Povežite se s nama

U fokusu

Cestica sve više na ljestvici mjesta poželjnih za život

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Zadnjih petnaestak godina Općina Cestica je odradila projekte koji su ju svrstali na listu sredina poželjnih za život. Paralelno se radi na infrastrukturi i obrazovanju, ali i na kulturom te društvenom životu.

Iako se Cestica u jednom trenutku našla u političkoj krizi jer nije izglasan proračun za 2016. godinu, provođenje projekata i programa nije dovedeno u pitanje. Načelnik Općine Mirko Korotaj je na izvanrednim izborima velikom većinom glasova osvojio svoj četvrti mandat i realizacija svega zacrtanog je nastavljena istim tempom. Ovogodišnji općinski proračun od 22,5 milijuna kuna bazira se, veli načelnik Mirko Korotaj, na socijalnoj osjetljivosti, ambicioznosti i realnosti. Tako se istovremeno potiču ulaganja i obnavlja infrastruktura, ali i pomaže siromašnijim sumještanima. – U Cestici težimo modernizaciji, ali nikako ne po cijenu kvalitete života. Radije ćemo se odreći nečega materijalnog nego srezati prava učenicima, studentima, nezaposlenima ili umirovljenicima. Ali sve je to ionako povezano. Samo se zadovoljni i opušteni ljudi koji imaju dobre životne uvjete mogu posvetiti razvitku Općine – uvjeren je načelnik Mirko Korotaj.

Puni krug

Zbog toga se planira stipendiranje učenika za zanimanja potrebna poslodavcima s područja Općine. – Cilj je otvaranje novih radnih mjesta, a to će posredno dovesti i do vraćanja mještana koji su trbuhom za kruhom otišli u “gastarbajtere”. Povezivanje obitelji za sobom opet povlači bolju demografsku sliku, a više djece znači i put u budućnost – govori načelnik. U Cestici su svjesni da je obrazovanje iznimno važan smjer na tom putu za budućnost, pa Općina brine o mladima od rođenja do završetka školovanja. Po rođenju djeteta roditelji dobivaju novčani dar, kasnije se sufinancira boravak u Dječjem vrtiću, a školarci dobivaju radne bilježnice, atlase i mape za likovni odgoj. Za to je iz proračuna izdvojeno 188 tisuća kuna. Za sve studente druge i viših godina studija su osigurane stipendije, a prema socijalnom kriteriju se stipendira i petero brucoša. Ukupno je dodijeljeno 48 stipendija. Općina pod sloganom “Općina Cestica – partner mladima” u poboljšanje standarda i poticanje mladih na školovanje ulaže gotovo 1,5 milijuna kuna.

Svi su projekti znatno povećali općinski standard i izravno utjecali na kvalitetu života u Cestici

– Uz brigu o djeci odmalena, obrazovanju i radnom mjestu za svakodnevni život je najvažnija dobra komunalna infrastruktura. To je, zapravo, jedan puni krug – govori načelnik. Tako je Cestica zadnje četiri godine u izgradnju i unapređenje komunalne infrastrukture uložila puno novaca. Cilj je ravnomjeran razvitak svih dijelova Općine. 
Kako bi se stvorili moderni uvjeti za život i do svakoga kućanstva došla suvremena infrastruktura, asfaltirano je 40-ak dionica nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna. U većini naselja su uređena dječja i sportska igrališta te društveni i vatrogasni domovi, a postavljena je i javna rasvjeta.

 Najnoviji adut za bolju prometnu sigurnost u Cestici je novi semafor u samom središtu mjesta, kroz koje prolazi državna, D2 prometnica. – Osim velikog broja domaćih vozila, tranzitni promet je iznimno gust. U neposrednoj blizini su Osnovna škola, Vrtić i općinski kulturni sadržaji, pa smo u suradnji s Hrvatskim cestama postavili semafor. 
Uz semafor je postavljena i nova javna rasvjeta, a troškove od 450 tisuća kuna su kompletno platile Hrvatske ceste. Iako u borbi za bolji gospodarski standard, u Cestici nisu zaboravili na čuvanje kulturne baštine.  Puno se ulaže u obnovu sakralnih objekata, pa je u zadnje četiri godine za sanaciju kulturnih zdanja potrošeno više od 800 tisuća kuna. O zacrtanim ciljevima Cestice jasno govore budući veliki projekti, već prijavljeni ili oni spremni za prijavu. Od njih četiri dva su infrastrukturna – jedna cesta i park – a dva kulturno-društvena, Kulturni centar i Multifunkcionalni centar.

BAŠTINA

Sanirane su stube na kapeli sv. Lovre u Velikom Lovrečanu za 102 tisuće kuna. Radovi na crkvi sv. Barbare stajali su 263 tisuće kuna, a na  crkvi Uzvišenja sv. Križa 75 tisuća kuna. Ministarstvo kulture odobrilo je 20 tisuća kuna za obnovu kamenog raspela na groblju Cestica i 50 tisuća kuna za Natkrižovljan. Za radove na još nekoliko sakralnih objekata odobreno je 250 tisuća kuna.

Projekti: prijavljeni ili spremni za prijavu

1. Rekonstrukcija nerazvrstane ceste, dionica Falinić Breg – Prekorje, prijavljeno na javni natječaj Operacije 7.2.2., ulaganje u gradnju nerazvrstanih cesta. Vrijednost projekta 969.647, 86 kuna.

2. Obnova parka Križovljangrad – prijavit će se na natječaj Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., vrijednost investicije 2.998,525,99 kuna (s PDV-om).

3. Kulturni centar – prijavljen na mjeru 7.4.1. Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, vrijednost investicije 4.831.229,99 kuna (s PDV-om).

4. Multifunkcionalni centar (DVD Gornje Vratno) – prijavit će se za mjeru 7.4.1. Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, vrijednost investicije 1.752.147,00 kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje