Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dane Općine Orehovica 2019. obilježili svečanom sjednicom i Orehijadom

Objavljeno:

- dana

Nizom događaja Općina Orehovica obilježila je svoje dane koji su započeli u subotu, 18. svibnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Sjednica je održana u Domu kulture u Podbrestu, a okupljene sumještane na samom početku pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi. Istaknuo je da se zahvaljujući dobroj suradnji općinske vlasti, udruga, škole i crkve, Općina razvija u pravom smjeru. Rezultati i brojke rada tijekom prošle godine predstavljeni su u kratkom filmu. Načelnik Franjo Bukal dodao je da ulaganjem u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu žele što više poboljšati standard svih stanovnika općine. – Izgradnja i dovršetak nove zgrade škole i dvorane najvažniji su projekt koji smo priveli kraju, no putem proračunskih sredstava uz pomoć Županije, ministarstava i sredstva europskih fondova nastojali smo ulagati da omogućimo kvalitetniji i ugodniji život u našoj maloj sredini, trudeći se da nitko ne bude zapostavljen – rekao je načelnik Bukal. Kulturno-umjetnički program Sjednice obogatili su Tamburaški sastav učenika Osnovne škole Orehovica i KUD-a Fijolica, profesor Zlatko Bacinger izvedbom pjesme „Revica“, učenice 8. razreda OŠ Orehovica Melanie Horvat, Vanesa Mesarić, Nina Obadić i Sara Vrbanec recitacijama te studentica solo pjevanja i glazbene pedagogije Karolina Matjašec izvedbom pjesme „Međimurje kak si lepo zeleno“. – Općina Orehovica primjer je općine koja ulaže u svoje ljude, primjer je kako se treba boriti za svoje ljude i kako na pravi način ulagati sredstva na korist svih mještana. Sredstvima europskih fondova gradite infrastrukturu, a proračunska sredstva ulažete u ljude, u razvoj obrazovanja jer bez kvalitetnog obrazovanja nema sretne zajednice, a ni gospodarstva – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitavši mještanima Općine Orehovica njihov dan. Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni mještani i gosti među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Veljko Kajtazi, međimurski načelnici, predstavnici kulturnog, društvenog i političkog života Općine Orehovica.

Suradnja Općine Orehovica i istarske Općine Svetvinčenat

Svečanost je također bila prilika za razvoj suradnje te je s gostima iz Istarske županije potpisano Pismo namjere o uspostavi suradnje Općine Orehovica i Općine Svetvinčenat, koje su potpisali načelnici Franjo Bukal i Dalibor Macan. Nastavno na Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije, u dvodnevnom posjetu tijekom kojeg je potpisano pismo namjere boravili su načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predsjednik Općinskog vijeća Elvis Cetina, zamjenik načelnika Dean Perković te voditelj razvojnih programa i projekata Igor Macan. Održali su i radni sastanak sa županom Matijom Posavcem. Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja suradnje dviju županija, čemu će zasigurno pridonijeti i uspostava suradnje općina Orehovica i Svetvinčenat. Načelnika Macana posebno su zanimala iskustva Općine Orehovica i Međimurske županije u obnovi škola i izgradnji školskih sportskih dvorana. Dogovorena je i suradnja općinskih DVD-a te nogometnih klubova.

45. godišnjica od ponovnog osnutka NK Budućnost Podbrest

Nakon svečane sjednice posvećeni su novouređeno parkiralište i park kod Doma kulture i crkve u Podbrestu. Župnik Damir Slamek posvetio je vanjsko uređenje, a učenici OŠ Orehovica Vanja Kočiš i Larisa Vranović uz pomoć općinskog vodstva i gostiju prerezali su vrpcu. Time su službeno otvorena i na korištenje predana nova parkirna mjesta, kao i uređene pješačke staze i klupice za odmor. Veliki ponos Podbresta, Nogometni klub Budućnost, osnovan je 1961. godine, no već je nakon nekoliko godina prestao s radom, ali je 1974. klub ponovno osnovan te već 45 godina kontinuirano djeluje. Povodom velike obljetnice održana je sjednica Kluba na kojoj je predsjednik Zlatko Martinec predstavio razvoj sporta u Podbrestu. Na velikom jubileju čestitao im je tajnik Nogometnog saveza Međimurske županije Darko Jambrović. Svečanost je bila prilika za podjelu zahvalnica i priznanja najistaknutijim pojedincima i institucijama koji su obilježili višegodišnji rad Kluba.

Orehijada i Međunarodni susret folklornih društava

Tradicionalna manifestacija “Orehijada – Festival oreha i sega kaj kcoj ide” održana je po šesti put u organizaciji KUD-a Fijolica iz Orehovice te je i ove godine pokazala bogatstvo hrane, pića, ručnih radova i brojnih drugih proizvoda. Birali su se najbolji proizvodi od oraha: najbolju orehnjaču ispekle su članice Udruge Krašovec iz Kuršanca, najljepši kolač imala je Justina Kocijan, Kruno Latin najbolji orehovec, a članice Udruge žena Brest iz Podbresta na svom su štandu imale najdeblji orah ovogodišnje Orehijade. Održan je i Međunarodni susret folklornih društava kojem je prethodio svečani mimohod kroz Orehovicu. Dječja folklorna sekcija KUD-a Fijolica, KUD Belica, KUD Tančec, Ženska vokalna skupina “Sveti Marko” iz Selnice, KUD Elizabeta, Zlatna Korita te Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec oduševili su ispunjenu dvoranu Osnovne škole Orehovica. Nakon završetka službenog dijela, Mirko Švenda Žiga održao je koncert pod velikim šatorom.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje