Povežite se s nama

Život i društvo

Čuvar kajkavskog jezika Joža Skok u Petrijancu proslavio rođendan, izdan je i zbornik posvećen njemu

Objavljeno:

- dana

POVODOM 65. OBLJETNICE RADA

– Sretno je mjesto koje ima Jožu Skoka i sretan je Joža Skok koji ima svoj Petrijanec – rekao je književnik Ernest Fišer u subotu, 18. ožujka  na okupljanju u Društvenom domu u Petrijancu povodom predstavljanja zbornika radova posvećenog poznatom hrvatskom kajkavologu i rođenom Petrijančanu, dr. sc. Joži Skoku.

Izdavanjem zbornika radova o dr. sc. Joži Skoku naziva “Prilozi povijesti hrvatske kajkavske i dječje književnosti” obilježena je 85. godišnjica njegovog rođenja i 65. obljetnica njegovog književnoznanstvenoga rada.

Profesor dr. sc. Joža Skok najpoznatiji je hrvatski kajkavolog i teoretičar dječje književnosti koji je objavio desetak antologija dječje književnosti, nekoliko zbornika recitacija i igrokaza te nekoliko čitanka i priručnika iz književnosti za osnovne i srednje škole. Bio je među pokretačima časopisa za mlade “Umjetnost i dijete” čiji je bio i glavni urednik, a pokretač je i književnog lista” Radost” čiji je glavni urednik bio čak 32 godine.

– Drago mi je da sam tijekom svog života uspio napraviti neke korisne stvari i za očuvanje kajkavštine i za verifikaciju njezine vrijednosti, ali isto tako i za afirmaciju dječje literature i za stvaranje jednog lektirnog okružja koje će moći unaprijediti upravo dječju literaturu – izjavio je profesor Joža Skok koji je optimističan u vezi budućnosti hrvatskog kajkavskog jezika.

– Najvažnije je da radimo ono što radimo, a to je da ostavimo dokument o tom jeziku i o svim njegovim izuzetnim vrijednostima i o nečemu što je za nas kajkavce uvijek stvar identieta – dodao je profesor Skok.

Svečani program koji je okupio velik dio Petrijančana vodio je književnik i urednik izdanja Ernest Fišer uz akademika Dubravka Jelčića. Ovoj proslavi nazočili su i monsinjor biskup sisački Vlado Košić, pater Zvonimir Šagi, župnik Ivan Sakač, profesor na Filozofskom fakultetu i petrijanečki zet Krešimir Bagić te načelnik Općine Vladimir Kurečić.

– Kajkavski jezik nikada neće izumrijeti kakvi god bili svjetski trendovi i to zahvaljujući profesoru Skoku. On je jedan od onih koji sve to skupa bilježi, izučava i daje mu poseban značaj – rekao je načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić čija je Općina sufinancirala izdavanje ovog zbornika.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje