Povežite se s nama

Život i društvo

Čakovečka gradonačelnica Cividini i zamjenik župana Grivec obišli dežurne službe

Objavljeno:

- dana

Nakon dočeka na čakovečkom Trgu Republike gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zajedno sa zamjenikom župana Međimurske županije Josipom Grivecom obišla je javne službe koji su radile tijekom novogodišnje noći.

Obilazeći i čestitajući Novu godinu dežurnim službama, s prisutnim djelatnicima rezimirala se novogodišnja noć, ali i cijela protekla godina. Obišli su Centar 112, Policijsku upravu međimursku, Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, te odjele pedijatrije i rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

U Centru 112 dočekali su ih voditelj službe Ladislav Söke, voditelj ŽC 112 Marijan Pongrac, te dežurni u smjeni, Radovan Kuzmić i Davor Soldat. U OKC-u međimurske policije gradonačelnicu i zamjenika župana ugostili su voditelj smjene Dragan Golubić, pomoćnik voditelja Kristijan Vincek te šef smjene PPRP Čakovec Josipa Šarić.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Čakovec pak su ih dočekali zapovjednik Mladen Kanižaj, voditelj smjene Stjepan Herman, operativni dežurni Marijan Kovačić, voditelj grupe Rajko Bogdan, voditelj odjeljenja Zdravko Orehovec, prvi vozač Renato Matoša, drugi vozač Dario Mesarić i vatrogasac Dubravko Cvetko. U zdravstvenim ustanovama gradske i županijske dužnosnike dočekali su dežurni liječnici te medicinske sestre.

Gradonačelnica Cividini i zamjenik Grivec zahvalili su se svim zaposlenicima javnih ustanova na tome što skrbe za našu sigurnost i zdravlje, ne samo u novogodišnjoj noći već tijekom cijele godine. U novoj 2024. godini zaželjeli su im puno sreće i zdravlja, ali i manje intervencija.
Inače, novogodišnja je noć protekla relativno mirno, uobičajeno za ovo doba godine te nije bilo većih intervencija. U ranim jutarnjim satima još nije bila rođena prva ovogodišnja međimurska beba, no darovi za nju su spremni!

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje