Povežite se s nama

Život i društvo

Stanari ogorčeni: dječje igralište premjestili kraj kontejnera sa smećem!

Objavljeno:

- dana

STRKA U HARAMBAŠIĆEVOJ

Dječje igralište koje se dosad nalazilo na uglu Fabijanske i Harambašićeve ulice u Varaždinu s dosadašnje lokacije preseljeno je na novu – kraj kontejnera sa smećem!

Nova lokacija dječjeg igrališta, ali i klupica za sjedenje koje su jedva metar udaljene od prvih kontejnera zgrozila je stanare okolnih zgrada koji od četvrtka zovu našu redakciju.

Naša djeca neće se igrati kraj smeća!

– Preseljenje igrališta počelo je u četvrtak ujutro, bez da smo o tome obaviješteni. Ne znam tko je donio takvu odluku, ali dječjem igralištu i klupicama definitivno nije mjesto pored kontejnera. Ne jednog ili dva, desetak njih! Bolje bi bilo da igralište uopće nigdje nisu postavili, a ne ovako, smjestiti ga pored smeća – ljute se stanari zgrada u Harambašićevoj koji su nas prošli tjedan obavijestili o ovom događaju, no zamolili su za anonimnost.

Preseljenje igrališta kraj kontejnera za smeće osudio je i HDZ 5. Mjesnog odbora.

– Grad je na svoju ruku odlučio preseliti igralište bez da obavijesti barem predsjednicu Mjesnog odbora koja je iz redova HNS-a. Zar je primjereno da se mala djeca moraju igrati upravo uz kontejnere pune smeća? Tražimo da se što hitnije riješi problem i da naša djeca što manje vremena provedu u igri kraj otpada. Kada već gradska vlast za sve nas stanovnike Varaždina godinama ne može riješiti problem otpada, neka barem djeci smeće ne remeti njihovu bezbrižnu igru – stoji uz ostalo u priopćenju HDZ-a 5. MO-a koje potpisuje Tihomir Davidović.

HDZ 5. MO-a navodi kako za preseljenje nije znala ni predsjednica MO-a iz redova HNS-a

U Gradu Varaždinu objašnjavaju kako je spomenuto igralište postavljeno još 2000. godine na javnu površinu, ugao Fabijanske i Harambašićeve ulice.
– Tada je zemljište prema zemljišnim knjigama bilo u vlasništvu Republike Hrvatske. Parcela na kojoj se igralište nalazilo do 14. siječnja 2015. vraćena je u postupku povrata imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine sadašnjem vlasniku. S obzirom na zahtjev vlasnika da se za navedenu parcelu plaća zakupnina, odlučeno je da se igralište preseli na najbližu moguću lokaciju – poručuju iz Grada Varaždina.
Navode kako su ispitivane alternativne lokacije s obzirom na imovinsko-pravne odnose, položaj komunalne infrastrukture kao i posebne uvjete komunalnih poduzeća te ostali bitni čimbenici za dječje igralište (osunčanje, dostupnost, sigurnost i sl.).
– U datim okolnostima iznađena lokacija utvrđena je kao najbolje rješenje. Prostor će se prilagoditi i hortikulturno urediti te zelenilom odvojiti od drugih namjena (parkirališta, kontejnera) kada će za to nastupiti uvjeti – poručuju iz Grada Varaždina.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje