Povežite se s nama

Život i društvo

Čak 550 raznih sorti vina u konkurenciji za medalje

Objavljeno:

- dana

HEDONIZAM

Na 24. Izložbi mladih vina, koju u Ludbregu tradicionalno organizira domaća Udruga vinogradara „Trsek“, 71 je vino nagrađeno „Zlatnim trsekom“, njih 265 okitilo se srebrnim odličjem te 135 brončanim medaljama.

Uz domaće vinare, nastupili su i predstavnici udruga iz Nadina kod Benkovca, Kastva, Svetog Ivana Zeline, Križevaca, Velike Gorice, Međimurja… dok su inozemni vinari stigli iz Slovenije i Mađarske.

Među sortama su prevladavale graševina, rajnski rizling, pinot, chardonay… Najbolje je puna tri dana birala Komisija educiranih ocjenjivača s certifikatom Ministarstva poljoprivrede.

Rekordi

Ova će se godina pamtiti po drugom rekordnom broju uzoraka vina, njih čak 550. Uz domaće vinare, nastupili su i predstavnici udruga iz Nadina kod Benkovca, Kastva, Svetog Ivana Zeline, Križevaca, Velike Gorice, Međimurja… dok su inozemni vinari stigli iz Slovenije i Mađarske.

– Posebno nas raduje što smo ovog puta imali najveći broj sortnih vina, njih tridesetak, rekao je Zlatko Brunčić, predsjednik „Trseka“, najavljujući veliku obljetnicu sljedeće godine – 25. rođendan izložbe.

Izložbu je u hotelu “Crnković” otvorio pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek. – Vi ste pravi čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja. Izložba je konkurentska, ali prije svega promidžbena pa se nadam da ćete zahvaljujući njoj pronaći svoje tržište – istaknuo je Vincek. Vinogradarima je čestitao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U prepunoj dvorani tijekom otvorenja izložbe nastupili su KUD „Anka Ošpuh“ i “Trio kamen”.

 

Među sortama su prevladavale graševina, rajnski rizling, pinot, chardonay

Uoči svečanog dijela, vinari su odslušali stručno predavanje i savjetovanje na temu njege mladih vina i bolesti vinove loze. Na 24. Izložbi mladih vina sudjelovali su i vinogradari s područja Općine Martijanec te sekcija vezilja KUD-a Martijanec. Od martijanečkih vinogradara zlato su osvojili Zlatko Brunčić s miješano bijelim vinom i Dubravko Besek s graševinom. Prije toga je u vinogradu Branka Kežmana, za goste iz Ravnih kotara i Kastva, upriličen pučki običaj rezanja loze za Vincekovo, koje su gosti vidjeli po prvi put. Cjelodnevno druženje po ludbreškom vinogorju završeno je na tradicionalnom Vinskom balu, na kojem su dodijeljena priznanja vinogradarima..

Od martijanečkih vinogradara zlato su osvojili Zlatko Brunčić s miješano bijelim vinom i Dubravko Besek s graševinom

Pet uzoraka – tri zlata

Zvonko Kirić iz Sigeteca Ludbreškog, od pet predanih uzoraka osvojio je tri zlatne medalje – za žuti muškat, moslavac i chardonay. I sve to sa nevelikim brojem od četiri tisuća trsova, ali, kako veli, velikim brojem sorti – žuti muškat, chardonay, bijeli pinot, graševina i Moslavac. – Prošla godina u vinogradarstvu bila je više nego dobra – čak jako, jako dobra, zadovoljan je Kirić, kojeg kao i sve ludbreške vinogradare “muči” parcelizacija zemljišta pa ne može povećati broj trsova. Jer, ludbreško bi vino, vele strućnjaci komotno moglo parirati ponudom i puno poznatijim vinogorjima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO FOI-jev jubilarni, 10. Tjedan karijera u znaku umrežavanja s poslodavcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak, 18. listopada, u koncertnoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu započelo je održavanje najvećega karijernog događanja za studente u Hrvatskoj – 10. Tjedna karijera.

Suočeni s glavnim pitanjima kao što su „Kako povezati studente i poslodavce?“ te „Kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede?“, u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera, koji se tijekom vremena razvio u višednevni događaj koji pokriva tehnološke i poslovne teme te na FOI dovodi poznata imena alumnija i poslodavaca, a studentima omogućuje jedinstvenu priliku za prve karijerne korake.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup putem povezivanja tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju do petka, 22. listopada, ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi više od 120 različitih aktivnosti.

U pet dana održavanja poslodavci se predstavljaju putem četiriju panel-diskusija na stručne teme, 27 radionica, triju pozvanih predavanja međunarodnih stručnjaka, četiriju online pitcheva, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te jednog tech showa, uz predstavljanja još 56 poslodavaca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima „jedan na jedan“.

– Cilj Tjedna karijera i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je transfer znanja i tehnologija iz prakse u nastavni proces jer FOI intenzivno radi na uvođenju inovativnih koncepata učenja i poučavanja poput work-based learninga i project-based learninga. Želimo što prije pripremiti naše studente za tržište rada. Također, jedan smo od još uvijek rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji imaju obveznu stručnu praksu na preddiplomskoj razini studija, a i na diplomskoj, jer smatramo kako je iznimno važno da studenti steknu znanja i iskustva u praksi prije nego što završe studij – navodi dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, ističući da je gotovo 80 % studenata FOI-ja već zaposleno na diplomskoj razini studija, i to vrlo često kod IT tvrtki u kojima su obavljali praksu.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije, a ponose se i time što su i na preddiplomskim  studijima uveli nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre.

Voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić istaknula je da se ove godine obilježava 10 godina Tjedna karijera te da će se u danima koji slijede mnogo raspravljati o budućnosti, no ne bježe ni od prošlosti.

– Osvrnula bih se na 2012. godinu, kada je na FOI-ju osnovan Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Te godine imali smo prvi Dan karijera te smo od tada, u ovih 10 godina, ugostili doista velik broj predavača i uspješnih tvrtki. Naglašavamo od samog početka da su naša ključna tri partnera u Centru za podršku studentima i razvoj karijera poslodavci, studenti FOI-ja i naši alumniji koji su do jučer bili naši studenti, a danas su poslodavci. Oni nam daju potvrdu da je sve što se radi na Fakultetu vrlo relevantno na tržištu rada – istaknula je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Uvodno predavanje na temu „People&Robots: what’s next?“ održao je uspješni FOI alumni Matija Kopić, suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je ta tvrtka zaključila dokapitalizaciju serije A vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i za internacionalizaciju poslovanja. 

– Lijepo se vratiti u Varaždin, bio sam ovdje davno kao student. Mislim da trebamo našim studentima promovirati ljepote ovoga grada, ali i ono što mogu dobiti studiranjem na FOI-ju. Događanja poput Tjedna karijera pomažu nama kao poslodavcima da studentima prezentiramo ono što radimo, ali još više omogućuju studentima otvoriti im prozor u svijet, u budućnost. Tu smo da ostvarimo dijalog između tema kojima se bave tvrtke poput naše, od umjetne inteligencije i robotike pa do tehnologija koje će tek preplaviti budućnost, kao i da razgovaramo sa studentima i profesorima na FOI-ju i iznađemo najbolje modele suradnje za taj svijet koji nam dolazi – poručio je Matija Kopić.

Jedna od panelistica Tjedna karijera bila je i Hajdi Ćenan, suosnivačica tvrtke „airt“ i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, koja je naglasila da se u dijelu novih tehnologija i umjetne inteligencije traže i drugi stručni kadrovi, ne samo vezani uz umjetnu inteligenciju i nove tehnologije.

– Naravno da stručno znanje dobro dođe, ali i sva su ostala područja dobrodošla. Ako student još ne zna što će u budućnosti raditi, to ne znači da neće saznati putem događanja kao što je Tjedan karijera – izjavila je Hajdi Ćenan.

Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Jedan od studenata FOI-ja koji sudjeluju na ovom događanju je Andrija Krmpotić, kojeg Tjedan karijera zanima jer se što više želi povezati s poslodavcima i upoznati nove tehnologije.

– FOI ostvaruje mnogo dobrih veza s poslodavcima, dopušteno nam je da stupimo u kontakt s njima i prije nego što stupimo na tržište rada – naveo je Andrija Krmpotić, sretan što putem Tjedna karijera njegovi kolege studenti imaju na raspolaganju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje