Povežite se s nama

Međimurje

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika: “Ako stane transport roba, staje cijeli sustav!”

Objavljeno:

- dana

– Odluka o zatvaranju granica sigurno ne podrazumijeva i zatvaranje u smislu opskrbe, odnosno prometa roba. Opskrbe mora biti, ali se pritom moraju maksimalno zaštititi vozači – rekao je Marijan Banelli, prometni lobist tijekom gostovanja u emisiji Studija 4 Hrvatske radiotelevizije.

Situacija na terenu vezana uz širenje koronavirusa te brojnih ograničenja i upozorenja kojima se to širenje nastoji staviti pod kontrolu, mijenja se gotovo iz sata u sat. U čitavoj toj situaciji najizloženiji su cestovni prijevoznici: i dok se brojna ograničenja odnose i na njih, bez prijevoznika i redovite opskrbe robom javili bi se i brojni drugi problemi.

– Odmah je uspostavljena stalna koordinacija sa susjednim zemljama da bi promet roba išao koliko je moguće i sa što manje smetnji jer život mora ići dalje i opskrbu ne smijemo dovoditi u pitanje. No, za sve to moramo uspostaviti jasna pravila igre, a ona se odnose na broj kamiona, vrijeme ulaska u Hrvatsku i lokacije s kojih se dolazi – odmah je izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Poseban režim za vozače kamiona

U kontekstu tranzitnog prometa važno je da je sljedeća zemlja spremna prihvatiti vozače kamiona kojima je ta država krajnja destinacija jer nikome nije u interesu da se zaustavljaju vozači kamiona koji su u tranzitu.

– Kad govorimo o hrvatskom tržištu, uveden je poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i dovoze robu u Hrvatsku. Oni će biti izolirani kada iskrcaju robu, bit će smješteni u objekte koji će odgovarati uvjetima karantene s mogućnošću parkiranja kamiona do trenutka obavljanja sljedeće vožnje. Veće prijevozničke tvrtke takve su uvjete osigurale na vlastitu prostoru – dodao je Božinović.

Mjere su dale rezultate, jer se nakon početnog kaosa i kilometarskih kolona stanje na granicama normaliziralo.

Procedure za ulazak u državu su se pojednostavile

– Sada je bolje. Stanje prvih desetak dana je bilo nepodnošljivo za vozače, odnosno prijevoznike, jer su satima čekali na prijelaz granice. Procedure za ulazak u državu su se pojednostavile. Zadovoljni smo radom inspektora na granici. Očito je ulovljen korak s trenutnom situacijom – rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Ono što je prethodilo tome nikako nije ulijevalo nadu da će se stvari brzo normalizirati.

– Mnogi hrvatski vozači su ostali u drugim zemljama Europske unije jer su povratkom kući morali u samoizolaciju, što automatski znači da su minimalno sljedeća dva tjedna nedostupni za odlazak na teren. Vozači i prijevoznici sigurno nisu zavrijedili takav tretman. Kao da su sami vozači donijeli virus u Hrvatsku – kaže Kranjčec.

Mjere koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite usklađene su odlukama drugih zemalja članica EU.

– Strani vozači su do toga trenutka mogli neometano ulaziti u Hrvatsku i dostaviti ili preuzeti robu, dok je našima to bilo onemogućeno. Treba svima biti jasno da su prijevoznici glavna spona između proizvođača i prodavača. Ako mi stanemo, staje cijeli opskrbni sustav, što nije nikome u cilju – zaključio je Kranjčec.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje