Povežite se s nama

Foto i video

Cenacolo uprizorenje živih jaslica

Objavljeno:

- dana

Foto i video

FOTO Započeo je Špancirfest 2022. i oživio ulice Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGEZOVIĆ

Štandovi postavljeni po cijelom središtu Varaždina od jutra se uređuju i primaju kupce.

Prvi dan ovogodišnjeg Špancirfesta već je izmamio Varaždince i njihove posjetitelje na ulice. Tijekom dana palo je malo kiše, ali to nije u većoj mjeri omelo održavanje.

Prava gužva se očekuje u večernjim satima kada će se održati koncerti na Pan pozornici, kod vile Bedeković te na ulicama. Performansi su također nešto što se ne propušta.

Programima za najmlađe počinje Špancirfest, a navečer opera, Letu Štuke i Pips, Chips & Videoclips

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Izložbom „Šuma okom šumara“ posjetiteljima Špancirfesta otvorena su vrata atrija Županijske palače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon prošlogodišnje Županijske razglednice, ovogodišnji dio programa Špancirfesta u atriju Županijske palače za brojne šetače bit će svojevrsna zelena oaza.

Rezultat je to suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatskog šumarskog društva ogranak Varaždin i Hrvatskih šuma. Uvertira u ovogodišnja događanja u Atriju otvorenje je jučerašnje izložbe 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Riječ je o izložbi koja je od početka svog postojanja, kada je djelovala samo na lokalnoj razini, izrasla u izložbu međunarodnog karaktera na kojoj se dosad predstavilo 200-tinjak autora iz cijele Hrvatske, ali i van granica Lijepe Naše. Nakon predstavljanja u brojnim hrvatskim gradovima, ali i Finskoj te New Yorku, izložba je po prvi put postavljena i u Varaždinu.

– Želja idejnog začetnika ove priče Željka Gubijana i bjelovarskog ogranka bilo je razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost – naglasila je u svom govoru predsjednica Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Bjelovar Martina Pavičić.

Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak okupljene je upoznao kako je 36 % Varaždinske županije pokriveno šumom.

– To je otprilike četiri hektara po stanovniku Varaždinske županije što je jako puno: u odnosu na Europu koja ima deset puta manje hektara po stanovniku, odnosno 0,36 hektara po stanovniku, dok je prosjek u RH negdje 1,5 hektar po stanovniku –  rekao je, između ostalog, Topolnjak. 

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ predstavio je program događanja u atriju u okviru ovogodišnjeg Špancirfesta.

– Uz svakodnevni večernji program Špancirfesta u Palachi u organizaciji Jana Kerekeša, vikendom su prijepodneva u Atriju rezervirana za bogatstvo tradicije našeg kraja. Tako će se subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati predstaviti članovi udruga i kulturno-umjetničkih društava s područja Varaždinske županije. Na taj način putem pjesme, plesa, običaja, ali i gastronomije šetači će moći upoznati i doživjeti ono najbolje što Varaždinska županija nudi – rekao je Goran Mališ.

Tako će se predstaviti Kulturno umjetnički ansambl Trnovca Bartolovečkog s glazbenim dijelom programa uz prezentaciju izrade poznatog kolača od maka u organizaciji udruge žena. Udruga pčelara „Varaždin Breg“ organizirat će posebnu izložbu, članovi KUD-ova novoosnovane Turističke zajednice Područja Sjever Zagorja predstavit će pjesme i plesove iz Cestice, Maruševca i Petrijanca, dok će Novomarofčani predstaviti Dane vrganja i crnog tartufa u Paki, a Etno udruga „Grebengrad“ najavit će svoje „Dane pere“ – tradicionalnog kolača toga kraja.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako ga veseli što je Varaždinska županija i ove godine dio programa Špancirfesta.

– Prošle godine u Atriju smo imali tzv. Županijsku razglednicu kako bi se posjetitelji mogli upoznati s onime što Varaždinska županija pruža. Ove godine odlučili smo napraviti jedan iskorak i poslati poruku kako nam je zaštita okoliša od izuzetnog značaja. A kad govorimo o zaštiti okoliša tu govorimo i o zaštiti šuma, ali i voda. Stoga vjerujem da će svi posjetitelji u ovih deset dana imati što za vidjeti i uživati, ali se i odmoriti u našem Atriju – naglasio je župan Stričak.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth čestitala je svima koji su uključeni u organizaciju izložbe i projekta tzv. zelene oaze u Atriju jer će to zasigurno obogatiti i dati dodanu vrijednost ovogodišnjem Špancirfestu.

– Pred nama je 24. izdanje Špancirfesta koji na najljepšu pozornicu na otvorenom, a to je gradska jezgra, tijekom deset dana donosi preko 500 različitih programa. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji koja i ove godine financijski podupire festival, kao i Turističkoj zajednici Varaždinske županije koja nam je velika podrška – rekla je direktorica Toth.

Okupljenima se obratila i predstavnica Hrvatskih šuma – Podružnica Koprivnica Marina Juratović, koja je istaknula kako su ovakve manifestacije prilika da se predstavi rad šumara, ali i da se javnost upozna s prirodnim ljepotama.

Otvorenju izložbe koja se može razgledati do 28. kolovoza ove godine prisustvovali su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik županijske Skupštine dr.sc. Josip Križanić, državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop, gradonačelnici, načelnici, županijski vijećnici te pročelnici, ravnatelji mnogobrojnih ustanova i instituciuja  i brojni zaljubljenici u prirodu.

Glazbeni program upotpunili su etno duo Gordana Lach i Željko Grahovec dok je za kolače bila zadužena Udruga žena „Jalžabet“, a izložbu su uveličali i članovi Pčelarskog društva Varaždin te Dragutin Jamnić koji je izradio atraktivne drvene skulpture.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje