Povežite se s nama

U fokusu

Bunić i Avar: Ako ćemo svi šutjeti, Varaždin će šaptom postati smetlište Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEKLARACIJA

– Varaždin postaje smetlište cijele Hrvatske. Već sada imamo spomenik od bala na ulazu na grad, a sada se planiraju izdati dozvole koje će omogućiti da u Varaždin svake godine dođe ista količina komunalnog otpada koja se 10 godina balirala u Brezju. Danas želimo reći “Stop” ulasku prljavoj industriji u Varaždin. Istra i Dalmacija se bore za čisti život, moramo se boriti i mi. Ako ćemo šutjeti, Varaždin će šaptom postati smetlište Hrvatske – istaknuli su Željko Bunić i Zlatan Avar, gradski vijećnici u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj su predstavili prijedlog svoje Deklaracije o Gradu poželjnom za život.

Na izradu Deklaracije, koju će uputiti pred Gradsko vijeće s prijedlogom da postane dio Strategije razvoja Grada Varaždina, neposredno ih je potaknuo prijedlog Studije utjecaja na okoliš tvrtke C.I.O.S MBO koji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo na javnu raspravu.

Bunić: C.I.O.S MBO traži povećanje kapaciteta

Javno izlaganje Studije za zahvat “Rekonstrukcija postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada Varaždin” će biti održano 20. travnja u 16.30 sati u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Avar: “Za Biotehnološki park Radimir Čačić je rekao: “Shit happens”. Hoćemo li i u slučaju tvrtki koje se bave komunalnim otpadom reći: “Shit happens”? Ne smijemo to dozvoliti, jer u pitanju su ljudski životi.”

– Tvrtka C.I.O.S. MBO zapravo traži povećanje kapaciteta: trenutno obrađuju 35.405 tona otpada, dok bi ubuduće obrađivali 95.000 tona godišnje. To je čak 15 puta više nego što trenutno proizvode stanovnici Varaždina. Međutim, nije to jedino postrojenje koje se bavi otpadom. Tvrtka Univerzal se otpadom bavi uz obiteljske kuće, a stigao je i zahtjev Pirolize za novim postrojenjem u kojim bi se bavili otpadom. Deklaracijom o Gradu poželjnom za život u Varaždinu želimo apsolutno zabraniti bilo kakvu novu industrija koja bi se bavila otpadom, te bi se osigurala učinkovita zaštita tla, vode i zraka – istaknuo je Željko Bunić, gradski vijećnik HSLS-a.

Naveo da je nužno uvesti ekološku rentu i na taj način osigurati financiranje mjerenja kakvoće zraka, vode i tla.

– Postojeća ekipa na vlasti, nažalost, radi sve na tome da u varaždinska domaćinstva ne dođu dodatne kante za biootpad i plastiku, glavni kontrolori za zaštitu okoliša bave se predstečajnim nagodbama i svime drugime, a u rebalansu proračuna je “uzeto” 173.000 kuna za izgradnju stanice za praćenje kakvoće zraka – rekao je Bunić.

– Za Biotehnološki park Radimir Čačić je rekao: “Shit happens”. Hoćemo li i u slučaju tvrtki koje se bave komunalnim otpadom reći: “Shit happens”? Ne smijemo to dozvoliti, jer u pitanju je zdravlje ljudi i njihovi životi – ustvrdio je Avar.

Grad zbog odštete Biotehnološkom prvi put u minusu

I dok su se danas založili za Varaždin bez prljave industrije, na ulazu u grad još uvijek stoje tone baliranog smeća. Imaju li prijedlog kako riješiti balirani otpad?

– Izvršna vlast je ta koja mora riješiti problem. Metoda postoji i legalna je, ali je pitanje je li jeftina. Ključno je da nema oko 100 milijuna kuna novca potrebnog za zbrinjavanje bala prema dodijeljenoj koncesiji. Gradonačelnik je već 20-ak puta rekao: “Bale samo što nisu uklonjene”. On je isto tako obećao da taj trošak neće platiti građani. Da sam ja u izvršnoj vlasti, tada bih građanima iskreno rekao da će to koštati i raspisao bih referendum na kojem bi se sami izjasnili žele li uvođenje ekološke rente. Međutim, tako bih ja napravio, koji nisam ništa obećao i nisam svoj politički uspon temeljio na takvim obećanjima – rekao je Željko Bunić.

Naveo da bi “kasice” trebali odriješiti i Varkom, Grad i Univerzal.

– Danas ili jučer je Grad Varaždin zbog isplate odštete Biotehnološkom parku prvi put koristio odobreni minus. To baš i nije dobar pokazatelj, posebno u situaciji kada je stigao zapisnik o proračunskom nadzoru u kojem je utvrđeno da je 9,3 milijuna kuna korišteno nenamjenski i suprotno zakonu – upozorio je Bunić.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje