Povežite se s nama

Međimurje

Evo koji radovi očekuju čakovečke mjesne odbore tijekom ove godine

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, predsjednice i predsjednici gradskih kotareva i mjesnih odbora, održali su radni sastanak s gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini te resornim pročelnicima upravnih odjela Grada, s temom ulaganja i financiranja raznih aktivnosti u mjesnoj samoupravi.

Kako je u uvodu istaknula gradonačelnica, 2024. godina bit će prva u kojoj se investicije mogu ugovarati bez „utega“ neplaćenih obveza iz prethodnog razdoblja. Mnogi su projekti bili „na čekanju“ duže vrijeme, a potrebno ih je što prije realizirati. Mnogi od njih završit će se već u ovoj godini.

U Ivanovcu se uređuju biciklističke staze i autobusno stajalište, a u planu je i obnova poda i nabavka dijela novog u Društvenom domu te saniranje prostora koje koriste udruge. Zamijenit će se i krovište na Sportskom domu, te postaviti primjereni objekti za potrebe svlačionica i sanitarija sportaša. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje pješačke staze u Ulici Gornji Vidovec. Također, uređenjem raskrižja kod Grabanice u Ivanovcu spojit će se pješačke staze između Štefanca i Ivanovca, a plan je i izgraditi biciklističku stazu i autobusno stajalište Štefanec – Ivanovec.

Sam Štefanec pak će u 2024. godini dobiti uređenu i opremljenu novu šetnicu, urbanu opremu te dječje igralište. U tamošnjem društvenom domu će se sanirati podovi sanitarnog čvora te urediti okoliš. U Mihovljanu se nastavlja sanacija tuševa u prostorima nogometnog kluba, te uređenje dvorane za stolni tenis. Ove godine završit će se i posljednja faza rekonstrukcije Prvomajske ulice i u cijelosti rekonstruirati cesta od ovog naselja do Novog Sela Rok.

U Novom Selu Rok će se urediti dio ograde oko rukometnog igrališta, odraditi nužni zahvati na sportskom domu te izgraditi i postaviti nadstrešnica, kao i koš za košarku. U Slemenicama će se kupiti nedostajuća oprema u tamošnjem društvenom domu i postaviti dodatna rasvjetna tijela, čime će završiti veliki projekt obnove doma i njegovo potpuno stavljanje u funkciju.

Nakon završetka radova na državnoj cesti, dovršit će se radovi na raskrižju kao i odvojcima od Slemenica prema Krištanovcu. U planu je izrada projektne dokumentacije za dionicu od Krištanovca do Slemenica, dok će se nastaviti radovi u Krištanovcu na dijelu prometnice od kapelice prema nogometnom igralištu. Uredit će se i kuhinja u društvenom domu te dodatni prostor za udruge u tamošnjoj područnoj školi. Žiškovec je već godinu i pol dana bogatiji za nove prostore, a radovi na obnovi lugarnice i dalje se nastavljaju, pa je lani sanirano krovište. Ove godine uredit će se priključci te stolarija, na zadovoljstvo svih udruga, prvenstveno tamošnjeg kud-a. U društvenom domu također će se sanirati instalacije, a na sportskom domu terasa, kuhinja i podloge.

U Mačkovcu nas ove godine očekuje rekonstrukcija prometnica na ulazu u mjesto iz smjera Čakovca. S obzirom da su u 2023. godini postavljena nova igrala i osmišljen prostor novog dječjeg igrališta u Mačkovcu, u ovoj godini postavit će se antistres podloge i završiti radovi na veselje najmlađih. U dvorani društvenog doma zamijenit će se dotrajala stolarija i dodati grijaća tijela, uz obnovu klimatizacijskog sustava.

Savska Ves pak će u sportskom domu dobiti obnovljene svlačionice i tuševe, a planira se i projektiranje nadstrešnice. Lani je u tom dijelu mjesta uređen pristup Zvjezdarnici, posađena nova stabla te su prostore dobili i članovi Radio kluba Međimurje. Ove će se godine oslikati novi prostori, te nabaviti nova oprema za Vatrogasni i društveni dom Savska Ves.

Stanovnicima tzv. dravskog bazena posebno je važna informacija kako je napokon pokrenuta izrada projektne dokumentacije izgradnje rekonstrukcije prometnice biciklističke staze, ali i rasvjete, na dionici od Savske Vesi prema Totovcu. Sanirat će se i prometnica prema Totovcu iz smjera Vularije. U tom mjesnom odboru obnovit će se namještaj u društvenom domu, a pokrenuti i postupak planiranja trase buduće zaobilaznice ovog naselja.

U Šandorovcu je u planu zamjena pokrova krovišta na društvenom domu uz uređenje kata na sportskom domu. U Novom Selu na Dravi zamijenit će se dio stolarije te obnoviti kuhinja i hodnik u društvenom domu, dok će se na sportskom domu obnoviti zidovi, stropovi i sanitarni čvor. U Kuršanec Lugu se za uređenje pješačko – biciklističke trake uz prilaznu prometnicu rješavaju imovinsko – pravni odnosi. U Proračunu pak su za naselje Kuršanec osigurana sredstva za rekonstrukciju kuhinje i dodatno opremanje društvenog doma. Zamijenit će se i ograda kod nogometnog igrališta i djelomično stolarija na tamošnjem sportskom domu.

Na području mjesnih odbora intenzivno se razgovara o uvođenju brzog interneta, na lokacijama gdje to dopuštaju uvjeti HEP-a. Ujedno je spremna projektna dokumentacija za rekonstrukciju i obnovu vatrogasnih domova u Ivanovcu i Kuršancu, odnosno izgradnju Regionalnog vatrogasnog centra u Štefancu, s obzirom na najave za raspis natječaja. Naravno, tu je i niz manjih investicija koje se tijekom godine obavljaju u sklopu redovitog i investicijskog održavanja.

Također, u Gradskom proračunu osigurana su i sredstva za poticanje društvenog i javnog života u mjesnoj samoupravi. Javni poziv za kulturne sadržaje u Gradu Čakovcu u svojoj je završnoj fazi, a osigurana sredstva za sport dodijelit će se putem poziva koji raspisuje Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca. Za tu je namjenu osigurano 285 tisuća eura.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje