Povežite se s nama

Život i društvo

DND Varaždin prošle godine nije želio prihvatiti neuređene prostore, a sada ipak idu u zgradu u Graberju 33?

Objavljeno:

- dana

OBRAT

Društvo Naša djeca Varaždin ipak bi se na kraju trebalo preseliti u Graberje 33, odnosno u prostore bivšeg Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. 

Najavio je to nedavno varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a potvrdio nam je i predsjednik DND-a Varaždin Damir Tomičić.  

Postignut dogovor DND-a i Grada Varaždina

– S predstavnicima Grada Varaždina smo dogovorili da ćemo se javiti na natječaj koji će raspisati Grad Varaždin nakon što završi rekonstrukcija i adaptacija prostora u Graberju 33. Još nije ništa sigurno, ali mogu reći da ćemo mi napraviti sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor od 450 do 500 kvadrata – rekao je Tomičić.

Još ništa nije sigurno, ali napravit ćemo sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor – rekao je Tomičić

Tako bi se DND Varaždin ipak trebao preseliti u prostore koje su prošle godine odbili. Naime, 1. lipnja 2016. bivši gradonačelnik Goran Habuš je podijelio ključeve prostora u Graberju 33 udrugama te ih šokirao: stolarija i zidovi u prostorijama koje im je dodijelio bili su uništeni, parket nadignut, a nisu imali ni priključke za telefon, ni Internet.

Udruge iznenađene novim prostorima: parketi podignuti, zidovi uništeni, a telefonske i internetske veze nema

Prostor u Graberju 33, na prvom katu, Habuš je ponudio i DND-u Varaždin, no Izvršni odbor DND-a  odbio je prihvatiti neuređen prostor te se nisu ni javili na natječaj, zbog čega ih je Habuš javno prozvao.

Nismo mogli u neuređen prostor, neadekvatan za rad s djecom!

– Naravno da nismo prihvatili neuređeni prostor, neadekvatan za rad s djecom, za koji bismo odmah morali plaćati najamninu, a Grad Varaždin nije bio spreman platiti uređenje. Nažalost,  bivši gradonačelnik Habuš samo je puno obećavao, no nije napravio ništa da nam pronađe adekvatan prostor iako su nam zahtjevi FOI-ja za iseljenjem iz sadašnjih prostora stalno stizali – rekao je Tomičić.

Naime, još 2013. godine Grad Varaždin je FOI-ju dodijelio prostore bivše Glazbene škole, u kojim se sada nalazi DND. Iako se tada Grad Varaždin obvezao da će osigurati novi prostor DND-u Varaždin, to se nije dogodilo.

– Jasno nam je da FOI želi prostore. Srećom, aktualna gradska vlast je pokazala dobru volju da riješi naš problem s prostorom te će ovih dana, koliko smo informirani, krenuti uređenje prostora u zgradi u Graberju kako bi se mi, ali i ostale udruge mogle javiti na natječaj za prostore koji će se raspisati – rekao je Tomičić.

Ovih dana počinju pripremni radovi

I u Gradu Varaždinu su potvrdili da će ovih dana početi pripremni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji prostora u zgradi u Graberju 33 u Varaždinu.

– Planirani su građevinski, stolarski, soboslikarski, ličilački, parketarski, elektroinstalaterski, strojarski i limarski radovi. Predviđa se uklanjanje određenih zidova i montaža novim pregradnih zidova, popravak i brušenje parketa, pregled i popravak elektroinstalacija, popravak i bojanje zidova i stropova, zamjena ventila na radijatorima termostatskim ventilima – navodi se u Pozivu za dostavu ponude u postupku jednostavne javne nabave, koji je Grad Varaždin raspisao još krajem listopada.

Radove izvodi tvrtka Singra koja se jedina javila na natječaj. Vrijednost radova je 463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om

Radove će izvoditi tvrtka Singra iz Varaždina, koja se jedina javila na natječaj. Rekonstrukcija i adaptacija prostora tako će koštati  463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om. U drugoj fazi radova slijedi energetska obnova zgrade, najavio je nedavno Čehok, a udruge se nadaju da će sredstva biti osigurana u proračunu.

– Sredstva za adaptaciju cijele zgrade planirana su u proračunu za 2017. godinu, kako bismo udrugama omogućili bolje uvjete djelovanja, smanjili im režijske troškove kako bi novac mogli ulagati u programe. Natječaj za udruge raspisat će se 30-ak dana prije završetka radova –  rekla je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

S obzirom da je rok završetka radova 90 dana, to bi moglo biti najranije u ožujku.

Inače, u zgradi u Graberju 33 trenutno je još slobodno 813 četvornih metara prostora.

– U to nisu uračunati zajednički prostori, ali je uračunat dnevni centar koji će se napraviti u prizemlju zgrade – rekla je Malenica.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati