Povežite se s nama

Međimurje

U čakovečku bolnicu stigao pedijatrijski videogastroskop zbog kojeg se više ne mora odlaziti u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec održana je svečanost završetka akcije nabavke pedijatrijskog videogastroskopa na inicijativu Gordane Prebeg iz „Udruge Veliko srce, malom srcu“.

Robert Grudić, dr. med., spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, subspec. traumatologije, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec zahvalio je inicijatorima akcije, donatorima koji su više od godinu dana prikupljali sredstva da bi se nabavio videogastroskop, kakav u Hrvatskoj imaju samo bolnica u Zagrebu u Klaićevoj i na KBC Rebru.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, zahvalio je i čestitao svima koji su se uključili u ovu plemenitu aktivnost, a posebno Gordani Prebeg koja je organizirala niz akcija.

– Ovo je veliki uspjeh za sve nas jer sada naši najmlađi pacijenti mogu sve riješiti u našoj bolnici, a ne trebaju više odlaziti u Zagreb. Osim ovog dječjeg videogastroskopa, osigurat ćemo svu potrebnu opremu koju bolnica zaslužuje – rekao je Posavec.

Gordana Prebeg istaknula je da je akcija trajala oko godinu dana.

– Kažu da samo jedan motor pokreće vozila, ali ja mislim da samo jedan motor pokreće čovjeka, pa je važno da je taj motor pokrenuo cijelu akciju koja ne bi bila moguća bez svih uključenih sudionika onih malih, ali i velikih koji su se uspjeli senzibilizirati s nama i osigurati nabavu Pedijatrijskog videogastroskopa. Od srca vam hvala – rekla je Prebeg.

Vrijednost gastroskopa je 341.250 kuna. Rabi najnoviju tehnologiju prema smjernicama Pedijatrijskog društva za gastroenterologiju. Koristit će ga Igor Šegović, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske gastroenterologije, sa svojim timom suradnika. Bitno je spomenuti da aparat ima mogućnost uzimanja uzoraka koji se šalju direktno na obradu. Tako će cjelokupan ciklus obrade biti napravljen i odrađen u Županijskoj bolnici Čakovec.

Posebnu plemenitu notu ovoj akciji dali su Tea Dragić Runjak, ravnateljica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog i ravnatelj Osnovne škole Nedelišće Ivica Paić, koji su ovom prilikom primili i zahvalu za uključivanje u humanitarnu akciju.

Svečanosti primopredaje prisustvovali su Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije; Dejan Balažin, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske nefrologije, koji je ujedno i voditelj pedijatrije u Županijskoj bolnici; te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, Sonja Tošić Grlač.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje