Povežite se s nama

POSLOVNI SVIJET

Direktor tvrtke Maring: „Plasirati 20.000 električnih automobila na tržište bila bi velika stvar za Hrvatsku“

Objavljeno:

- dana

Od svojeg osnutka kao obrta početkom 1980. godine, Maring je izrazito izvozno orijentirano poduzeće u vlasništvu obitelji Maravić sa sjedištem u Međimurju.

Maring je danas jedan od 5 najvećih proizvođača kotlovskih razdjelnika za toplovodno grijanje u Europi, pri čemu je jedina tvrtka čiji svaki proizvod ima otisnut serijski broj i datum proizvodnje, po čemu je Maring jedinstven.

Proizvodnja se bazira u potpunosti na vlastitim resursima i vlastitom razvoju, a poslovodstvo je proaktivnim pristupom s vremenom uvodilo nove metode rada i te unapređivalo proizvodni proces, što se reflektira u kontinuiranom rastu prihoda i dobiti koja se reinvestira u potpunosti. Na ovaj način Maring, sa svojom paletom proizvoda koji se tržištu plasiraju pod kućnim brandom “MIK”, pripada kategoriji obiteljskih malih i srednjih kompanija koje se u Njemačkoj kategoriziraju kao Hidden Champions.

FOTO Agencija Sjever

Posljednji investicijski ciklus poduzeća je okrunjen 2019. godine završetkom projekta “Proširenje kapaciteta postojeće djelatnosti proizvodnje kotlovske opreme i uvođenje nove djelatnosti proizvodnje LED”, čime se Maring prilagodio tehnološkim i sociološkim promjenama, povećao kapacitete za još značajniji iskorak te diverzificirao poslovanje na razvoj i proizvodnju LED rasvjetnih rješenja za korporacije, pri čemu je i ovdje cilj tržištu isporučiti vrhunsko rješenje koje je 100% proizvedeno u Hrvatskoj.

KVALITETA

Što je u poslovanju Maringa najbitnije, rekao je direktor tvrtke Dmitar Maravić.

– Na prvom mjestu je kvaliteta, zatim rok i onda dolazi cijena. Samo se tako mogu postići rezultati. Izvozimo po cijeloj Europi, osim u Norvešku i Švedsku, a tu je i suradnja s Kinezima. Mi nemamo nikog u prodaji, naš proizvod prodaje sam sebe. Snabdijevamo grosiste vani, a oni onda dalje isporučuju. Najinteresantnije je to, da svaki monter centralnoga grijanja, koji je jedanput kupio naš proizvod, uvijek se vraća i tako se širimo. Imamo proizvode serijske proizvodnje, a radimo i po narudžbi, do ogromnih sistema, do 5700 kilovata – rekao je direktor Maravić.

Vrijedi spomenuti da su 16. svibnja ove godine Grad Čakovec i Grad Yancheng posredstvom Maringa potpisali sporazum o prijateljstvu, a Maring je potpisao dva sporazuma o korporativnoj strateškoj suradnji. Prvi sporazum je s Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle Co., Ltd. – o stvaranju preduvjeta za partnerstvo na području sklapanja i prodaje električnih automobila tvrtke Guoxin, gdje bi Maring d.o.o. bio partner za europsko tržište. Drugi dokument potpisan je s tvrtkom Yiwei Optoelectronics Technology Co., Ltd. s kojom je dogovorena proizvodnja visoko kvalitetnih i složenih LED displaya, gdje bi Maring bio partner za tržište EU.

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Upravo suradnja s kineskim poduzetnicima, posebice u vezi sporazuma za partnerstvo na području sklapanja i prodaje električnih automobila, zanimljiva je u priči o Maringu. Naime, Dmitar Maravić od 1970.-ih godina posjećuje sajmove, a od početka 2000.-ih i ulaska Kine u WTO prisutan je i na tom tržištu. Trenutno Maring zapošljava jednog kineskog radnika, prof. ekonomije. Prije četiri godine došli su na poziv u grad Yancheng s oko 9 milijuna stanovnika i ostvarili prvi kontakt s tvrtkom koja je uskoro nudila i mogućnost proizvodnje, odnosno montaže električnih automobila u Hrvatskoj.

– Jako srdačno su nas primili te sam ih pozvao da jednom prilikom dođu k nama. To se i dogodilo 2019. godine, primio nas je župan Posavec te smo na tjedan dana ugostili cijelu delegaciju iz Kine. Tada je bilo predloženo prijateljstvo Grada Čakovca i Grada Yanchenga, što su oni i prihvatili. Iste godine u 12. mjesecu došli smo na poziv u Kinu. Oni imaju dvije tvornice automobila te su nam ponudili sklapanje električnih automobila za područje EU-a. Kada pogledate, u autu se danas uglavnom vozi jedna osoba pa sam odabrao jedan mali auto i dva gospodarska, otvoreni i zatvoreni kombi. To je cilj, to običnim građanima treba, a ne luksuzni automobili – ispričao je Maravić.

POTREBNA POMOĆ DRŽAVE

Takav projekt iznosio bi oko 250 milijuna eura, ali financije, navodi direktor, nisu problem jer EU podržava takve projekte, pa je novac moguće dobiti iz Europskih fondova. Međutim, problem je bio, i još je uvijek, sa zemljištem.

– Ako želimo montirati 20.000 automobila godišnje, tu je potrebno zemljište od 70 do 100 hektara. A gdje naći takvo zemljište? – pita se Maravić te dodaje da takav projekt tvrtka ne može sama ostvariti, već je potrebna pomoć države i međudržavni sporazum.

– To bismo mogli ostvariti jedino uz pomoć države. Lani i preklani smo na tomu radili, ali nismo uspjeli dogovoriti. Gradonačelnica je iskazala interes, ali lokalna i državna politika tu moraju pružiti podršku. Politika jednostavno nema sluha, a ja nisam politički orijentiran i to je odmah nedostatak. No pokušat ćemo na neki drugi način. Šteta, jer to je i komercijalno, opće dobro, a i bila bi korist za potrošače u EU, da mogu kupiti električno vozilo cjenovno pristupačno jer si ne može svatko priuštiti Teslu ili neki drugi auto više srednje klase. Subvencije za kupnju električnih automobila ostale bi u našoj državi, odnosno sve bi ostalo tu. Kinezi su već bili razradili sve i takav auto bi kod nas stajao od 90 do 100 tisuća kuna, s 300 kilometara dometa i mogao bi se puniti kod kuće. Plasirati godišnje 20.000 električnih automobila na tržište bila bi velika stvar za Hrvatsku – navodi Maravić i ističe da će krajem godine u Hrvatsku dovesti nekoliko automobila te testirati hrvatsko i europsko tržište.

Nadalje, tvrtki je bilo ponuđeno da otvori Maring poslovnicu u Kini, no s obzirom na nultu toleranciju Kineza na COVID, to trenutno još nije moguće, ali je svakako u planu.

– Oni su jako zainteresirani za naša dobra, tamo izvozimo i vino, pa bismo, kada tamo otvorimo Maring, uvozili i bučina ulja, suhomesnate proizvode, vina i takve stvari. Redovito održavamo kontakt s Kinezima, no oni kao kultura preferiraju interakciju uživo, pa ćemo se tomu još više posvetiti kada prođe COVID – zaključio je direktor Maravić.

ULAGANJEM U OPREMU DO BOLJE EFIKASNOSTI I BOLJIH UVJETA RADA ZA ZAPOSLENIKE

Usprkos krizi izazvanoj virusom COVID-19, Maring je nastavio s pozitivnim trendovima, a rezultati su značajno unaprijeđeni. Tako je već u 2020. godini zabilježen porast radnih mjesta, kao i porast prihoda od izvoza i prihoda od prodaje. Isti trendovi nastavljeni su i u 2021. godini. Ulaganja u modernizaciju opreme su sama po sebi donijela znatne uštede vremena i troškova, bolju efikasnost te bolje uvjete rada za zaposlenike te su u tvrtki u tom smislu vrlo zadovoljni rezultatima proizašlima iz projekta.

– Međutim, utjecaj COVID-a-19, kao i sukoba u Ukrajini, na poslovanje nije bilo u potpunosti moguće izbjeći. Maring nastoji izbjegavati preuzimanje prekomjernog rizika u smislu još većeg rasta tržišnog udjela na polugu dodatnog duga te smo se opredijelili za održivi organski rast. Ipak, imamo odgovornost prema kupcima i zaposlenicima da i dalje budemo izvrsni te planiramo novi investicijski ciklus, koji će biti baziran na ESG smjernicama, kako bismo i u narednom desetljeću ostvarili značajni iskorak. Upravo pripremamo jedan takav projekt kojim bismo ostvarili spektakularan napredak u proizvodnom procesu te dodatno proširili asortiman s inovativnim proizvodima. Uz to, radimo već neko vrijeme na projektu unapređenja u energetskoj učinkovitosti kako bismo dio potreba za energijom u proizvodnji realizirali iz obnovljivih izvora i time smanjili ugljični otisak. Dakako, nastavit ćemo kupcima isporučivati izvrstan i prepoznatljiv “MIK” proizvod te time doprinositi razvoju i promociji Hrvatske na ekonomskom polju u Europi i ostatku svijeta – ističu iz Maringa.

Zbog svega navedenog, sukladno povećanju poslovanja, tvrtka se suočava i s potrebom povećanja broja zaposlenika, koji razvojem tvrtke ujedno stječu još bolje uvjete rada.

www.maring.hr

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje