Povežite se s nama

Život i društvo

DND Varaždin prošle godine nije želio prihvatiti neuređene prostore, a sada ipak idu u zgradu u Graberju 33?

Objavljeno:

- dana

OBRAT

Društvo Naša djeca Varaždin ipak bi se na kraju trebalo preseliti u Graberje 33, odnosno u prostore bivšeg Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. 

Najavio je to nedavno varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a potvrdio nam je i predsjednik DND-a Varaždin Damir Tomičić.  

Postignut dogovor DND-a i Grada Varaždina

– S predstavnicima Grada Varaždina smo dogovorili da ćemo se javiti na natječaj koji će raspisati Grad Varaždin nakon što završi rekonstrukcija i adaptacija prostora u Graberju 33. Još nije ništa sigurno, ali mogu reći da ćemo mi napraviti sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor od 450 do 500 kvadrata – rekao je Tomičić.

Još ništa nije sigurno, ali napravit ćemo sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor – rekao je Tomičić

Tako bi se DND Varaždin ipak trebao preseliti u prostore koje su prošle godine odbili. Naime, 1. lipnja 2016. bivši gradonačelnik Goran Habuš je podijelio ključeve prostora u Graberju 33 udrugama te ih šokirao: stolarija i zidovi u prostorijama koje im je dodijelio bili su uništeni, parket nadignut, a nisu imali ni priključke za telefon, ni Internet.

Udruge iznenađene novim prostorima: parketi podignuti, zidovi uništeni, a telefonske i internetske veze nema

Prostor u Graberju 33, na prvom katu, Habuš je ponudio i DND-u Varaždin, no Izvršni odbor DND-a  odbio je prihvatiti neuređen prostor te se nisu ni javili na natječaj, zbog čega ih je Habuš javno prozvao.

Nismo mogli u neuređen prostor, neadekvatan za rad s djecom!

– Naravno da nismo prihvatili neuređeni prostor, neadekvatan za rad s djecom, za koji bismo odmah morali plaćati najamninu, a Grad Varaždin nije bio spreman platiti uređenje. Nažalost,  bivši gradonačelnik Habuš samo je puno obećavao, no nije napravio ništa da nam pronađe adekvatan prostor iako su nam zahtjevi FOI-ja za iseljenjem iz sadašnjih prostora stalno stizali – rekao je Tomičić.

Naime, još 2013. godine Grad Varaždin je FOI-ju dodijelio prostore bivše Glazbene škole, u kojim se sada nalazi DND. Iako se tada Grad Varaždin obvezao da će osigurati novi prostor DND-u Varaždin, to se nije dogodilo.

– Jasno nam je da FOI želi prostore. Srećom, aktualna gradska vlast je pokazala dobru volju da riješi naš problem s prostorom te će ovih dana, koliko smo informirani, krenuti uređenje prostora u zgradi u Graberju kako bi se mi, ali i ostale udruge mogle javiti na natječaj za prostore koji će se raspisati – rekao je Tomičić.

Ovih dana počinju pripremni radovi

I u Gradu Varaždinu su potvrdili da će ovih dana početi pripremni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji prostora u zgradi u Graberju 33 u Varaždinu.

– Planirani su građevinski, stolarski, soboslikarski, ličilački, parketarski, elektroinstalaterski, strojarski i limarski radovi. Predviđa se uklanjanje određenih zidova i montaža novim pregradnih zidova, popravak i brušenje parketa, pregled i popravak elektroinstalacija, popravak i bojanje zidova i stropova, zamjena ventila na radijatorima termostatskim ventilima – navodi se u Pozivu za dostavu ponude u postupku jednostavne javne nabave, koji je Grad Varaždin raspisao još krajem listopada.

Radove izvodi tvrtka Singra koja se jedina javila na natječaj. Vrijednost radova je 463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om

Radove će izvoditi tvrtka Singra iz Varaždina, koja se jedina javila na natječaj. Rekonstrukcija i adaptacija prostora tako će koštati  463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om. U drugoj fazi radova slijedi energetska obnova zgrade, najavio je nedavno Čehok, a udruge se nadaju da će sredstva biti osigurana u proračunu.

– Sredstva za adaptaciju cijele zgrade planirana su u proračunu za 2017. godinu, kako bismo udrugama omogućili bolje uvjete djelovanja, smanjili im režijske troškove kako bi novac mogli ulagati u programe. Natječaj za udruge raspisat će se 30-ak dana prije završetka radova –  rekla je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

S obzirom da je rok završetka radova 90 dana, to bi moglo biti najranije u ožujku.

Inače, u zgradi u Graberju 33 trenutno je još slobodno 813 četvornih metara prostora.

– U to nisu uračunati zajednički prostori, ali je uračunat dnevni centar koji će se napraviti u prizemlju zgrade – rekla je Malenica.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje