Povežite se s nama

U fokusu

Čakovčani imaju nove bazene, a gdje će se i kada ovog ljeta kupati Varaždinci?

Objavljeno:

- dana

Nakon pune 23 godine i otvorenja natkrivenih bazena, Čakovec je dobio novu vodenu oazu s tri vanjska bazena. Naime, u četvrtak, 26. svibnja, novouređeni vanjski bazeni su službeno otvoreni, a u petak ovaj moderni kompleks vrata je otvorio svojim korisnicima.

Čakovčani i njihovi gosti tako će odsad uz pet natkrivenih bazena na raspolaganju imati i tri vanjska: rekreacijsko-plivački, zabavni i dječji bazen. I dok je rekreacijsko-plivački bazen dubine 1,35 metara i s četiri plivačke staze namijenjen onima nešto starijim i iskusnijim korisnicima, u preostala dva vanjska bazena uživat će najmlađi posjetitelji.

– Voda u sva tri vanjska bazena je grijana, s tim da je bitno naglasiti da se u dječjim bazenima temperatura vode kreće od 30 do 32 stupnja Celzijeva. Također, sadržaji tih bazena obogaćeni su toboganima, tako da će oni najmlađi uistinu moći uživati u ljetnim radostima – rekao je Miodrag Novosel, direktor gradskog poduzeća Ekom, koje upravlja bazenskim kompleksom.

Osim impresivnim vanjskim izgledom, bazeni se mogu pohvaliti i modernom tehnologijom koja upravlja svim procesima. Naime, vanjski bazeni spojeni su na ultrafiltracijske sustave koji jamče veću kvalitetu vode uz manji utrošak resursa, a u njima se osim uobičajenih nečistoća zadržavaju i bakterije i viruse.

Uređen je i prostor oko bazena. Korisnici na raspolaganju imaju vanjsku garderobu, tuševe i sanitarni čvor, a prostor je prilagođen svima, pa tako i osobama s invaliditetom, kao i roditeljima s bebama.

Radno vrijeme bazena je od 8 do 22 sata, dok se vanjski bazeni mogu koristiti od 9 do 20 sati, osim petkom i subotom, kada su otvoreni od 8 do 20 sati.

Cijene dnevnih ulaznica kreću se od 40 kuna za djecu, učenike, studente, umirovljenike, branitelje i osobe s invaliditetom, preko 50 kuna za odrasle do 90 odnosno 120 kuna, koliko stoje obiteljske ulaznice.

Varaždin

Ipak, Varaždinci neće morati na kupanje u Čakovec jer uskoro počinje kupališna sezona u Varaždinu.

– Kupališna sezona na vanjskom bazenu u Zagrebačkoj ulici počinje odmah nakon redovnoga godišnjeg remonta bazena, koji će se provoditi u razdoblju od 30. svibnja do 12. lipnja, dakle, vanjski bazen bit će otvoren od 13. lipnja. Otvorenje Gradskoga kupališta na Dravi planirano je za 15. lipnja. Početak sezone kupanja na vanjskim bazenima ovisi prije svega o vremenskim uvjetima. Prema dosadašnjem iskustvu, početak sezone kupanja na Gradskom kupalištu na Dravi oko 15. lipnja je prikladan jer se tek s početkom ljetnih školskih praznika i sezone godišnjih odmora može računati na dobru posjećenost kupališta. Trajanje sezone kupanja također ovisi o vremenskim uvjetima. Na Dravi je predviđeno da traje do 31. kolovoza, s tim da može biti i kraće ako se vrijeme potkraj kolovoza naglo pogorša. Vanjski bazen u Zagrebačkoj ulici je obično otvoren do početka rujna, ako su vremenski uvjeti povoljni. Gradski bazeni Varaždin upravljaju i Sportsko-rekreacijskim centrom Aquacity na temelju ugovora o zakupu sklopljenog s tvrtkom Aquacity d. o. o. i zaduženi su za organizaciju kupališne sezone. Sezona kupanja, prema Odluci Gradskog vijeća o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje sezone kupanja na gradskom kupalištu – jezeru Motičnjak u 2022. godini, započinje 14. lipnja – objasnila je Jelena Pavleković, ravnateljica Gradskih bazena Varaždin, te dodala da će na Motičnjaku biti organizirani aquapark, pedaline i sub kajak.

Na dravskim bazenima trenutno se izvode građevinski radovi na strojarnici dječjeg bazena te se mijenja oprema za doziranje kemikalija i obradu vode dječjeg bazena. Postojeći sadržaji (tereni za odbojku na pijesku, ugostiteljski sadržaj, zabavni sadržaj kroz glazbene izvedbe vikendom) provodit će se u istom obimu kao i prijašnjih godina. Ni cijene ulaznica neće se mijenjati u odnosu na lani – ulaznica za djecu od navršenih sedam godina, učenike, umirovljenike i osobe s invaliditetom iznosi 5 kuna, ulaznica za studente 10 kuna, a ulaznica za odrasle 20 kuna.

Uz kupanje, Gradski bazeni za dravske bazene pripremaju i zabavni program.

– Povodom otvorenja kupališne sezone i “Ljeta na Dravi” 24. lipnja bit će održan koncert klape Kampanel. Građani će pravovremeno biti obaviješteni o vremenu koncerta. S tvrtkom Tin Marketing d. o. o. sklopljen je ugovor o organizaciji zabavno-glazbenog programa “Ljeto na Dravi” u razdoblju od 24. lipnja do 28. kolovoza, tijekom kojeg su predviđeni razni glazbeni nastupi. Mogući su i drugi događaji, o čemu će građani biti obaviješteni – rekla je Pavleković.

Napomenimo i da se ispitivanje vode vanjskih bazena u Zagrebačkoj ulici i na Gradskom kupalištu na Dravi provodi dva puta mjesečno temeljem Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Provodi ga Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Planovi

Jelena Pavleković nedavno je preuzela upravljanje Gradskim bazenima, pa smo je pitali o planovima za buduća ulaganja.

– Planova za poboljšanje ima mnogo. Najvažnijim od svega smatram popravak krovišta i kompletnu energetsku obnovu zgrade Gradskih bazena, također i proširenje gradskih bazena novim sadržajima za građanstvo, podizanje wellnessa na višu razinu, uvođenje novih programa, organiziranje natjecanja poput 24 sata plivanja i slično. U svemu tome najvažniji su energetska obnova i proširenje bazena te iziskuju velika financijska ulaganja, stoga ti planovi ne ovise samo o meni kao ravnateljici nego i o Gradu Varaždinu, koji je naš osnivač i iz čijeg proračuna se financiramo. Također želim naglasiti da smo u svibnju u poslovanje uveli sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015. Gradski bazeni Varaždin su od iznimne važnosti kako za grad Varaždin, tako i za cijelu Varaždinsku županiju i cilj nam je unapređenje i razvoj Gradskih bazena, kupališta Drava i Aquacityja na zadovoljstvo sportaša i rekreativaca koji koriste naše usluge – završila je Pavleković.

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje