Povežite se s nama

Život i društvo

Bravo za najbolje na Europskom natjecanju u robotici te Europskom statističkom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Povodom nedavno održanog European RoboCup Junior 2023, koje se održalo početkom lipnja u Varaždinu, te ostvarenih odličnih rezultata Hrvatske, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je prijem za osvajače zlatne, srebrne i brončane medalje.

Tako su pod mentorstvom Ivice Kolarića prvo mjesto u CoSpace kategoriji osvojili Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, Franko Prikratki osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight Entry, a Borna Svržnjak osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight, dok su Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak osvojili treće mjesto u kategoriji CoSpace Advanced pod mentorstvom Gorana Šporčića.

Uz župana prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ravnateljica Prve Gimnazije Varaždina Janja Banić i ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić, a prijem je bio prilika da župan čestita i učenicama Prve gimnazije Varaždin Leoni Pačalat i Jeleni Nakić na vrhunskim rezultatima koje su ostvarile na jedinstvenom Statističkom natjecanju koje organizira Eurostat gdje su na nacionalnoj razini osvojile drugo mjesto, dok su u europskoj fazi natjecanja, u vrlo jakoj konkurenciji, osvojile treće mjesto pod mentorstvom profesorice Lare Novak.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je Varaždinska županija bila organizator Europskog natjecanja u robotici na kojem je sudjelovalo oko 500 učenika i 200 mentora iz 18 država, a sve je prošlo u najboljem redu.

– Veseli nas uspješno organizirano prvenstvo, a poglavito rezultati koje su ostvarili naši učenici. Svi naši učenici koji osvajaju medalje na Međunarodnim natjecanjima imaju prema Županijskoj odluci pravo na stipendije i na određene novčane nagrade. Osim robotičara, učenice iz Prve gimnazije ostvarile su odličan rezultat na održanom Europskom statističkom natjecanju te mogu reći da svjedočimo sjajnim rezultatima učenika i učenica, njihovih mentora i profesora. Vjerujem da smo ponosni na njihove uspjehe – rekao je župan.

Pročelnik Miroslav Huđek se zahvalio roditeljima učenika jer bez njihove podrške i potpore ne bi bilo ovakvih sjajnih rezultata.
-Ukupan sustav stvara uvjete, ali bez podrške obitelji ne bi bilo ničega. Centri izvrsnosti svakako igraju veliku ulogu, od 2007 godine do danas. Svake godine imamo nešto za pokazati i pohvaliti se. Svaka generacija stvara i daje nove osvajače medalja, ali po godini naši učenici osvajaju po dvadeset medalja – rekao je Huđek.

Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku i mentor našim robotičarima zahvalio se županu i pročelniku na velikoj podršci i pomoći koju pružaju robotičarima.

– Imali smo pravi spektakl i sigurno je da slijedećih deset godina Hrvatska više neće biti organizator takvog natjecanja. Još i danas primamo pohvale, zahvale i čestitke i zaista sam ponosan na uspješnu organizaciju. Osim samog natjecanja, natjecatelji i njihovi mentori imali su prilike razgledati i naš predivan Varaždin i vratili su se svojim kućama puni lijepih dojmova. Moram naglasiti kako uz roditelje, mentore i učenike ovaj stup uspjeha u robotici čini i Varaždinska županija koja nam puno pomaže – rekao je Ivica Kolarić.

S puno sreće i zadovoljstva Jelena Nakić, koja je uz Leonu Pačalat osvojila drugo mjesto na Statističkom prvenstvu na nacionalnoj razini i treće mjesto na Europskoj razini, naznačila je kako se na nacionalnom prvenstvu natjecalo preko tisuću učenika, srednjoškolaca u dvije kategorije i bilo je jako zahtjevno.

– Bila su dva kruga ispravljanja, imale smo testove, u vezi statistike i treba lemo napraviti rad u kojem smo morale analizirati statističke podatke – rekla je Nakić.

Franko Prikratki, osvajač trećeg mjesta u kategoriji Soccer Lightweight Entry je rekao kako je u njegovoj kategoriji robot igrao nogomet te se borio sa drugim robotom.

– Izrazito sam zadovoljan ovim rezultatom, moram priznati da nisam očekivao ovakav uspjeh. Prvo i drugo mjesto je zauzela ekipa iz Njemačke, bili su prava konkurencija i zaslužili su uspjeh kojeg su postigli. Svo slobodno vrijeme uložio sam u postizanje ovog rezultata i nije mi žao – rekao je Franko Prikratki.

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve je spremno za ljetnu sezonu kupanja na čakovečkim vanjskim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novu kupališnu sezonu na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu, na prigodnoj konferenciji za novinare d27. svibnja, su najavili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i direktor GP EKOM Čakovec Miodrag Novosel.

– Ovo je treća godina od kako su otvoreni vanjski bazeni za čije korištenje interes posjetitelja raste iz godine u godinu. Razlog tomu je prije svega kvalitetna koncepcija samih bazena, za čiju konstantnu nadogradnju ideja ne nedostaje – istakla je Cividini.

– Ono što uskoro slijedi je postavljanje zaštite od sunca nad dječjim bazenom, u planu preko ITU mehanizma financiranja i izgradnja prometnice paralelno uz Ulicu Globetka i postava solarnih panela. Nedavno je postavljanje spomenutih solarnih panela završeno upravo na čakovečkim bazenima, što je već donijelo značajnu uštedu troškova režija. Ovom prilikom želim zahvaliti direktoru bazena i svim vrijednim djelatnicima GP EKOM koji ne staju s radom i pripremama za skorašnje otvaranje ljetne sezone kupanja – kazala je čakovečka gradonačelnica i potvrdila kako ljetna sezona kupanja na čakovečkim vanjskim bazenima počinje u četvrtak, 30. svibnja.

Ove godine natkriveni čakovečki gradski bazeni slave 25. godina rada i postojanja, kroz koje vrijeme je zabilježeno oko 3,5 milijuna korisnika usluga gradskih bazena, čemu je svakako doprinio i rad vanjskih bazena.

– Vjerujem kako će ova sezona biti natprosječna što se tiče same posjete s obzirom na to kako su mjeseci početkom godine pokazatelj velike posjete bazenima i to ne samo građana Čakovca, već mnogih, kako ostalih žitelja Međimurja, tako i gostiju iz drugih županija i inozemstva – rekao je direktor EKOM-a Miodrag Novosel.

– Tako ovih dana bilježimo 425 dnevnih ulazaka na bazene, dok je prosjek u tim mjesecima prethodnih godina bio 420 posjetitelja. Veliki je interes posjetitelja i za dodatne sadržaje koji se pružaju na prostorima bazena, a ove će ih godine biti još više – najavio je Novosel.

Na vanjskom kompleksu spreman je travnati teren na kojem su postavljene dvije viseće kuglane, mini i mali nogomet, te mreža koja će se moći koristit za badminton i odbojku na travi, uz već postojeće terene za odbojku na pijesku.

– Kada je riječ o cijeni ulaznica, one se neće mijenjati. Ostaju iste unatoč tomu što je došlo do povećanja gotovo svih troškova. No, zalaganjem svih djelatnika GP EKOM koji se maksimalno trude oko održavanja i drugih poslova i uz pomoć Grada Čakovca uspijevamo zatvarati financijsku konstrukciju kako ne bi morali zadirati u povećanje cijena ulaznica – poručio je Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje