Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Zima je i službeno pri kraju: maškori osvojili srce Međimurja i osudili Fašnika!

Objavljeno:

- dana

Maškare su u nedjelju, 3. ožujka, osvojile i najveće međimursko uporište – Čakovec!

U organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, održan je jubilarni, 55. Međimurski fašnik. Povorku je činilo više od tisuću sudionika koji su prodefilirali središtem najvećega međimurskoga mjesta. S područja Međimurske županije na Fašniku su sudjelovale 24 maskirane skupine, a pridružili su im se i gosti iz susjednih županija te susjednih država. Maštovitost sudionika, koji su ove godine nadmašili sami sebe, upotpunili su i nosioci sveprisutnih tradicionalnih međimurskih maski kao što su pikači, lafre, lampe, mukači, krave, čaplje, štrki, coprnice, krampusi i drugi. Glavna pozornica bila je smještena na čakovečkome Trgu Republike, gdje su se maskirani predstavili bogatim programom. Voditelj programa bio je poznati međimurski zabavljač Pepsi ‘z Miklavca, odnosno Zlatko Nedeljko. Vrhunac je nastupio kod spaljivanja centralne figure karnevalskih običaja: Fašnika, koji je po običaju okrivljen za sva negativna zbivanja i pojave u zadnjih godinu dana. Na kraju službenoga dijela fašničke ceremonije odabrane su najbolje, najljepše i najkreativnije maske. Žiri sastavljen od djelatnika Turističke zajednice imao je težak posao, no na kraju su nagrade za najbolju masku dobile Udruga žena Mursko Središće te Murska Mornarica. Posebne nagrade otišle su KUD-u Podturen za čaplje te 97-godišnjoj Vjekoslavi Winter iz Sigetca. Nagrađene su i Udruga Maxenca (Macinec), Petranjski kurenti (Petrijanec), Udruga žena Štefanec, Prpodravci (Koprivnica), Društvo narodnih običaja “Maska” Ivanec te Fašnička udruga “Črna sraka” (Sračinec).

Foto i video

FOTO Uoči Dana planeta Zemlje održana Zelena čistka u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Općine Maruševec i Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, a uoči Dana planeta Zemlje, održana je eko-akcija Zelena čistka.

Cilj akcije bio je iz prirode ukloniti nepropisno odbačen otpad te time istaknuti važnost odgovornog postupanja s otpadom i utjecati na svijest djece i građana jer je briga o okolišu dnevni zadatak svakog pojedinca.

U akciji su sudjelovali učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, članovi grupe mladih planinara koji su zajedno s voditeljicom Brankicom Vrbanec i ravnateljem škole Tomislavom Vincekom obišli i očistili okoliš oko triju škola na području Općine Maruševec, kao i prostor oko prometnica.

Zelenoj čistki organiziranoj u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Maruševec priključio se i načelnik Mario Klapša. Neodgovorno odbačen otpad kojeg su mladi aktivisti pronašli u prirodi na nekoliko lokacija zbrinut je u Reciklažnom dvorištu Općine Maruševec kojega su učenici sa svojim voditeljima uz pomoć djelatnika Reciklažnog dvorišta i razvrstali.

U Reciklažnom dvorištu Općine Maruševec koje je sagrađeno i pušteno u rad 2022. godine građani mogu bez naknade dostaviti različite vrste opada, od baterija i žarulja do manjih količina građevinskog otpada, svakog ponedjeljka i četvrtka od 10 do 16 sati, kao i prve subote u mjesecu od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Varaždinu se sajmuje, pleše i pjeva pa je grad prepun šetača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni Tjednik

Gospodarski sajam Varaždin, uz izlagačke aktivnosti i stručno popratne programe nudi cjelodnevni zabavno glazbeni program na velikoj otvorenoj pozornici. 

Brojna događanja i lijepo prijepodne stoga su izmamili u šetnju brojne građane. To ne čudi jer nam poslije podne stiže nova promjena vremena.

Kakva je bila atmosfera na ulicama i trgovima pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje