Povežite se s nama

U fokusu

Čak 238 kandidata u 3. izbornoj jedinici: donosimo sve liste koje se natječu za 14 mjesta u Saboru

Objavljeno:

- dana

PRIJEVREMENI IZBORI, 11. RUJNA

Na prijevremenim izborima, 11. rujna, u 3. izbornoj jedinici za 14 mjesta u Saboru natječe se čak 238 kandidata istaknutih na 17 samostalnih i koalicijskih lista.

U odnosu na prošlogodišnje, redovne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu predana je jedna lista više. Unatoč tome, svega pet do šest lista ima šanse izboriti mandate u Saboru.

Tko su favoriti?

Najveći favorit je Narodna koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU), koja je na lanjskim izborima (u drugom sastavu s Laburistima, a bez HSS-a) osvojila osam mandata, slijedi HDZ koji sada izlazi sa samostalnom listom, a lani je kao vodeća stranka Domoljubne koalicije osvojio četiri mandata. Po jedan mandat pripao je još MOST-u i Reformistima.

Sad Reformisti izlaze u koaliciji u sa strankom Milana Bandića, koja prošle godine u 3. izbornoj jedinici nije prešla izborni prag, dobili su 1,97 posto glasova.

Za razliku od toga, Živi zid je prešao izborni prag osvojivši 5,26 posto glasova, no to je bilo premalo za mandat u Saboru. Bit će zanimljivo pratiti hoće li nakon manje od godinu dana uspjeti ponoviti takav rezultat.

Hoće li tko iznenaditi?

Sve ostale liste lani su osvojile manje od 1 posto glasova, ali to neke od njih nije spriječilo da se ponovno kandidiraju. Tako u izbornu utrku opet kreću A – HSP, Međimurski demokratski savez i Neovisna lista Željka Knapića.

Osim njih, svoje kandidate su istaknuli i koalicija Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodne Hrvatske, Pokreta zajedno i OraH-a, ali i Laburisti koji više nisu partneri SDP-a i HNS-a, nego izlaze sa samostalnom listom.

Tu su još koalicija Zagorska stranka – Stranka umirovljenika, Hrvatska stranka reda, koalicija HSP AS – DESNO – HKDU – Dr. Marko Veslica – USP – HDS, koalicija Pametno – Za grad, samostalna lista Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske, koalicija HSP – HČSP – ABH – OS, kao i lista Blokiranih.

 

Liste kandikata u 3. izbornoj jedinici predali su:

SDP-HNS-HSS-HSU

HDZ

MOST

Bandić Milan 365-Reformisti-Novi val- HSS – SR, BUZ

Živi zid-Promijenimo Hrvatsku-Akcija mladih-Abeceda demokracije-HDSS-Međimurska stranka

Laburisti

Nezavisna lista Stipe Petrina-Slobodna Hrvatska-Pokret Zajedno-OraH

Zagorska stranka –Stranka umirovljenika

A – HSP

Međimurski demokratski savez

HSP AS-DESNO -HKDU – DR. MARKO VESELICA-USP-HDS

Pametno-Za grad

Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske

Neovisna lista Željko Knapić

HSP-HČSP-ABH-OS

Hrvatska stranka reda  

Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT / Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje