Povežite se s nama

Život i društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin upisuje nove članove!

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture Varaždin udruga je koja djeluje od davne 1946. godine upisuje nove članove.

Aktivno djeluje u području kulturno-umjetničkog (glazbenog i scenskog) amaterizma kroz promicanje i njegovanje kulturno-umjetničkih te odgojnih potreba i interesa. Samu kvalitetu rada potvrdile su i mnoga inozemna i tuzamna priznanja i gostovanja kao i suradnja sa poznatim glazbenicima hrvatske estrade

Centar tradicijske kulture Varaždin ukupno broji preko 100 redovitih članova, a naglasak u radu stavljen je na upoznavanje djece i mladih s kulturnim i tradicijskim običajima te učenje plesnih i glazbenih aktivnosti kako bi isti pozitivno utjecali na njihovo promišljanje i vrednovanje kulturne baštine, kreativno korištenje slobodnog vremena te razvijanje drugih vještina.

Umjetnički rad CTK Varaždin podijeljen je na folklorni i glazbeni ansambl koji djeluju kroz: predškolsku i školsku sekciju te reprezentativnu folklornu sekcija i reprezentativni tamburaški orkestar.

Folklorni ansambl – jedna je od najaktivnijih I najmnogobrojnijih sekcija samog društva

Svi zainteresirani za pjesmu, ples, putovanja i druženja dobrodošli su bez obzira na godine.

Dječja folklorna igraonica namijenjena je najmlađoj dobnoj skupini, djeci od 3 do 6 godina. Razvoj osjećaja za ritam i intonaciju, kretanje melodije, dinamiku i dinamičke promjene, prepoznavanje boje tona, motorika ruku i nogu te motorika prstiju temelji su ove igraonice.

Dječja folklorna skupina – Dječja grupa mlađeg uzrasta okuplja djecu od 6 do 11 godina.

Škola gitare, tambure, klavijature i mandoline – namijenjena je djeci od 10 godina na više. U školi koja djeluje preko 30 godina, polaznici mogu naučiti svirati instrumente poput tambure, gitare, klavijature I mandoline.

Upisi su u tijeku!

Svi zainteresirani mogu se javiti na info telefon 098 446 898, e-mail: [email protected] ili nas posjetiti na adresi Zagrebačka 94

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanečki park „odijeva se“ u cvjetno ruho: sade se rododendroni, ruže, božuri, hortenzije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nakon što je isplanirana cijela površina glavnog ivanečkog gradskog parka, navezena zemlja, zasijana trava te uređena podloga za klizalište, sada su u tijeku i radovi koji će parku dati onaj najljepši, završni „glanc“.

Naime, park se sada „odijeva“ u cvjetno ruho.

Oko centralnog paviljona sade se ružičasti rododendroni, kojima odgovara hlad okolnih velikih četinjača (smreka). 

Nasuprot paviljona već su zasađene bijele ruže i drvenasti grmoliki božuri, dok su uz rubove parkovnih staza svoje mjesto već našle plave i limunski žute hortenzije.

Po cijelom parku su zasađeni i tzv. pokrivači tla, niske sitne ruže (poput tepiha, u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji), koje cvatu cijele godine.

Prekrasna zelena površina, na kojoj su sada u punom cvatu tratinčice, neće se dirati, dapače, razmišlja se o tome da se najesen zasije još tratinčica, kao predivan prirodni ukras parka. Osim toga, prava ljepota novouređenog parka doći će do izražaja kad nikne trava i ozelene se stabla.

Radove u parku u srijedu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s resornim pročelnikom Stankom Rožmanom i suradnicima te na licu mjesta s hortikulturnom inženjerkom Natašom Fiolica razgovarao o načinu uređenja parka.

Vrijednost završnog uređenja parka sadnjom cvijeća i ukrasnog grmlja je 74.500 kuna, a Grad Ivanec radove je povjerio tvrtki Zeleni ured d.o.o. iz Zagreba.

Nastavite čitati