Povežite se s nama

Međimurje

“Brza cesta Čakovec – Varaždin rasteretit će promet kroz Općinu”

Objavljeno:

- dana

NEDELIŠĆE

Svečano je bilo proteklog petka u Sportskoj dvorani Aton, gdje je svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Nedelišće.

Iako se Dan Općine Nedelišće obilježava na proljeće, ove je godine zbog održavanja lokalnih izbora cijela proslava prebačena na rujan.
– Na proljeće u izborno vrijeme nismo imali konstituirano Općinsko vijeće, pa smo odlučili da proslavu prebacimo za rujan – rekao je na početku svog obraćanja načelnik Nedelišća Darko Dania, osvrnuvši se na učinjeno u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Poduzetnička zona

– Prošle smo godine uistinu mnogo radili. Imali smo više od 120 milijuna kuna realiziranih investicija. S veseljem mogu reći kako imamo puno gotovih projekata s kojima se redovito javljamo na natječaje ministarstava i drugih državnih institucija, ali i europskih fondova. Spremni smo uskočiti na svaki natječaj gdje nam se ukaže prilika.
Svakako najveća investicija koja je realizirana unatrag godinu dana je izgradnja kanalizacije u osam općinskih naselja, nakon čega je uslijedila i obnova prometnica.

U poduzetničkoj zoni izgrađena je potrebna infrastruktura te su prodane dvije od deset parcela

– Sve prometnice koje su bile široke do tri metara širili smo na pet metara. Osim što smo obnovili prometnice, postigli smo i veći standard sigurnosti na cestama koje prolaze kroz Općinu. Puno smo radili i na oformljivanju Poduzetničke zone, gdje smo u roku od dvije godine prikupili svu potrebnu dokumentaciju, izgradili potrebnu infrastrukturu te prodali dvije od deset parcela – dodao je Dania.

Pred Nedelišćem je novo jednogodišnje razdoblje, u kojem se kao prioriteti nameću rješavanja dvaju gorućih problema.
– Riječ je o smanjivanju prometa kroz samo Nedelišće, što se može riješiti gradnjom obilaznice Nedelišće – Pušćine ili brze ceste Čakovec – Varaždin. Taj je projekt visoko na listi prioriteta i vjerujem u njegovu realizaciju. Druga stvar koju želimo realizirati je izgradnja nove Osnovne škole u Nedelišće, kojom bi se stekli uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave – zaključio je Dania.Na načelnikove riječi odmah se nadovezao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Općinske plakete

– Izgradnja brze ceste Čakovec – Varaždin riješila bi mnoge probleme i mogu reći kako gotovo svaki tjedan imam razgovore u Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama po ovom pitanju. Vjerujem kako će se projekt uskoro realizirati, a u budućnosti i nadograditi novim cestovnim mostom na Dravi, kojim bi se rasteretio promet i na sjevernom ulazu u Grad Varaždin. Što se tiče nove zgrade Osnovne škole, u potrazi smo za rješenjem koje bi zadovoljilo sve strane. Ovog trenutka taj je projekt nemoguće realizirati kroz europske fondove, pa tražimo nove oblike financiranja, s obzirom da županijski i općinski proračuni ne bi mogli podnijeti toliki teret – objasnio je Posavec te dodao:

Novom zgradom Osnovne škole riješio bi se problem jednosmjenske nastave

– Općina koja na svojem području organizira festival međimurske popevke, koja se nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine, ima Nacionalni gimnastički centar, organizira nogometni turnir za djecu na koji dolaze ekipe čak i iz dalekog Japana, već godinama nas nagrađuje božićnim koncertom kakvog se ne bi posramile niti europske metropole, zasigurno zaslužuje da se svi zajedno angažiramo oko rješavanja problema koji opterećuju njezine građane.

Svečana sjednica bila je prilika i za uručivanje godišnjih priznanja najzaslužnijim pojedincima. Ove godine plakete Općine Nedelišće primili su Dragutin Trupković za svoju polustoljetnu angažiranost u vatrogastvu te Dragutin Novak, umirovljeni zidar i uspješni poduzetnik.

Laureati Alena Hrušoci i Tomislav Posavec
U sklopu svečane sjednice održano je i proglašenje najboljih sportašica i sportaša Općine Nedelišće. Priznanje za najbolju sportašicu završilo je u rukama atletičarke Alene Hrušoci, dok je najbolji sportaš odbojkaš Tomislav Posavec. Najbolji ženski i muški sastavi dolaze iz istoga kluba – Odbojkaškoga kluba Međimurje Centrometal. Priznanje za posebne zasluge u sportu primio je Franjo Preložnjak. Priznanje za iznimne sportske rezultate i rad u sportu dobio je Željko Posavec, rukometni veteran koji je svoje sportsko opredjeljenje utkao u RK Borac. Priznanja su primile i dvije karatistice iz Karate kluba Međimurje, Adisa Gergić, osvajačica bronce na Prvenstvu Hrvatske, te Lucija Lesjak, juniorska reprezentativka i prvakinja Hrvatske u teškoj kategoriji. Općinsko priznanje zaslužio je Lovro Kovačić, atletičar AK Nedelišće i osvajač srebra na Zimskom prvenstvu Hrvatske u bacanju koplja. Nagrade su primili i perspektivni sportaši, a na popisu se našlo troje atletičara – Martina Mlinarić, Ema Dania i Roko Farkaš.

– Nagrada mi je veliko priznanje. Iskreno, nisam je se nadao i drago mi je da su u Općini prepoznali moj dugogodišnji rad i trud. Od 1974., punih 31 godinu, bio sam vlasnik zidarskog obrta, nakon čega sam ga prenio na sina. Težak je to posao, ali sam ga jako volio. Uvijek je bilo posla, ali i dovoljno radnika. Danas posla ima, ali je teško naći prave majstore zidare – rekao je laureat Novak.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje