Povežite se s nama

Događanja

Dvije motorke za rat vrata i prozora

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠEN TRASH FILM FESTIVAL

Utrka za zlatnim motorkoma je završila. Osmi Trash film festival u SF stilu nije bio tako lažno glamurozan kao što smo se naviknuli, ali i njegovo recesijsko izdanje bilo je i više nego zabavno.

 

U kinu Galerija u petak i subotu odvrtjelo se 23 filma iz Hrvatske, Srbije, Španjolske, SAD-a, Njemačke, Slovenije i Poljske u četiri žanra – SF, akcija, borilački i horor. Najviše motorki u svoje ruke tako je primio filmski selektor Trash film festivala  Slobodan Runjak – čak tri. Naravno radi se o filmovima čiji se autori nisu pojavili na dodjeli. Tako će zlatne motorke poštom otputovati u Poljsku autoru filma Itihasa (akcija), u Španjolsku za horor Horizonte, dok motorka za borilački  ostaje u Hrvatskoj – dobio ju je autor filma Čik Boris protiv mučke đubradi.

Tri godine rada

No autor najboljeg filma u SF kategoriji, filma kojeg je publika nagradila još jednom motorkom i filma koji je žiri proglasio najboljim na festivalu – primio je nagradu „kak spada“ u Kinu Galerija. Mladi filmaš  Andrej Boka tri godine je radio na 17 minuta dugoj priči o sukobu prozora i vrata “The Tale of the wall habitants”, a svoje dvije motorke ponosno nosi kuću u Suboticu. Nije krio svoje zadovoljstvo.

– Jako sam sretan. Dugo smo se mučili s ograničenim sredstvima i zahvaljujem svim kolegama animatorima, montažerima i članovima Narodnog kazališta u Subotici – rekao je Boka.

Priča hvaljenog filma naizgled je jejednostvana – rat između prozora i vrata koji do trenutka kad ljubavnik ne počne bježati od bijesnog muža žive u krhkom miru, no i žiri je zapazio nešto dublje.

– Ideja filma je iznimna, a redatelj je odlično primjenio realnu sliku I 3D animaciju. Metafora kojom se autor poslužio da ispriča odnose među ljudima, koju možemo uporediti i sa stanjem na Balkanu ali i u bilo kojem drugom dijelu svijeta, je genijalna i totalno na prvi pogled nemoguća, a s druge strane nas dovodi da drugačijim očima vidimo sami sebe. Po našoj ocjeni ovo je najbolji film koji je prikazan na 8. Trash film festivalu – stoji u objašnjenju stručnog žirija.

Imitatori Peppersa

Trešeri nam ove godine nisu u limuzini dovukli neke zaboravljene zvijezde da hodaju crvenim tepihom. Na novom Kapucinskom trgu svirali su varaždinski bendovi, a pojavili su se Red Hot Chilli Peppersi. Ne original već njihov tribute bend iz Brazila koji ne samo da pjeva njihove pjesme već ih imitira u svemu – ponašanju, oblačenju i tetovažamo. U svakom slučaju koncerti na ovom trgu su pun pogodak, a i ona fontana u bojama malo je „treš“.

Izvor:
Foto: Udruga Trash

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje