Povežite se s nama

Kultura

Četiri puna desetljeća Dejana Buvača u kulturi: “Ključno je u amaterizam uključiti djecu”

FOTO: VŽR/Grad Čakovec/Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Kad je riječi o kulturnom amaterizmu na području Međimurja, nekoliko je nezaobilaznih imena. Među njima je i ono Dejana Buvača, neumornoga pjevača, glumca, redatelja…

“Novi-stari” čelnici Zajednice HKUU MŽ, Dejan Buvač i Miljenko Zelenbaba

Osim što je na čelu Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture, Dejan je i tajnik Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, jedan od osnivača i dežurni redatelj Kazališne družine “Štolcer”, osnivač, voditelj i redatelj predstava Dječjega gradskog kazališta Čakovec, suradnik KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, član Kulturnog vijeća Grada Čakovca, poznati glas s Radija 105 Selnica…

Od gimnazijskih dana

Nedavno je u sklopu programa pod nazivom “Ljubav – to si ti” proslavio 40 godina djelovanja u kulturnom amaterizmu.

– Bila je to poetsko-glazbena večer u organizaciji Kazališne družine “Štolcer” koja se u sklopu Tribine “Čakovec četvrtkom” 5. svibnja održala u Centru za kulturu. Nastupali su i Barbara Rocco, Elizabeta Bordić, Robert Kurbaša, Matko Buvač te mladi glazbenici Tamara Korunek i Bojan Jambrošić.

Glazbenu pratnju osigurali su Marko Žerjav i Darko Golubić, dok je program upotpunjen plesnim pokretima članica Studija suvremenog plesa “Teuta”, za koje je koreografiju osmislila Nikolina Mekovec – objašnjava Dejan, koji je svoj kulturno-umjetnički amaterski put započeo 1981. godine, s nepunih 16, kao gimnazijalac.

– Dobro se sjećam audicije za Gradski pjevački zbor, koji danas nosi ime velikoga Josipa Štolcera Slavenskog, kod Dragice Karoline Šimunković, prof., u čakovečkoj Gimnaziji. Nedugo nakon toga počeo sam pohađati i kazališni amaterski studio kod gospodina Rajka Dobošića. Tako su moji glazbeni i glumački angažmani zapravo počeli gotovo istovremeno – kaže Buvač.

Učitelji i djeca

Glumačke i recitatorske sklonosti pokazivao je još u osnovnoj školi: od petog razreda nastupao je s Lidijom Bajuk – dok je Dejan kazivao poeziju, ona je svirala gitaru.

– U III. osnovnoj školi imali smo jaku dramsku grupu koju je vodila učiteljica Lidija Supančić. S kazivanjem poezije pak mi je osobito pomogla učiteljica Katica Bajuk. U srednjoj školi također sam imao sreće pa “naletio” na izvrsnu dramsku grupu, koju je vodila Marija Jelinek. Kad sam studirao na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, formirana je recitatorska grupa pod vodstvom Mire Kermek, prof. Prvu predstavu pod nazivom “Carev paž” kompletno sam režirao 1997. godine. Bila je to i prva predstava Dječjega gradskog kazališta, koje ove godine slavi četvrt stoljeća djelovanja – dodaje Dejan.

S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza na sastanku o amaterizmu tijekom pandemije su sudjelovali Dejan Buvač i njegov kolega iz HSK-a, dr. sc. Dražen Jelavić

Za vrijeme studija, Dejan se angažirao i u ČAK-u, to jest Čakovečkom amaterskom kazalištu, koje je vodio Robert Tkalčec. Krajem osamdesetih djelovao je i KLIČAK, odnosno klinci Čakovečkog amaterskog kazališta, te je tu grupu vodio pri Centru za kulturu te je zapravo ona bila preteča Dječjega gradskog kazališta, no grupa je privremeno prestala s radom s početkom rata.

– Što se stanja u kulturnom amaterizmu danas tiče, ono je bilo teško, a nakon pandemije još je teže. Društva su se počela ponovo okupljati, ljudi se vraćaju, no neka društva su se u potpunosti ugasila, a brojno stanje u udrugama drastično se smanjilo. Najvažnija stvar od svega je nastojati djecu uključiti u kulturno-umjetnički amaterizam, u čemu su nekad prednjačile škole.

Doduše, u tome su veliku ulogu igrali učitelji koji nekad nisu bili putnici, nego su živjeli u kraju u kojem su radili pa im je onda bilo lakše. Učitelja-entuzijasta još uvijek ima, no trebalo bi pojačati aktivnosti u tom smislu – zaključuje Buvač.

Dječje gradsko kazalište

Dječje gradsko kazalište osnovano je 1997. godine.

Svojih 25 godina postojanja obilježavaju, očekivano, uz predstave: “Bodljikavi raj” Petrane Sabolek izveden je zadnjega dana travnja. Predstava je izvedena i na Festivalu kazališnih amatera Međimurja te su članovi i članice Kazališta za nju ubrali velike pohvale od članica županijskog Povjerenstva. Zadnje nedjelje u rujnu (25. rujna) odigrat će pak rođendansku predstavu “Sasvim neobičan dan” Kristine Štebih.

Kazalištem je u 25 godina prodefiliralo 150-ero djece.

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski”

Na Tribini “Čakovec četvrtkom” 26. svibnja u 20 sati pod dirigentskom palicom Senke Bašek održat će se koncert Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”.

Radi se o manifestaciji povodom 45. obljetnice Zbora, koja je već nekoliko puta odgođena, a originalno se trebala organizirati 2020. godine.

Dio Izvršnog odbora Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”

Kao gošće na koncertu nastupit će Blanka Tkalčić (mezzosopran) i Tamara Korunek (sopran), dok je za klavirsku pratnju zadužen Danijel Oto.

“Mala seoska priredba”

U petak, 27. svibnja, s početkom u 20 sati, u Centru za kulturu u Čakovcu pogledajte premijeru predstave “Mala seoska priredba” Dramskog studija “Dada” Kazališne družine “Pinklec” i Kazališne družine “Štolcer”.

Riječ je o predstavi koja je na ovogodišnjem Festivalu Kazališnih amatera Međimurja proglašena najboljom. Adaptaciju teksta potpisuje Kristina Štebih, a za režiju je odgovoran Davor Dokleja.

Kultura

‘Riznici Međimurja’ 9. srpnja prekrasan koncert ‘Iz srca međimurske popevke’ povodom prvog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlo je godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija uz projekt vrijedan 45 milijuna kuna.

Usprkos pandemiji koronavirusa, “Riznica Međimurja” postala je neizostavnim mjestom sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke – od otvorenja do danas bilježi 17.575-ero posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

– S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Atraktivan postav i vrijedan rad

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22.992-oje posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12.014-ero posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat je atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja uz razne aktivnosti.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da je “Riznica Međimurja” samo jedan u nizu projekta, koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar “Rudolf Steiner” u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej “Međimurje malo”, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštva, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstva. Uskoro se očekuje i otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju “Sveti Jeronim” u Štrigovi, “Dravski zlatari” u Donjem Vidovcu i “Halicanum” u Svetome Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava uz električna vozila.

– Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate – objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurski izvođači interpretirat će popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja “Riznice Međimurja”, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11.30 za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica “Zmaj Pozoj” (dob 6 +).

Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert ‘Riznici Međimurja’ za prvi rođendan“, međimursku popevku interpretirat će 11-ero osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor “Pučpuljike”, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović te Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici “Riznice Međimurja”.

Nastavite čitati

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje