Povežite se s nama

Kultura

Dom kulture “Jurica Murai” Pleškovec: kreativni, kulturni i umjetnički programi stižu na brege!

Objavljeno:

- dana

Novi projekt Platforme za Društveni centar Čakovec donosi kreativne, kulturne i umjetničke programe “na brege”.

Naime, nakon dviju godina u zgradi Scheier, Platforma za Društveni centar Čakovec i Međimurska županija su nastavile suradnju na novom projektu i na novoj lokaciji.

Vidimo se na bregu!

Financiran iz Europskog socijalnog fonda (poziv: “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”), projekt Kreativno – edukativnoga centra postavit će novi smjer razvoja Doma kulture “Jurica Murai” u Pleškovcu. Općina Sveti Juraj na Bregu prepoznala je potencijal zgrade Doma kulture koja će putem navedenoga projekta dobiti nove aktivnosti i kulturno-umjetničke programe.

Dom kulture u Pleškovcu nazvan je po pijanistu Jurici Muraiju

Projekt će trajati dvije godine tijekom kojih će se osnažiti kapaciteti organizacija civilnog društva za menadžment u kulturi i sudioničkog upravljanja u kulturi, provesti 16 kulturno-umjetničkih događaja i šest volonterskih programa na teme za razvoja kreativnih i umjetničkih vještina te provesti nabava nove audiovizualne opreme i namještaja za njihovu produkciju.

– Želim zahvaliti načelniku Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelku Nagrajsaloviću na suradnji i spremnosti za implementaciju modela sudioničkog upravljanja zgradom Doma kulture “Jurica Murai”. Čekaju nas izazovne dvije godine u kojima nam je ključno dobiti podršku lokalne zajednice i dovesti nove aktivnosti koje će postati dio turističke ponude i razvoja nezavisne kulturne scene.

Partner na projektu je Međimurska županija koja nam je dala punu podršku da nastavimo razvijati uspješne prakse koje smo pokrenuli u zgradi Scheier na novoj lokaciji. Ovim putem najavljujem poziv za prijavu programa u zgradi Murai koji će izaći sredinom prosinca – sve informacije možete naći na našoj Facebook stranici. Vidimo se na bregu! – kaže izvršni direktor Platforme za Društveni centar Čakovec, Filip Živaljić.

Nove vrijednosti

Projektom “Kreativni edukativni centar” se želi nastaviti uspješna priča javnog društveno-kulturnog prostora koji povezuje građane, organizacije civilnog društva, ustanove u kulturi i donositelje odluka u uzajamnom učenju i kreiranju novih vrijednosti u zajednici.

Svrha projekta je osnažiti organizacijske timove civilnog društva i zgrade Murai vještinama menadžmenta u kulturi, vještinama suupravljanja i participacije u programima zgrade Murai te aktivno uključiti građane i volontere u procese kreiranja sadržaja, politika i procese suupravljanja javnim prostorom u kulturi.

Projekt traje 24 mjeseci. Sufinancira ga Europska unija u sklopu ESF poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kuna.

Kultura

Objavljena knjiga o varaždinskom zračnom asu Vladimiru Ferenčini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska i varaždinska historiografija odnedavno su obogaćene po mnogočemu osebujnom knjigom iz pera Vladimira Plečka, višestruko odlikovanoga djelatnog pukovnika MORH-a. Knjiga je nastala iz osobne i obiteljske pobude autora, koji se iznimno potrudio do detalja istražiti život svog djeda Vladimira Ferenčine.

Riječ je o jednom od dvojice varaždinskih pilota čija se prezimena spominju u svim svjetski relevantnim enciklopedijama i monografijama koje obrađuju zračno ratovanje.

Strah i trepet za Ruse

Nakon dugogodišnjeg istraživanja po službenim vojnim listovima, stručnoj literaturi i ostacima fondova Hrvatskoga državnog arhiva, Plečko je ostvario impresivan rezultat. Naime, uspio je o svom djedu prikupiti sve što je bilo moguće. Iz jedne od recenzija doznajemo da je u istraživanje ušao postupno te je “na kapaljku” doznavao što mu je djed bio u Drugom svjetskom ratu, odnosno da je pripadao maloj i ekskluzivnoj skupini pilota-lovaca s međunarodno priznatim statusom zračnih asova.

Knjiga je objavljena u izdanju tvrtke Hrvatska sveučilišna naklada d. o. o. i Hrvatskoga državnog arhiva, podijeljena je na sedam poglavlja, a svi navodi potkrijepljeni su obiljem dokumenata i fotografija.

– Čitatelji iz nje mogu doznati sve o porijeklu obitelji Ferenchina/Ferenčina, koja je, između ostaloga, ostavila značajan trag u razvoju ugostiteljstva varaždinskoga kraja. Posebnu pozornost obratio sam opisu djedove vojne karijere u vojsci Kraljevine SHS i Jugoslavije te onoj u zrakoplovstvu NDH. Nažalost, mog djeda nije mimoišao nepravedan poslijeratni sudski proces te je prošao put od smrtne kazne do pomilovanja… – ističe Vladimir Plečko, koji kao da je neke svoje osobine naslijedio od djeda.

Naime, autor knjige rođen je 1969. godine u dijaspori, u dalekoj Kanadi (St. James-Assiniboia, Manitoba). U Hrvatsku se vraća odmah početkom Domovinskog rata, čiji je aktivan sudionik, a potom je kao profesionalni časnik Hrvatske vojske sudjelovao u čak četirima UN-ovim mirovnim misijama (Sijera Leone, Pakistan i Indija te Sirija).

Treba znati da je Vladimir Ferenčina nakon Drugoga svjetskog rata nosio stigmu narodnog neprijatelja te da je zavjet šutnje najbližih članova obitelji bio trajan i čvrst.

– Sva moja nastojanja da doznam nešto više o svom djedu nailazila su na šutnju, koja je tek 30 godina od njegove smrti nestala. I to tek kada sam rodbini jasno dao do znanja da ću istražiti njegov život i o njemu napisati knjigu. Nakon što je uža obitelj (prvenstveno majka i njezina sestra) uvidjela da sam prikupio brojne dokumente o djedu iz javno dostupnih izvora, odlučili su se “prisjetiti” da i sami posjeduju neku dokumentaciju o Vladimiru Ferenčini. I taj detalj najbolje svjedoči o tome kako su brojne hrvatske obitelji koje su poslije Drugoga svjetskog rata nosile stigmu “narodnih neprijatelja” skrivale istinu, pokušavajući tako zaštititi mlađe naraštaje, prvenstveno djecu i unuke, od nepotrebnih neugodnosti koje im je mogao prouzročiti bivši politički sustav u kojem su živjele – ističe Plečko.

Spomenimo i to da njegova knjiga posljedično svjedoči o još jednom zanimljivom fenomenu. On se ogleda u tome da kod dijela obitelji – prvenstveno političkih zatvorenika, čiji su članovi robijali od Stare Gradiške do Golog otoka – promjena političkog sustava u Hrvatskoj nije značila i prestanak čuvanja “obiteljske tajne”!

Stoga je iznimno uspješan pokušaj Vladimira Plečka u rekonstruiranju djedova životopisa, hvalevrijedan doprinos rasvjetljavanju burnoga poslijeratnog razdoblja u kojem ništa nije bilo “crno-bijelo”, već se stvarni život, suprotno ustaljenu mišljenju koje je njegovala službena historiografija, odvijao u spektru svih mogućih boja.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinka Ružica Kapitan, žena koja je 44 godine djeci bezrezervno usađivala ljubav prema glazbi

Objavljeno:

- dana

Glazbena pedagoginja i zborska dirigentica Ružica Kapitan iz Varaždina na 65. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži dobila je Nagradu za životno djelo.

Kruna je to njezina cjeloživotnoga glazbeno-pedagoškog rada, unapređenja glazbene kulture i vođenja pjevačkih zborova, s kojima je tijekom karijere postizala visoke rezultate.

Iz bogate biografije izdvojit ćemo da je kao glazbena pedagoginja djelovala 44 godine, i to prvo u osnovnoj Glazbenoj školi u Koprivnici, zatim u Osnovnoj školi Tužno, pa u V. osnovnoj školi i naposljetku u VI. osnovnoj školi Varaždin, a od 2020. godine je u mirovini. Nakon promaknuća u zvanje mentora 1996. godine, 1999. godine promaknuta je u zvanje savjetnika te je dugogodišnja voditeljica županijskoga Stručnog vijeća učitelja glazbene kulture. Osim toga, 2012. godine Hrvatska udruga zborovođa dodijelila joj je strukovni naziv maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. Niz godina članica je Državnog povjerenstva za provedbu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, Županijskog odbora i Prosudbenog povjerenstva za pjevačke zborove Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije te Upravnog odbora Glazbene mladeži Varaždin. Često je održavala predavanja i radionice za učitelje iz struke, a i sama se kontinuirano stručno usavršavala, i to na simpozijima i stručnim skupovima eminentnih domaćih te stranih glazbenih pedagoga, dirigenata i umjetnika.

Pjevački zborovi koje je oformila i s kojima je postizala iznimne rezultate su “Varaždinski slavuji”, dječji zbor VI. OŠ Varaždin (mlađi uzrast), Dječji zbor starijeg uzrasta VI. OŠ Varaždin, Pjevački zbor “Millenium” Varaždin (djevojački zbor), Dječji zbor V. OŠ Varaždin (stariji uzrast), Dječji zbor mlađeg uzrasta OŠ Tužno i Dječji zbor starijeg uzrasta OŠ Tužno.

Nagrada za cjelokupni rad

Na natjecanju sa zborom prvi se put pojavila 1980. godine, i to sa zborom Osnovne škole Tužno. Tijekom karijere Kapitan je sa zborovima osvojila čak 32 zlatne i srebrne plakete, a dobitnica je i brojnih drugih nagrada, pri čemu je Nagrada za životno djelo od posebne važnosti.

– Nagrada mi znači puno, tijekom svoga radnog vijeka dobila sam puno nagrada, ali s ovom se sad sve nekako zaokružilo. To je, zapravo, nagrada za moj sveukupni pedagoški rad i za vođenje pjevačkih zborova – rekla je Ružica Kapitan te otkrila što je ključ njezina uspjeha: – Glavni razlog je to što sam cijeli radni vijek radila ono što sam neizmjerno voljela, a to su glazba i glazbeno-pedagoški rad. Dakle, veliki entuzijazam je tajna mog uspjeha.

Teško joj je, kaže, izdvojiti najljepši trenutak iz svoje karijere jer ih je bilo mnogo, no neki nastupi sa zborovima posebno su joj se urezali u sjećanje.

– Ipak, izdvojila bih nastupe s troglasnim zborom V. osnovne škole, kada smo dva puta sudjelovali u Poreču na Susretu zborova “Naš kanat je lip” kao jedini zbor iz kontinentalne Hrvatske, te nastup sa Zagrebačkim solistima na Varaždinskim baroknim večerima. Istaknula bih i prekrasne trenutke s djevojačkim zborom “Millenium”, s kojim smo, između ostaloga, nastupili dva puta u Austriji na međunarodnom festivalu Alpe-Adria-Advent kao jedini zbor iz Hrvatske. Prekrasna putovanja imali smo i u Split, Zadar, Pulu te Mađarsku. Bilo je tu također puno lijepih nastupa sa zborovima VI. OŠ i OŠ Tužno… Marljivo smo radili, ali uvijek smo se nakon nastupa i natjecanja lijepo veselili i družili. Još bih istaknula nastup “Milleniuma” u Fažani, kada je nastupu prisustvovao veliki istarski skladatelj, pedagog i dirigent Nello Milotti, rodom iz Italije, čiju smo skladbu “Ribarevo jutro” izveli. Prišao nam je nakon nastupa suznih očiju i rekao da još nitko nije tako lijepo otpjevao “Ribarevo jutro”. Naravno, onda su emocije ponijele i mene i cure, a srce nam je bilo puno – prisjetila se Kapitan. Dodala je da su joj svi pjevači jednako dragi i da su joj svi zborovi ostali u jednako lijepom sjećanju.

Mnogi učenici i članovi zborova nastavili su školovanje na Glazbenoj školi, a onda i na muzičkim akademijama te se opredijelili za glazbu kao svoje buduće zvanje, navodi.

– S nekima sam još u kontaktu i drago mi je kad se nakon dugo vremena sretnemo i kad mi mnogi od njih kažu da im je pjevanje u zboru bilo jedno prekrasno životno iskustvo – zadovoljna je varaždinska glazbena pedagoginja i dirigentica.

Mnogo slobodnog vremena

Tijekom karijere susretala se i s manje lijepim stranama svog posla, no to je, u odnosu na sve lijepe trenutke, zanemarivo.

– Nekad davno, kad sam osvojila prvu zlatnu plaketu, pokojni profesor Zuber, kojeg sam iznimno cijenila, rekao mi je jednu rečenicu: “E, dijete, sad je krenulo. Što ćeš imati više uspjeha, imat ćeš više i onih kojima se to neće sviđati.” Tako sam se, naravno, u svom radu susretala i sa zavišću, međutim, slijedila sam svoje snove i to me nije ometalo ni pokolebalo – ističe Kapitan, koja sada uživa u zasluženoj mirovini.

– S obzirom na to da sam uvijek imala brz, žustar tempo i puno obveza, još se privikavam na mirovinu. Imam jako puno slobodnog vremena, i za kavu s prijateljicama, a više vremena provodim i s obitelji, puno se družim s unučicom, koja ima pet godina – govori glazbena pedagoginja, kojoj je glazba i dalje sastavni dio života.

Redovito sluša glazbu, a ponekad i zasvira klavir. Osim klasične, voli poslušati i drugu dobru glazbu, koje ima, kako kaže, u svakom žanru, pa tako i u zabavnoj, pop, rock te drugim vrstama glazbe, a posjećuje i neke glazbene manifestacije, poput nedavno održanih Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži.

Zahvale

Ružica Kapitan za kraj je zahvalila svima koji su s njom podijelili najljepše trenutke karijere.

– Zahvaljujem svim pjevačima koji su pjevali u mojim zborovima, zahvaljujem im na svakom lijepo otpjevanom tonu te na svim radostima koje nam je pružalo naše zajedničko muziciranje na probama, nastupima, natjecanjima i putovanjima. I još bih zahvalila Državnom povjerenstvu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje mi je dodijelilo ovu nagradu, zatim svima s kojima sam surađivala i koji su mi pružali podršku u radu. Tu bih istaknula korepetitore koji su moje zborove pratili na klaviru, to su profesori Vesna Leljak Petković, Marina Korunek i Ivan Mežnarić. Naravno, zahvala ide i mojoj obitelji, koja mi je uvijek pružala veliku podršku i koja je uvijek bila uz mene. Ne bih ništa mijenjala, a mladima bih poručila neka slijede svoje snove – zaključila je Kapitan.

Kapitan je dobitnica mnogih priznanja i nagrada:

Ministrovo priznanje, 2003. (za uspješan kvalitetan i kreativan rad)

Državna nagrada “Ivan Filipović”, 1997.

Nagrada “Marijan Zuber”, 2012.

Spomenica domovinske zahvalnosti, 1997.

Nagrada Varaždinske županije za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, 1997.

Medalja Grada Varaždina, 2005.

Županijska nagrada povodom Svjetskog dana učitelja, 2003.

32 (zlatne, srebrne…) plakete Prosudbenog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži

Jubilarna plaketa Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1997.

Priznanje Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri, 1995.

Povelja i priznanje Glazbene mladeži Varaždin, 2013.

Priznanje Državnog povjerenstva 54. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 2011.

Priznanje i zahvalnica Hrvatske glazbene mladeži Varaždin

Priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2003., 2001. i 2009.

Zahvalnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2015.

nagrade Programskog vijeća Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1996., 2002., 2004. i 2005.

Nagrada Odbora 7. Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije, 2005.

nagrade Varaždinske županije kao mentoru-voditelju za uspješnu pripremu učenika za natjecanja na području glazbe, 2011., 2010., 2009., 2008., 2006., 2005., 2004., 2003., 2002., 2001., 2000., 1999., 1997., 1996., 1995. i 1994.

nagrade SIZ-a kulture Općine Varaždin, 1980., 1988. i 1989.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje