Povežite se s nama

Crna kronika

Čuvajte se lažnih servisera!

Objavljeno:

- dana

ČESTE PROVALE I KRAĐE U PRAZNE KUĆE I STANOVE

Na temelju lažne identifikacije počinitelji iskorištavaju povjerenje i koriste nepažnju kako bi pokrali žrtvu, izvjestili su iz policije.

Iako je u zadnjih mjesec dana PU varaždinska zabilježila svega tri provale u stanove ili kuće, ljeto i godišnji odmori vrijeme su kada vlasnici trebaju biti na oprezu. Prazni domovi prava su prilika za provalnike. Podaci PU varaždinske pokazuju da je u Varaždinskoj županiji otprilike podjednaki broj kaznenih djela krađa provaljivanjem tijekom zimskih i ljetnih mjeseci, ipak je uočeno da se ljeti kao počinitelji pojavljuju osobe specijalizirane za provale u kuće i stanove, koji koriste izbivanje vlasnika iz kuća i stanova.

Tko si ti?

Premda žrtva može biti bilo tko, najčešće se na meti provalnika, a sve češće i prevaranata, nađu starije i nemoćne osobe, invalidne osobe te djeca, upozoravaju iz policije.
– Počinitelji prijevara i krađa najčešće se predstavljaju kao inspektori, zaposlenici HEP-a, vodovoda, plinare ili telekomunikacijskih usluga, zatim kao serviseri ili pripadnici neke vjerske zajednice. Na temelju lažne identifikacije počinitelji iskorištavaju povjerenje najčešće starijih ljudi, dovodeći ih u zabludu ili iskorištavajući njihovu nepažnju kako bi im otuđili predmete veće vrijednosti i novac. No bilo je i slučajeva kada su počinitelji nudili na prodaju predmete manje vrijednosti za koje su tvrdili da imaju veću vrijednost – izvijestili su iz policije.

Žrtve krađa najčešće su stariji, invalidne osobe i djeca

Jedan slučaj prijevare dogodio se nedavno u Varaždinu u Ulici braće Radića kada je nepoznata ženska osoba 77-godišnjaku ponudila uslugu mjerenja tlaka i iskoristila njegovu nepažnju te mu ukrala novce. Ovaj primjer samo dokazuje da uvijek treba biti na oprezu, a kako biste se zaštitili od ovakvih ili sličnih trikova i situacija, varaždinska policija savjetuje da kod nenajavljenih posjeta ne otvarate vrata prije nego provjerite tko je posjetitelj i što želi.
Ukoliko se osoba predstavi kao djelatnik neke službe, zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice. Prije svega, budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti.
Zaštititi i osigurati možete se sami tako da uvijek zaključavate ulazna vrata, bez obzira na to koliko ćete dugo biti odsutni. Prije nego napustite kuću, provjerite jeste li zatvorili prozore. Još jedna mjera samozaštite od krađa i provala jest da novac, nakit i ostale dragocjenosti ne držite na očitim mjestima. Također, imajte dobar odnos sa susjedima koji će se brinuti za sigurnost vašeg doma kada ste odsutni. Bit susjedskog nadzora je da građani pomažu jedni drugima putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svom kvartu. Svrha je neformalan nadzor, ali i osjećaj prisustva.

Siguran odmor

Kod planiranja odlaska na godišnji odmor ili na putovanje, kada kuća ili stan ostaju prazni, potrebno je poduzeti neke mjere opreza. Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto, a ključ ne ostavljajte ispod otirača, na prozoru i sličnim mjestima, već ga ostavite osobi od povjerenja koja bi trebala češće obići vaš dom i prazniti poštanski sandučić. Ne pričajte svakome da negdje putujete te ne spuštajte sve rolete čime biste mogli jasno dati do znanja da je kuća prazna dulje vrijeme.

 

KAKO SE ZAŠTITI

Zaključavajte vrata i zatvarajte prozore; novac i nakit ne držite na očitim mjestima; ključ ne stavljajte ispod otirača; ne otvarajte vrata nepoznatima; naučite djecu da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama i da ih ne puštaju u kuću ili stan; od službenika kojima otvarate vrata uvijek zatražite da vam pokažu dokumente; budite dobri sa sudjedima: neka motre vaš dom dok vas nema.

Izvor:
Foto: www.merchantcircle.com

Crna kronika

Netko je 62-godišnjaku iz šume u Paki ukrao drva vrijedna 10.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na šumskom predjelu zvanom Jerdelska u Paki u pet mjeseci nepoznati je počinitelj u šumi u vlasništvu 62-godišnjaka, posjekao i odvezao 30-ak stabala bukve i hrasta.

Prema procjeni oštećenog materijalna šteta iznosi oko 10.000 eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela.

U vremenu od 22. do 23. svibnja u Ulici Stjepana Vukovića u Varaždinu, nepoznati je počinitelj provalio u kombi vozilo u vlasništvu 58-godišnjaka te otuđio udarne bušilice, električni čekić, kutnu brusilicu i drugi alat. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 8000 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

         

Nastavite čitati

Crna kronika

Denisu K. (38) koji je nožem u Donjem Knegincu ubio oca određen istražni zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog 38-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva i tjelesne ozljede.

>>FOTO Krvavi sukob u Knegincu: Zgodan, miran dečko i nitko ne bi pomislio da će se tako nešto desiti

Riječ je o Denisu K. koji je u obiteljskoj kući u mjestu Donji Kneginec, zadao nožem ocu (64) više ubodnih i reznih rana uslijed kojih je on preminuo. Također, nožem je nanio tjelesne ozljede svojoj majci (61) u vidu više reznih rana po ruci.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u istrazi i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje