Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Zima je i službeno pri kraju: maškori osvojili srce Međimurja i osudili Fašnika!

Objavljeno:

- dana

Maškare su u nedjelju, 3. ožujka, osvojile i najveće međimursko uporište – Čakovec!

U organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, održan je jubilarni, 55. Međimurski fašnik. Povorku je činilo više od tisuću sudionika koji su prodefilirali središtem najvećega međimurskoga mjesta. S područja Međimurske županije na Fašniku su sudjelovale 24 maskirane skupine, a pridružili su im se i gosti iz susjednih županija te susjednih država. Maštovitost sudionika, koji su ove godine nadmašili sami sebe, upotpunili su i nosioci sveprisutnih tradicionalnih međimurskih maski kao što su pikači, lafre, lampe, mukači, krave, čaplje, štrki, coprnice, krampusi i drugi. Glavna pozornica bila je smještena na čakovečkome Trgu Republike, gdje su se maskirani predstavili bogatim programom. Voditelj programa bio je poznati međimurski zabavljač Pepsi ‘z Miklavca, odnosno Zlatko Nedeljko. Vrhunac je nastupio kod spaljivanja centralne figure karnevalskih običaja: Fašnika, koji je po običaju okrivljen za sva negativna zbivanja i pojave u zadnjih godinu dana. Na kraju službenoga dijela fašničke ceremonije odabrane su najbolje, najljepše i najkreativnije maske. Žiri sastavljen od djelatnika Turističke zajednice imao je težak posao, no na kraju su nagrade za najbolju masku dobile Udruga žena Mursko Središće te Murska Mornarica. Posebne nagrade otišle su KUD-u Podturen za čaplje te 97-godišnjoj Vjekoslavi Winter iz Sigetca. Nagrađene su i Udruga Maxenca (Macinec), Petranjski kurenti (Petrijanec), Udruga žena Štefanec, Prpodravci (Koprivnica), Društvo narodnih običaja “Maska” Ivanec te Fašnička udruga “Črna sraka” (Sračinec).

Foto i video

FOTO Publika se u Areni Varaždin vratila u vrijeme kada je ABBA dominirala glazbenom scenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Kultna ABBA obilježava 50 godina postojanja, a poznavanje njihovih hitova gotovo je stvar opće kulture.

I domaća publika je željna njihove glazbe pa ne čudi da je ABBA Symphonic Real Tribute rasprodao koncerte u Zagrebu i Rijeci.

Ogroman interes pokazala je i publika sa sjevera Hrvatske koja je večeras, 28. siječnja, pohitala u Arenu Varaždin pogledati ovaj ABBA Symphonic Real Tribute Show. Najveće hitove ABBE u izvodio je simfonijski orkestar i vrhunski bend ABBA Real Tribute.

Pažnju su plijenili odlični kostimi i koreografija, a publika je uživala u hitovima Mamma Mia, Dancing Queen, Super Trouper, The Winner Takes It All, S.O.S., Fernando i drugih, na oduševljenje starih i novih obožavatelja ABBE.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Noći muzeja u Gradskom muzeju Varaždin uživalo gotovo 4000 posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Noć muzeja uvijek izmami posjetitelje u Gradski muzej Varaždin jer nije potrebno platiti ulaznicu, a postav je uistinu bogat. Tako je bilo i u petak, 27. siječnja.

U Gradskome muzeju Varaždin u Noći muzeja bilo je ukupno 3943 posjetitelja, javili su iz Muzeja.

Za razgled, koji je tom prigodom bio besplatan, od 18 do 23 sata bili su otvoreni svi izložbeni postavi u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage. Kroz izložbeni postav u Starom gradu prošetale su i dame u povijesnim haljinama, kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda.

S obzirom na protekle dvije koronagodine, kada je u GMV-u 2021. ova manifestacija održana virtualno, a 2022. godine više-manje simbolično u znatno smanjenom opsegu, ovogodišnja Noć muzeja ponovno je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje svih dobnih skupina iz Varaždina, okolice, ali i malo šireg prostora, a za mnoge od njih je to bio i obiteljski večernji izlazak.

Zanimljivo je bilo i u Muzeju vatrogastva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje