Povežite se s nama

Život i društvo

Dječje oči zaista gledaju srcem!

Objavljeno:

- dana

MANIFESTACIJA

– Nije nebo visoko, nisu zvijezde daleko, samo spusti glavu i pogledaj dječje oči – stihovi su Antuna Matoševića.

I dok se na jednom mjestu skupi mnoštvo takvih malih zvjezdica, tek tada vidiš da sve dječje oči sjaje na isti način – isijavajući potrebu za ljubavlju, igrom, srećom i sigurnošću. Upravo je to pokazala manifestacija “Dječje oči gledaju srcem”, koju je Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina organiziralo 29. studenoga u Sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu. Zajedno u igri, pjesmi, sportsko-rekreativnim aktivnostima i kreativnom stvaralaštvu našla su se djeca s teškoćama u razvoju i djeca bez razvojnih teškoća. – Cilj nam je bio ukazati na činjenicu da djeca sa znatiželjom, ali bez zadrške prihvaćaju nekog tko je drukčiji, u ovom slučaju dijete koje je u invalidskim kolicima ili ima neku drugu vrstu invaliditeta – istaknula je Renata Pocedulić iz DDICDP Varaždin. I dok se dvoranom širio zarazni smijeh mališana, bilo je sasvim jasno da je taj cilj ispunjen. Didaktičke igračke, viseća kuglana, elektronski pikado, boćanje, šah, glazbena radionica, mađioničarski trikovi, baš svi ponuđeni sadržaji naprosto su oduševili djecu te ih potaknuli na zbližavanje i zajedničku igru. Najveseliji trenutak svakako je bio dolazak svetog Nikole, koji im je podijelio slatke darove.

Obostrana korist

Koristi ovakve manifestacije su višestruke. – Uz bolje razumijevanje teškoća u razvoju, zajedništvo s djecom s poteškoćama potiče kod zdrave djece osjetljivost za potrebe drugih te pomaganje i uvažavanje različitosti potreba i mogućnosti. Takav stav onda prenose i na svoje roditelje i okruženje – govori Renata Pocedulić te ističe da je i djeci s teškoćama ovakvo druženje s vršnjacima koji nemaju takve poteškoće prilika za socijalne interakcije i komunikaciju te razvoj samopoštovanja. Uz pravilnu podršku, djeca s teškoćama mogu u potpunosti razviti svoje potencijale za ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima, a Pocedulić ističe da su za to ipak najodgovorniji njihovi roditelji.

– Uz brigu o zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, koja je teška i za većinu obitelji sa zdravom djecom, roditelji djece s teškoćama često samo zbog velike ljubavi prema djetetu uspijevaju „plivati“ u moru problema s kojima se suočavaju. Ponekad se, u najboljoj namjeri, postavljaju previše zaštitnički, pa na neki način ograničavaju osamostaljivanje i neovisnost svog djeteta – govori Pocedulić. 

Premalo empatije

Od ostalih problema ističe i nedostatak adekvatnih uvjeta u vrtićima i školama, ali i nedostatak opće empatije. 
– Apeliramo na sve da se u kontaktu s djecom s poteškoćama i osobama s invaliditetom pokušaju staviti na njihovo mjesto jer tada sigurno nećemo imati situaciju da zdravi parkiraju na mjestima za osobe s invaliditetom, da im se ne daje prednost dok čekaju u redu ili na neki drugi način otežavaju ostvarivanje njihovih ljudskih prava – napominje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje