnosti, kao kod pastira, on se dâ vidjeti. Gdje ima one zdrave mudrosti, kao kod mudraca, on se dâ vidjeti. Gdje ima ljubavi kao kod Marije i Josipa, Bog se dâ vidjeti. Vidjeli su ga oni koji su uporni i bogobojazni kao Šimun i proročica Ana. I mi želimo biti u tome društvu i Boga vidjeti kroz ove dane.

Svakako, molimo za one kojima je oružje zaslijepilo srce da im Bog otvori srce kako bi vidjeli i u njega gledajući, promatrali, kontemplirali Boga koji nosi ozdravljenje – i tako pošli putem mira, ozdravljenja, sloge – da dopuste da im Bog svojom riječju, ljubavlju, zabije zastavu mira u njihova srca.

Bog ide i po rubovima našega života. Traži mjesto koje je njegovo, a to je središnje – kako bismo ga mogli vidjeti, promatrati u dubini svoga srca. Ako ga promatramo u dubini svoga srca, tada ćemo i mi poći putem ozdravljenja, ozdravljenja nas samih, naših obitelji, našega društva. Upravo to od srca želim svima vama. Neka se mir začme u vašim srcima. Dok promatrate Boga, nosite ga u svoje kuće, obitelji i širite ga gdje vas On pošalje. Sretan vam Božić i blagoslovljena nova godina!

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se danas humanitarnom Festivalu vina Rotary Cluba Varaždin Jug

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary club Varaždin Jug ovog petka, 24. svibnja, priređuje svoj tradicionalni Festival vina,  donatorsku i humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade u sklopu POU Varaždin.

– Kao mjesto održavanja 14. Festivala vina, koji počinje u 19 sati, ove smo godine odabrali prostor terase Arene Varaždin, dakle, miran i inspirirajući prostor s pogledom na Dravu. Nadamo se da će to dodatno potaknuti odaziv, uz vrhunsku gastro-eno ponudu, te umjetnički program učenika Glazbene škole u Varaždinu i atraktivne plesne točke polaznika Plesnog studija Takt, kao i muziciranje glazbenog ansambla Gentlemens Club, a bit će tu i donatorska tombola – kaže Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, koji poziva sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji i tako podrže donatorsku akciju.

Osim promocije hrvatskih vina, vinara, vinske kulture i lokalne gastronomije, kako naglašava, ovim događajem želi se promicati prijateljstvo i druženje, a prije svega doprinijeti humanitarnom djelovanju u lokalnoj zajednici.

– Ove godine željeli bismo uz doprinos i donacije svih posjetitelja pomoći opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade. Osnivanjem ovakvog centra POU Varaždin može poučavati mlade o kulturnim i kreativnim industrijama, što pridonosi povećanju njihova interesa za potencijalna buduća radna mjesta. Uz to, mogu otkriti svoje talente i dalje ih razvijati radi budućih zanimanja, kao što su digitalni marketing, računalno programiranje, animacija, film, fotografija, razvoj video igara i umjetnost, ukazuje Plantak, napominjući da manifestacija ima preporučenu donaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje