Povežite se s nama

U fokusu

Evo tko ide u Sabor umjesto međimurskog župana Matije Posavca

Objavljeno:

- dana

Danas se održava prva konstituirajuća sjednica Sabora. S obzirom da je funkcija župana zakonski nespojiva s onom saborskom, Matija Posavec stavio je svoj mandat u mirovanje.

Umjesto njega u Sabor ide Ivica Baksa, aktualni potpredsjednik Skupštine Međimurske županije i tajnik Nezavisne platforme Sjever. Uz njega, mandat zastupnika u Hrvatskom saboru započet će i Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega.

Nezavisna platforma Sjever imat će u Hrvatskom saboru svoj Klub zastupnika u kojem će uz zastupnike NPS-a biti zastupnice stranke Centar, Marijana Puljak iz Splita, te Viktorija Knežević odvjetnica iz Dubrovnika, koja će u Hrvatskom saboru biti zamjena aktualnom gradonačelniku grada Splita Ivici Puljku.

-Uz konstruktivnu  suradnju sa klubom zastupnika IDS-a kojeg predvode predsjednik stranke i načelnik općine Barban Dalibor Paus i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ovakav zajednički raspored garancija je provođenja svih politika komuniciranih u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, jačanje vrijednosti Sjevera Hrvatske te jačanje hrvatskih regija i regionalno povezivanje – stoji u priopćenju Nezavisne platforme Sjever.

-Prve aktivnosti koje će novoizabrani zastupnici Nezavisne platforme Sjever u Hrvatskom saboru provoditi  jesu davanje amandmana na Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema kojem će se omogućiti da županije koje nemaju na svom području specijalne bolnice zadrže osnivačka prava nad općim i županijskim bolnicama, a temeljne ideje koje će promovirati su daljnje i veće ulaganje u cestovnu i željezničku infrastrukturu na području sjevera Hrvatske. Zastupnici će se uključivati u sve rasprave, davati prijedloge i inicijative te kvalitetno zastupati interese svoga kraja. Sve ono što smo govorili u kampanji, smjer kojim idemo, način političkog pozicioniranja nastojat ćemo zajedno ostvariti, a to je snažna borba za interese našeg sjevera i građana koji ovdje žive. Okupljanje građanskog političkog centra i korektiv novoj parlamentarnoj većini bit će u našem fokusu – kažu u Nezavisnoj platformi Sjever.

Predsjednik stranke Matija Posavec istaknuo je kako je Nezavisna platforma Sjevera postala parlamentarna stranka, imat će svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru, te će sigurno politička pozicija Sjevera biti jače zastupljena u hrvatskoj politici.

-Dubravko Bilić, kao dugogodišnji gradonačelnik grada Ludbrega, svoje će iskustvo i znanja koristiti za aktualizaciju problema hrvatskog sjevera i predlaganje aktivnosti za njihovo rješavanje s posebnim naglaskom na probleme lokalne i regionalne uprave i samouprave, dok će Ivica Baksa, uspješan međimurski poduzetnik sa iskustvom potpredsjednika Skupštine Međimurske županije, provoditi projekte i programe u interesu naših građana, s naglaskom na poboljšanje gospodarstva, prometne infrastrukture i zdravstva – stoji u priopćenju.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje