Povežite se s nama

Život i društvo

Eva Brlek roditeljima V. OŠ Varaždin održala predavanje o modernim ovisnostima kod djece

Objavljeno:

- dana

U prostorijama V. osnovne škole Varaždin održano je predavanje za Vijeće roditelja.  Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Mogu i hoću“ kojeg provodi GDCK Varaždin u partnerstvu sa V. osnovnom školom Varaždin, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva zdravstva.

Zanimljivo i informativno predavanje održala je dr.sc. Eva Brlek, psihoterapeutkinja iz kabineta „Nueva“ kojem je fokus bio na modernim, bihevioralnim ovisnostima kao što su ovisnost o videoigrama, internetu, energetskim pićima, prejedanju i dr.

– Znamo da su, u današnjem tehnologijski naprednom društvu, djeca najviše izložena društvenim mrežama i videoigrama, a o nošenju sa istim roditeljima se ne pruža puno potpore u medijima. Dr.sc. Eva Brlek naglasila je nekoliko znakova koji ukazuju na probleme sa ovisnošću na koje moramo kao roditelji obratiti pažnju; dijete posvećuje sve više pažnje videoigrama (ili društvenim medijima/internetu i sl.) i zbog njih zanemaruje ostale obaveze i zadovoljstva, djetetovo ponašanje se značajno izmjenjuje; agresivno je ili jako pasivno i sl.. Navela je primjer jednog dječaka koji je igrao videoigrice i do 12 sati dnevno te više nije izvršavao svoje kućne obveze, popustio u školi, nabacio je višak kilograma, nije se više družio sa vršnjacima, nije pisao domaće zadaće te su se zaredale lošije ocjene i na kraju dijete nije htjelo ići u školu – ističu iz V. OŠ Varaždin, dalje navodeći:

– Za ovakve ekstremne slučajeve oporavak uz stručnu pomoć psihoterapeuta traje šest mjeseci i više. Savjetovala je roditeljima da djeci ne zabranjuju videoigre i internet jer je to postalo sastavni dio našeg . biti „model“ te je navela primjer da djetetu ne možemo zabranjivati korištenje mobitela ako ga sami roditelji redovito upotrebljavaju ili drže mobitel u ruci dok djetetu zabranjuju upotrebu navedenog. Moraju poslužiti kao primjer jer djeca najviše uče iz ponašanja svojih roditelja. Važno je graditi odnos s djetetom od malena i kontinuirano ga održavati kako bi imali njihovo povjerenje i mogli im pomoći i spriječiti (prevenirati) možda neka ponašanja prije nego ista prijeđu u ovisnička, ili pomoći u oporavku od ovisničkog ponašanja. Roditelj je ključ uspjeha, ali moraju znati da u svemu nisu sami i da mogu potražiti pomoć pedagoga, psihologa i psihoterapeuta – naglasili su.

Nakon predavanja roditelji su imali mnogo pitanja te su na kraju naglasili da bi ovakvih  predavanja za roditelje trebalo što više kako bi se mogli nositi sa svim izazovima koje im donosi moderni svijet.

Još jedno predavanje na navedenu temu u sklopu istog projekta planirano je na jesen sa novom grupom roditelja. Tema je svakako aktualna i interesantna svim roditeljima te iz GDCK Varaždin najavljujeu da će kratke smjernice i savjete sa predavanja uskoro objaviti na svojim profilima (FB i Instagram).

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje