Povežite se s nama

Događanja

Čipka od soli, čipka iz 18. stoljeća samo su neke od zanimljivosti ovogodišnjeg festivala

Objavljeno:

- dana

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE

16. međunarodni festival čipke u Lepoglavi dobro se pripremio za ovogodišnje izdanje. Pod ovogodišnjom temom “Stare i nove europske čipkarske tradicije” kriju se detalji koji će osvojiti svakog.

Čipka od soli, čipka iz 18. stoljeća… U svakom slučaju, bit će u vrijeme održavanja festivala, 20. do 23. rujna, čipke na stotinu načina. U sklopu izložbi koje će se održavati tijekom tog vikenda naći će se primjerci koji se rijetko imaju prilike vidjeti. – Bit će održana radionica moderne europske čipke na kojoj će izlagati vrhunske umjetnice, a prvi put bit će predstavljeno čipkarstvo Sicilije. Posjetitelji će imati priliku vidjeti čak i čipku od soli – najavio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Eko muzeja Lepoglava. Svoju čipku izložit će i redovnice benediktinskog samostana s Paga. Bit će to prvi put da se njihova čipka može vidjeti van samostana, a neki su primjerci čak iz 18. stoljeća.

Osim izložbi, održane će biti i razne radionice, ali i koncerti.

Ovogodišnji festival posvećen je Danici Brössler, u čast 100. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti. Upravo je ona bila čipkarica zahvaljujući kojoj danas imamo proizvod zvan lepoglavska čipka.  – U sklopu festivala svečano ćemo otkriti spomen-ploču kao trajan znak sjećanja na ovu iznimnu ženu – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ovo je 16. festival po redu, a svake godine reakcijama su organizatori sve zadovoljniji. – Stekli smo u svim ovim godinama brojne prijatelje, a čipka ima sve veći značaj čemu svjedoče brojna pokroviteljstva, među kojima je i pokroviteljstvo predsjednika Ive Josipovića – dodao je Škvarić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje