Nizom događaja Općina Orehovica obilježila je svoje dane koji su započeli u subotu, 18. svibnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Sjednica je održana u Domu kulture u Podbrestu, a okupljene sumještane na samom početku pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi. Istaknuo je da se zahvaljujući dobroj suradnji općinske vlasti, udruga, škole i crkve, Općina razvija u pravom smjeru.

Rezultati i brojke rada tijekom prošle godine predstavljeni su u kratkom filmu. Načelnik Franjo Bukal dodao je da ulaganjem u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu žele što više poboljšati standard svih stanovnika općine.

– Izgradnja i dovršetak nove zgrade škole i dvorane najvažniji su projekt koji smo priveli kraju, no putem proračunskih sredstava uz pomoć Županije, ministarstava i sredstva europskih fondova nastojali smo ulagati da omogućimo kvalitetniji i ugodniji život u našoj maloj sredini, trudeći se da nitko ne bude zapostavljen – rekao je načelnik Bukal.

Kulturno-umjetnički program Sjednice obogatili su Tamburaški sastav učenika Osnovne škole Orehovica i KUD-a Fijolica, profesor Zlatko Bacinger izvedbom pjesme „Revica“, učenice 8. razreda OŠ Orehovica Melanie Horvat, Vanesa Mesarić, Nina Obadić i Sara Vrbanec recitacijama te studentica solo pjevanja i glazbene pedagogije Karolina Matjašec izvedbom pjesme „Međimurje kak si lepo zeleno“.

– Općina Orehovica primjer je općine koja ulaže u svoje ljude, primjer je kako se treba boriti za svoje ljude i kako na pravi način ulagati sredstva na korist svih mještana. Sredstvima europskih fondova gradite infrastrukturu, a proračunska sredstva ulažete u ljude, u razvoj obrazovanja jer bez kvalitetnog obrazovanja nema sretne zajednice, a ni gospodarstva – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitavši mještanima Općine Orehovica njihov dan.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni mještani i gosti među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Veljko Kajtazi, međimurski načelnici, predstavnici kulturnog, društvenog i političkog života Općine Orehovica.

Suradnja Općine Orehovica i istarske Općine Svetvinčenat

Svečanost je također bila prilika za razvoj suradnje te je s gostima iz Istarske županije potpisano Pismo namjere o uspostavi suradnje Općine Orehovica i Općine Svetvinčenat, koje su potpisali načelnici Franjo Bukal i Dalibor Macan. Nastavno na Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije, u dvodnevnom posjetu tijekom kojeg je potpisano pismo namjere boravili su načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predsjednik Općinskog vijeća Elvis Cetina, zamjenik načelnika Dean Perković te voditelj razvojnih programa i projekata Igor Macan.

Održali su i radni sastanak sa županom Matijom Posavcem. Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja suradnje dviju županija, čemu će zasigurno pridonijeti i uspostava suradnje općina Orehovica i Svetvinčenat. Načelnika Macana posebno su zanimala iskustva Općine Orehovica i Međimurske županije u obnovi škola i izgradnji školskih sportskih dvorana. Dogovorena je i suradnja općinskih DVD-a te nogometnih klubova.

45. godišnjica od ponovnog osnutka NK Budućnost Podbrest

Nakon svečane sjednice posvećeni su novouređeno parkiralište i park kod Doma kulture i crkve u Podbrestu. Župnik Damir Slamek posvetio je vanjsko uređenje, a učenici OŠ Orehovica Vanja Kočiš i Larisa Vranović uz pomoć općinskog vodstva i gostiju prerezali su vrpcu. Time su službeno otvorena i na korištenje predana nova parkirna mjesta, kao i uređene pješačke staze i klupice za odmor.

Veliki ponos Podbresta, Nogometni klub Budućnost, osnovan je 1961. godine, no već je nakon nekoliko godina prestao s radom, ali je 1974. klub ponovno osnovan te već 45 godina kontinuirano djeluje. Povodom velike obljetnice održana je sjednica Kluba na kojoj je predsjednik Zlatko Martinec predstavio razvoj sporta u Podbrestu. Na velikom jubileju čestitao im je tajnik Nogometnog saveza Međimurske županije Darko Jambrović. Svečanost je bila prilika za podjelu zahvalnica i priznanja najistaknutijim pojedincima i institucijama koji su obilježili višegodišnji rad Kluba.

Orehijada i Međunarodni susret folklornih društava

Tradicionalna manifestacija “Orehijada – Festival oreha i sega kaj kcoj ide” održana je po šesti put u organizaciji KUD-a Fijolica iz Orehovice te je i ove godine pokazala bogatstvo hrane, pića, ručnih radova i brojnih drugih proizvoda. Birali su se najbolji proizvodi od oraha: najbolju orehnjaču ispekle su članice Udruge Krašovec iz Kuršanca, najljepši kolač imala je Justina Kocijan, Kruno Latin najbolji orehovec, a članice Udruge žena Brest iz Podbresta na svom su štandu imale najdeblji orah ovogodišnje Orehijade.

Održan je i Međunarodni susret folklornih društava kojem je prethodio svečani mimohod kroz Orehovicu. Dječja folklorna sekcija KUD-a Fijolica, KUD Belica, KUD Tančec, Ženska vokalna skupina “Sveti Marko” iz Selnice, KUD Elizabeta, Zlatna Korita te Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec oduševili su ispunjenu dvoranu Osnovne škole Orehovica. Nakon završetka službenog dijela, Mirko Švenda Žiga održao je koncert pod velikim šatorom.

Komentari

Komentara

loading...