Povežite se s nama

Život i društvo

Dobre vijesti za mještane Beretinca: porez se neće povećavati, a odgojiteljima veće plaće

Objavljeno:

- dana

Prema odluci Vlade donesene u okviru najavljene nove porezne reforme, od početka nove 2024. godine jedinicama lokalne samouprave ukida se prirez, a na gradovima i općinama je da sami određuju visinu poreza na dohodak unutar određenog raspona.

Fleksibilizacijom poreznih stopa država omogućava lokalnim jedinicama da vode aktivniju poreznu politiku.

I dok većina načelnika i gradonačelnika najavljuje povećanje stope poreza kako bi kompenzirali gubitak nastao zbog ukidanja prireza, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec najavio je da to neće biti slučaj u Općini kojoj je on na čelu. Rezultat toga, rekao je, bit će rast plaća mještanima.

– Općina Beretinec u ovom trenutku, s obzirom na sve okolnosti, ne razmišlja o podizanju stope poreza na dohodak u okviru najavljene porezne reforme. Prihod izgubljen zbog ukidanja prireza nadoknadit će se preraspodjelom unutar proračuna i prijavom projekata na razne natječaje. Tom odlukom plaće mještanima općine Beretinec s novom će godinom rasti – istaknuo je načelnik Žganec.

Osvrnuo se i na novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, odnosno na sredstva koja će gradovi i općine dobiti u okviru novog modela, otkrivši kako će Općina iskoristiti ta sredstva.

– Sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića u cijelosti će se utrošiti primarno na usklađenje plaća na propisani pedagoški standard te će se uvesti mjera većeg sufinanciranja za drugo i svako sljedeće dijete iz iste obitelji za svu djecu s područja općine Beretinec – rekao je Žganec.

Da su vlasti Općine Beretinec ljudi na prvom mjestu, dokazuje i potez kojim će se po prvi put uvesti uskrsnice za umirovljenike i povećati božićnice te cenzus za njihovu isplatu, izvijestili su iz Općine.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje