Povežite se s nama

Život i društvo

Čakovečki astronomi objavili koje je najbolje vrijeme ovog tjedna za promatranje suza sv. Lovre

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U kolovozu su noći tople i ugodne za promatranje noćnog neba, izuzev kišnih perioda, a što smo bliže zimi traju i duže.

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje već u 22 sata i traje do 4 sata ujutro što je podosta vremena za promatranje noćnog neba, objavilo je Astronomsko društvo Vega Čakovec.

– Ono zasigurno najzanimljivije na nebu bit će meteorski roj Perzeidi (suze sv. Lovre) koji će biti u fazi najveće aktivnosti 13.8. ujutro. Pri tome je Mjesec tri dana prije mlađaka pa nam njegova svjetlost neće smetati u promatranju. Na našim Facebook stranicama pratite obavijesti, pa ako će biti lijepo vrijeme organizirat ćemo njihovo promatranje. Meteori Perzeida se vide kad god je radijantna točka kiše – u zviježđu Perzej – iznad horizonta, pri čemu će se broj vidljivih meteora povećavati što je radijantna točka na nebu viša. Iz Međimurja je točka radijanta cirkumpolarna, što znači da je uvijek iznad horizonta i pljusak će biti aktivan cijelu noć. Točka radijanta kulminira (najviša je na nebu) nakon zore – oko 7 sati – pa će pljusak vjerojatno dati najbolje prikaze malo prije zore, kada je njegova točka radijanta najviša – pojasnili su čakovečki astronomi.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje