Povežite se s nama

Život i društvo

Cjelodnevna nastava u osnovnim školama, rad centara izvrsnosti te analiza stipendija i nagrada bile teme u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Županijski Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju u Varaždinskoj županiji održao je u Županijskoj palači svoju četvrtu redovnu sjednicu, a prvu pod predsjedanjem novog predsjednika, prorektora za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Gorana Kozine.

Glavne teme sjednice bile su projekt cjelodnevne nastave osnovnih škola, rad centara izvrsnosti kao i analiza stipendija i nagrada.

Prisutne članove na početku sjednice pozdravila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec zahvalivši im se što svojim zalaganjem kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine daju doprinos razvoju Varaždinske županije.

-Obrazovni sustav mora pratiti potrebe gospodarstva, a tržište rada mora usklađivati ponudu i potražnju. Kad se u sve to doda regionalni razvoj, kretanje gospodarstva, gospodarska diplomacija, strane i domaće investicije, međunarodna suradnja i regionalni razvoj kojim se određuju razvojni potencijali i ciljevi u različitim područjima djelovanja, tema za obradu na vašim sjednicama zaista ne može nedostajati. Kako bi se postigla konkurentnost i stvorili uvjeti za poticanje razvoja gospodarstva i pružanja usluga visoke dodane vrijednosti, potrebno je ulagati u obrazovanje, a to je upravo ono što činimo. O tome govori i činjenica da je Varaždinska županija u ovoj godini za obrazovanje izdvojila čak 62% proračunskih sredstava. Također, županija prepoznaje svoje potencijale i predvodnica je u brojnim projektima i primjer drugim županijama, a posebno ponosni možemo biti na naše projekte i inicijative u području obrazovanja kao što su centri izvrsnosti, regionalni centri kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi kao i Europski talent centar Hrvatska. Gospodarstvo Varaždinske županije 3. je najjače u Republici Hrvatskoj, što je zaista značajan pokazatelj. Osim ulaganja od 500 milijuna eura javnog novca, mi imamo i nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. Dakle, imamo se čime pohvaliti, mnogi žele učiti od nas, ali otvoreni smo za suradnju i prijedloge koje želimo čuti i od članova ovog Savjeta – rekla je, između ostalog, zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Savjeta prof. dr. sc. Goran Kozina istaknuo je kako je ulaganje u djecu i mlade naša budućnost te da na tome treba ustrajati.

– Svjedoci smo globalnih promjena, štrajkova i prosvjeda te moramo raditi i promišljati da budemo korak ispred. Kao savjetodavnom tijelu Županijske skupštine naš je zadatak inicirati prijedloge za još bolji razvoj Varaždinske županije. Siguran sam da članovi Savjeta svaki u svom resoru, a pokrivamo uistinu sva područja od obrazovanja, Obrtničke komore, gospodarstva do znanosti, mogu dati kvalitetne prijedloge. Stoga ćemo sjednice održavati češće i biti kvalitetan partner u sinergiji obrazovanja, gospodarstva i međuregionalne suradnje – rekao je predsjednik Savjeta Kozina.  

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek predstavio je članovima Savjeta rad centara izvrsnosti Varaždinske županije koji iz godine u godinu privlače sve veći broj polaznika, a kako se s djecom i mladima radi najbolje govore rezultati i osvojene medalje na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

– Gradimo sustav jednakih šansi, te potičemo izvrsnost, a prva odluka Županijske skupštine u ovom mandatu bila je uprava odluka o nagrađivanju naših učenika i studenata. Nastavljamo i dalje sa stipendiranjem naših srednjoškolaca i studenata i ono što je izuzetno važno ne školujemo djecu za suficitarna zanimanja. Kad gledamo cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje 75% čini ga strukovno obrazovanje. Također, raste broj mladih koji nastavljaju svoje obrazovanje na visokom učilištima i sveučilištima, a po broju upisanih studenata na visokoobrazovnim ustanovama na našem području prednjači Sveučilište Sjeverrekao je pročelnik Huđek.

Projekt cjelodnevne nastave na sjednici Savjeta predstavila je ravnateljica Osnovne škole Bisag Draženka Švelec-Juričić koja je naglasila kako je to uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja koji daje dobre rezultate.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje