Povežite se s nama

U fokusu

Čak 238 kandidata u 3. izbornoj jedinici: donosimo sve liste koje se natječu za 14 mjesta u Saboru

Objavljeno:

- dana

PRIJEVREMENI IZBORI, 11. RUJNA

Na prijevremenim izborima, 11. rujna, u 3. izbornoj jedinici za 14 mjesta u Saboru natječe se čak 238 kandidata istaknutih na 17 samostalnih i koalicijskih lista.

U odnosu na prošlogodišnje, redovne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu predana je jedna lista više. Unatoč tome, svega pet do šest lista ima šanse izboriti mandate u Saboru.

Tko su favoriti?

Najveći favorit je Narodna koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU), koja je na lanjskim izborima (u drugom sastavu s Laburistima, a bez HSS-a) osvojila osam mandata, slijedi HDZ koji sada izlazi sa samostalnom listom, a lani je kao vodeća stranka Domoljubne koalicije osvojio četiri mandata. Po jedan mandat pripao je još MOST-u i Reformistima.

Sad Reformisti izlaze u koaliciji u sa strankom Milana Bandića, koja prošle godine u 3. izbornoj jedinici nije prešla izborni prag, dobili su 1,97 posto glasova.

Za razliku od toga, Živi zid je prešao izborni prag osvojivši 5,26 posto glasova, no to je bilo premalo za mandat u Saboru. Bit će zanimljivo pratiti hoće li nakon manje od godinu dana uspjeti ponoviti takav rezultat.

Hoće li tko iznenaditi?

Sve ostale liste lani su osvojile manje od 1 posto glasova, ali to neke od njih nije spriječilo da se ponovno kandidiraju. Tako u izbornu utrku opet kreću A – HSP, Međimurski demokratski savez i Neovisna lista Željka Knapića.

Osim njih, svoje kandidate su istaknuli i koalicija Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodne Hrvatske, Pokreta zajedno i OraH-a, ali i Laburisti koji više nisu partneri SDP-a i HNS-a, nego izlaze sa samostalnom listom.

Tu su još koalicija Zagorska stranka – Stranka umirovljenika, Hrvatska stranka reda, koalicija HSP AS – DESNO – HKDU – Dr. Marko Veslica – USP – HDS, koalicija Pametno – Za grad, samostalna lista Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske, koalicija HSP – HČSP – ABH – OS, kao i lista Blokiranih.

 

Liste kandikata u 3. izbornoj jedinici predali su:

SDP-HNS-HSS-HSU

HDZ

MOST

Bandić Milan 365-Reformisti-Novi val- HSS – SR, BUZ

Živi zid-Promijenimo Hrvatsku-Akcija mladih-Abeceda demokracije-HDSS-Međimurska stranka

Laburisti

Nezavisna lista Stipe Petrina-Slobodna Hrvatska-Pokret Zajedno-OraH

Zagorska stranka –Stranka umirovljenika

A – HSP

Međimurski demokratski savez

HSP AS-DESNO -HKDU – DR. MARKO VESELICA-USP-HDS

Pametno-Za grad

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske

Neovisna lista Željko Knapić

HSP-HČSP-ABH-OS

Hrvatska stranka reda  

Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT / Ivan Agnezović

U fokusu

U Varaždinu će niknuti novih 56 POS stanova i 30 garaža u Ulici grada Koblenza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nakon devet godina, ponovo su počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi sa POS-stanovima kod Ulice grada Koblenza u Varaždinu. U petak su novinari obišli gradilište zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Potonji je tom prilikom izjavio da je „nažalost, bivša gradska administracija prekinula radove 2012. godine, što je bilo trostruko pogrešno“.

– Prije svega zbog toga što je ovo lokacija gdje se već počeli radovi, pa su nasilno prekinuti. Drugo, zbog toga što se kasnilo te ljudima stanovi nisu predani na korištenje na vrijeme, za što su se plaćali i penali. I treće, zbog toga što je POS još uvijek najbolji način stambenog zbrinjavanja, osobito mladih obitelji – istaknuo je gradonačelnik, ocijenivši pritom da je riječ o stanovima srednje i čak više kvalitete,  „a relativno jeftinijim u odnosu na ostale stanove na tržištu“.

Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad koji grade privatni građevinari i Grad.

– S kupnjom zemljišta, nakon obveznica, mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz sa istočne zaobilaznice, tako da će cijeli ovaj kvart biti rasterećen od prometnih gužvi. Štoviše, Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole, pa ćemo je prijaviti na europske projekte. Time ćemo cijeli ovaj dio grada razviti, odnosno imat će svu potrebnu infrastrukturu kakvu treba imati – najavio je Čehok.

Na njega se nadovezao Zoran Svetec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, objasnivši  da će u objektu B2 biti uređeno 56 stanova i 30 garaža.

– Veličina stanova imat će površinu od 63 do 98 metara četvornih. Građevinske radove izvodi varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadratnog metra iznosi 1285 eura. Završetak radova predviđa se u kolovozu 2022. godine – rekao je Svetec, napomenuvši da je interes za kupnju stanova već sada vrlo izražen.

Dodajmo da je Grad u pregovorima s HEP-om oko postavljanja dodatne sigurnosne ograde prema jednoj od najvećih visokonaponskih trafostanica u gradu, koja je smještena u neposrednoj blizini građevine B2.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovih dana pod naplatu je stavljeno i jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina. Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Iako Varaždinci negoduju radi uzurpiranja besplatnih parkirnih mjesta, ovaj put Grad tu ne može ništa. Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je riječ o privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja.

– Nažalost, taj prostor nije gradski od 2013. godine, kada ga je bivši gradonačelnik Goran Habuš predao FOI-ju. Riječ je o ugovoru koji je meni osobno potpuno neprihvatljiv, jer su dobili na korištenje gradsko zemljište bez klauzule u kojoj stoji do kojeg roka su ga dužni privesti svrsi – naglasio je Čehok.

Dodao je da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“. No, ukazao je i da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

– To nema nikakve veze s Gradom Varaždinom, jer nismo vlasnici ni tog zemljišta ni parkinga. Smatram da je taj parkirni prostor trebao ostati besplatan – zaključio je gradonačelnik.

Odgovor na to zašto je i kako FOI stavio parking pod naplatu, zatražili smo od Fakulteta organizacije i informatike, te ćemo ga objaviti kad pristigne u redakciju Regionalnog tjednika.     

Nastavite čitati