Povežite se s nama

Život i društvo

Državni inspektorat kontrolirao uvođenje eura i od rujna lani utvrdio 1738 slučajeva povrede zakona

Objavljeno:

- dana

Od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, koje je započelo 5. rujna 2022. godine, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata  rada  obavile su 8028 nadzora koji su imali za cilj zaštitu potrošača i radnika te pravilno informiranje potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima. 

O svojim aktivnostima izvijestio je sam Državni inspektorat.

Od ukupnog broja obavljenih nadzora tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijskih nadzora u kojima je nadzirano:

  • je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje,  
  • je li je poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način,
  • kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja. 

Turistički i tržišni inspektori Državnog inspektorata utvrdili su ukupno 1738 povreda odredbi Zakona. Najveći broj povreda odnosio se na to da poslovni subjekt  nije dvojno iskazao cijene, da poslovni subjekt nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način te na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Inspektori rada Državnog inspektorata u istom razdoblju nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. 

Obavljeno je 1.085, a u šest inspekcijskih nadzora je utvrđeno kršenje odredbi Zakona.

Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju, a imaju za cilj doprinijeti procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje