Povežite se s nama

Život i društvo

Dogovorena sanacija deset klizišta na području općina Breznica, Visoko i Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Na inicijativu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka u Općini Breznica u utorak, 9. siječnja, održan je radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda na čelu s direktorom Hrvatskih voda VGO za gornju Savu Tomislavom Sutonom, direktorom Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu dr. sc. Milanom Rezom, predstavnicima Županijske uprave za ceste Varaždinske županije, Hrvatskih cesta PJ Varaždin, HEP-a Terenska jedinica Sv. Ivan Zelina, načelnicima Općine Breznice Stjepanom Krobotom, Općine Visoko Dragutinom Matekovićem, Općine Breznički Hum Zoranom Hegedićem, kao i županijskim pročelnicima, županijskim Zavodom za prostorno uređenje, te Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Župan Stričak objasnio je kako je južni dio Varaždinske županije pod ingerencijom Hrvatskih voda VGO za gornju Savu, kao i Terenske jedinice HEP-a Sv. Ivan Zelina, čija sjedišta se nalaze u Zagrebačkoj županiji. Stoga je radni sastanak organiziran s ciljem da se raspravi o investicijama tih državnih institucija u tom dijelu Varaždinske županije.

– Cilj Varaždinske županije je ravnomjerni razvoj komunalne infrastrukture na cijelom njenom području. Stoga smo na sastanku raspravljali o sanaciji klizišta u koje bi se krenulo uz sufinanciranje Hrvatskih voda. Potom, s direktorom Varkoma Brunom Isterom razgovaralo se o izradi tj. doradi koncepcijskog rješenja Studije zaštite voda Varaždinske županije, jer je postojeća iz 2007. godine. Daljnja izgradnja vodovodne mreže kao i uređenje odvodnih kanala i potoka teme su koje su se također našle na dnevnom redu sastanka. Sve te investicije, prvenstveno sanacije klizišta, bit će potrebno provesti u što skorije vrijeme kako bi i žitelji tih općina imali razvijenu infrastrukturu po uzoru na ostala mjesta u našoj županiji – rekao je župan Stričak.

Direktor Hrvatskih voda VGO gornja Sava Tomislav Suton pohvalio je ovakav način suradnje svih nadležnih institucija jer se, prema njegovim riječima, stvarne potrebe vide na terenu i to u komunikaciji s Županijom, načelnicima općina i njihovim stručnim službama.

– Zbog konfiguracije tla ovog dijela Hrvatske, najveće potrebe su u vidu sanacije klizišta. Izmjenom Zakona o vodama iz 2019. godine stvorila se mogućnost sufinanciranja Hrvatskih voda zajedno sa županijskim upravama za ceste i lokalnim zajednicama. U općine koje su slabije razvijene sufinanciranje od strane Hrvatskih voda je značajno, između 65 i 70 %. Bez tih sredstava same jedinice ne bi mogle izvesti te radove. Na sastanku je tako dogovorena sanacija deset klizišta na području općina Breznica, Visoko i Breznički Hum koje su pod ingerencijom Hrvatskih voda VGO gornja Sava. Ukupni iznos sufinanciranja kretat će se između 500.000 i 600.000 eura. Sredstva su planirana i na vrijeme smo krenuli s planovima. Početak samih radova ovisit će o dinamici općina. Klizišta spadaju u jednostavne građevine gdje se po Zakonu o jednostavnim građevinama tzv. papirnati dio posla može relativno brzo riješiti tijekom zimskih mjeseci kako bi se u proljeće, kada krene građevinska sezona, moglo započeti s radovima – zaključio je direktor Hrvatskih voda VGO gornja Sava Tomislav Suton.

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje