Povežite se s nama

Foto i video

Cenacolo uprizorenje živih jaslica

Objavljeno:

- dana

Foto i video

FOTO Učenici-sudionici projekta „Želim voziti bicikl“ prošli kroz Petrijanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je realizacija projekta „Želim voziti bicikl“ koji provodi Biciklistički akademski sportski klub Vinica na čelu s Predsjednikom kluba Branimirom Štimcem.

Biciklistički kamp provodi se uz partnerstvo Općine Petrijanec, Općine Vinica, Općine Cestica i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a u projektu sudjeluju i osnovne škole s tog područja.

Tijekom kampa učenici stječu znanja i iskustva u realnim prometnim situacijama kao što je vožnja po kolniku, vožnja po biciklističkoj stazi, vožnja u koloni, vožnja kroz rotor, vožnja kroz semafor te druge realne prometne situacije.

Nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture tijekom listopada, studenog i prosinca, motiviraju učenike svih razreda svoje škole da sudjeluju na Državnom natjecanju „Prometna Učilica“, a tijekom veljače i ožujka organiziraju i provode školska natjecanja „Sigurno u prometu“ za učenike četvrtih petih i šestih razreda.

U Prometnu učilicu uključeno je 300-tinjak učenika, a u Sigurno u prometu 100-tinjak učenika iz naših škola. Nakon školskih natjecanja dvije djevojčice i dva dječaka, ukupno njih 16, dolaze na biciklistički kamp u OŠ Vinica kako bi se pripremili za županijsko natjecanje. Biciklistički kamp dolazi kao finale na sve dosadašnje aktivnosti.

Sukladno programu realizacije projekta, mladi biciklisti sa svojim mentorima prošli su na svojim biciklima i kroz Petrijanec. Prometni policijski službenici također su bili prisutni. Podršku projektu dao je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Projekt ima kontinuitet te se prošle godine provodio uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te ovih triju općina, dok su ove godine općina Petrijanec, Vinica, Cestica i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zajednički financirale provedbu ovog projekta, a sve u cilju da se školska djeca upoznaju sa prometnim znakovima i pravilima te, naravno, da utječemo na njihove fizičke aktivnosti – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Prelogu izložba karikatura Nika Titanika do sredine svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 9. travnja, u Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga otvorena je izložba karikatura Nika Titanika.

Humor je bez sumnje nepresušna potreba duha, a Nik Titanik jedini karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave.

Karikatura kao zasebno područje umjetnosti zahtijeva pronicljivo opažanje i aktivno promišljanje svijeta oko sebe. Ona se poigrava sa životnim činjenicama ukazujući pritom na ključne probleme u društvu, dok humor istovremeno ublažuje i potencira težinu istine. U svijetu karikature nema licemjerja i lažnog morala, već ilustracija i tekst tumače ponekad okrutnu realnost zaodjevenu u britki humor. Nik Titanik proučava društvene fenomene i smišlja njihovu interpretaciju, ne ismijava čovjeka, već kritizira postupke javnih osoba.

Cilj Nikovih karikatura jest realizirati vizualno upečatljivu i sadržajno jasnu interpretaciju određene teme putem usklađenog odnosa prepoznatljivog likovnog izraza i teksta, odnosno forme i sadržaja. Rezultat je spoj relevantne poruke, smiješnih likova i još smješnijih imena u čijoj se simbolici mnogi od nas mogu prepoznati. “Kad nestane humora, nestat će civilizacije!”, rekla je američka humoristkinja Erma Bombeck.

Stoga – smijmo se, propitujmo sebe i svijet oko sebe i cijenimo vidove umjetnosti koji čine isto. Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3. svibnja 1974. godine. Zaljubljen je u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981.-1989.), srednjoškolskog (1989.-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994.-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i menadžment). Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu “Puls”, u kojem mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. godine (karikatura Davora Gopca).

Slijedi suradnja s tjednicima “Danas”, “Panorama”, “NET” itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature za festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u “Večernjem listu” i “Slobodnoj Dalmaciji”, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala “Internet Monitor” (www.monitor.hr), pod pseudonimom Nik Titanik.

Krajem 2000. godine postaje suradnikom u “Hrvatskome slovu”, u kojem objavljuje portretne karikature političara. Početkom 2001. godine objavljuje 1. hrvatski internet animirani film “Šatro” na portalu Internet Monitor. Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list “24 sata” i do danas ih je nacrtao i objavio oko 10.000. Također, od svibnja 2006. do danas uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe. Predgovor izložbe napisala je Sonja Švec Španjol, mag. hist. art.

Izložba je otvorena i može se pogledati do 12. svibnja.

Nastavite čitati