Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dane Općine Orehovica 2019. obilježili svečanom sjednicom i Orehijadom

Objavljeno:

- dana

Nizom događaja Općina Orehovica obilježila je svoje dane koji su započeli u subotu, 18. svibnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Sjednica je održana u Domu kulture u Podbrestu, a okupljene sumještane na samom početku pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi. Istaknuo je da se zahvaljujući dobroj suradnji općinske vlasti, udruga, škole i crkve, Općina razvija u pravom smjeru. Rezultati i brojke rada tijekom prošle godine predstavljeni su u kratkom filmu. Načelnik Franjo Bukal dodao je da ulaganjem u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu žele što više poboljšati standard svih stanovnika općine. – Izgradnja i dovršetak nove zgrade škole i dvorane najvažniji su projekt koji smo priveli kraju, no putem proračunskih sredstava uz pomoć Županije, ministarstava i sredstva europskih fondova nastojali smo ulagati da omogućimo kvalitetniji i ugodniji život u našoj maloj sredini, trudeći se da nitko ne bude zapostavljen – rekao je načelnik Bukal. Kulturno-umjetnički program Sjednice obogatili su Tamburaški sastav učenika Osnovne škole Orehovica i KUD-a Fijolica, profesor Zlatko Bacinger izvedbom pjesme „Revica“, učenice 8. razreda OŠ Orehovica Melanie Horvat, Vanesa Mesarić, Nina Obadić i Sara Vrbanec recitacijama te studentica solo pjevanja i glazbene pedagogije Karolina Matjašec izvedbom pjesme „Međimurje kak si lepo zeleno“. – Općina Orehovica primjer je općine koja ulaže u svoje ljude, primjer je kako se treba boriti za svoje ljude i kako na pravi način ulagati sredstva na korist svih mještana. Sredstvima europskih fondova gradite infrastrukturu, a proračunska sredstva ulažete u ljude, u razvoj obrazovanja jer bez kvalitetnog obrazovanja nema sretne zajednice, a ni gospodarstva – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitavši mještanima Općine Orehovica njihov dan. Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni mještani i gosti među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Veljko Kajtazi, međimurski načelnici, predstavnici kulturnog, društvenog i političkog života Općine Orehovica.

Suradnja Općine Orehovica i istarske Općine Svetvinčenat

Svečanost je također bila prilika za razvoj suradnje te je s gostima iz Istarske županije potpisano Pismo namjere o uspostavi suradnje Općine Orehovica i Općine Svetvinčenat, koje su potpisali načelnici Franjo Bukal i Dalibor Macan. Nastavno na Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije, u dvodnevnom posjetu tijekom kojeg je potpisano pismo namjere boravili su načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predsjednik Općinskog vijeća Elvis Cetina, zamjenik načelnika Dean Perković te voditelj razvojnih programa i projekata Igor Macan. Održali su i radni sastanak sa županom Matijom Posavcem. Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja suradnje dviju županija, čemu će zasigurno pridonijeti i uspostava suradnje općina Orehovica i Svetvinčenat. Načelnika Macana posebno su zanimala iskustva Općine Orehovica i Međimurske županije u obnovi škola i izgradnji školskih sportskih dvorana. Dogovorena je i suradnja općinskih DVD-a te nogometnih klubova.

45. godišnjica od ponovnog osnutka NK Budućnost Podbrest

Nakon svečane sjednice posvećeni su novouređeno parkiralište i park kod Doma kulture i crkve u Podbrestu. Župnik Damir Slamek posvetio je vanjsko uređenje, a učenici OŠ Orehovica Vanja Kočiš i Larisa Vranović uz pomoć općinskog vodstva i gostiju prerezali su vrpcu. Time su službeno otvorena i na korištenje predana nova parkirna mjesta, kao i uređene pješačke staze i klupice za odmor. Veliki ponos Podbresta, Nogometni klub Budućnost, osnovan je 1961. godine, no već je nakon nekoliko godina prestao s radom, ali je 1974. klub ponovno osnovan te već 45 godina kontinuirano djeluje. Povodom velike obljetnice održana je sjednica Kluba na kojoj je predsjednik Zlatko Martinec predstavio razvoj sporta u Podbrestu. Na velikom jubileju čestitao im je tajnik Nogometnog saveza Međimurske županije Darko Jambrović. Svečanost je bila prilika za podjelu zahvalnica i priznanja najistaknutijim pojedincima i institucijama koji su obilježili višegodišnji rad Kluba.

Orehijada i Međunarodni susret folklornih društava

Tradicionalna manifestacija “Orehijada – Festival oreha i sega kaj kcoj ide” održana je po šesti put u organizaciji KUD-a Fijolica iz Orehovice te je i ove godine pokazala bogatstvo hrane, pića, ručnih radova i brojnih drugih proizvoda. Birali su se najbolji proizvodi od oraha: najbolju orehnjaču ispekle su članice Udruge Krašovec iz Kuršanca, najljepši kolač imala je Justina Kocijan, Kruno Latin najbolji orehovec, a članice Udruge žena Brest iz Podbresta na svom su štandu imale najdeblji orah ovogodišnje Orehijade. Održan je i Međunarodni susret folklornih društava kojem je prethodio svečani mimohod kroz Orehovicu. Dječja folklorna sekcija KUD-a Fijolica, KUD Belica, KUD Tančec, Ženska vokalna skupina “Sveti Marko” iz Selnice, KUD Elizabeta, Zlatna Korita te Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec oduševili su ispunjenu dvoranu Osnovne škole Orehovica. Nakon završetka službenog dijela, Mirko Švenda Žiga održao je koncert pod velikim šatorom.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!