Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Zima je i službeno pri kraju: maškori osvojili srce Međimurja i osudili Fašnika!

Objavljeno:

- dana

Maškare su u nedjelju, 3. ožujka, osvojile i najveće međimursko uporište – Čakovec!

U organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, održan je jubilarni, 55. Međimurski fašnik. Povorku je činilo više od tisuću sudionika koji su prodefilirali središtem najvećega međimurskoga mjesta. S područja Međimurske županije na Fašniku su sudjelovale 24 maskirane skupine, a pridružili su im se i gosti iz susjednih županija te susjednih država. Maštovitost sudionika, koji su ove godine nadmašili sami sebe, upotpunili su i nosioci sveprisutnih tradicionalnih međimurskih maski kao što su pikači, lafre, lampe, mukači, krave, čaplje, štrki, coprnice, krampusi i drugi. Glavna pozornica bila je smještena na čakovečkome Trgu Republike, gdje su se maskirani predstavili bogatim programom. Voditelj programa bio je poznati međimurski zabavljač Pepsi ‘z Miklavca, odnosno Zlatko Nedeljko. Vrhunac je nastupio kod spaljivanja centralne figure karnevalskih običaja: Fašnika, koji je po običaju okrivljen za sva negativna zbivanja i pojave u zadnjih godinu dana. Na kraju službenoga dijela fašničke ceremonije odabrane su najbolje, najljepše i najkreativnije maske. Žiri sastavljen od djelatnika Turističke zajednice imao je težak posao, no na kraju su nagrade za najbolju masku dobile Udruga žena Mursko Središće te Murska Mornarica. Posebne nagrade otišle su KUD-u Podturen za čaplje te 97-godišnjoj Vjekoslavi Winter iz Sigetca. Nagrađene su i Udruga Maxenca (Macinec), Petranjski kurenti (Petrijanec), Udruga žena Štefanec, Prpodravci (Koprivnica), Društvo narodnih običaja “Maska” Ivanec te Fašnička udruga “Črna sraka” (Sračinec).

Foto i video

FOTO Unatoč oblačnom vremenu, Varaždinci iskoristili slobodnu subotu i prošetali gradom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni tjednik

Varaždinci su se jutros probudili uz temperaturu od par Celzijevih stupnjeva ispod nule, a tijekom dana ona se kretala nekoliko stupnjeva iznad nule.

Oblaci nad gradom tijekom cijelog jutra i popodneva nagovješćuju snijeg koji nikako da počne padati.

Ipak, Varaždinke i Varaždince tmurno vrijeme nije zadržalo u domovima te su neki prošetali gradom, popili kavu, obavili šoping i slično.

Koga smo sve sreli u gradu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Varaždinu jutros sunce, a na zapadu i jugu županije pljuskovi snijega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi su najavili moguć snijeg za vikend u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Već jutros pljuskovi snijega “pogodili” su dijelove Varaždinske županije. Oko 8 sati gusti snijeg podao je na južnom i zapadnom dijelu Varaždinske županije. Snijeg se lijepo “ulovio” na području Novog Marofa i Ivanca. Neki Ivančani su čak morali metlicom očistiti snijeg sa svojih automobila.

I na širem varaždinskom području pala je pokoja snježna pahulja, ali čim je izašlo sunce su se otopile.

Nešto snijega moglo bi sutra, 22. siječnja, pasti na varaždinskom području, isto kao i u nedjelju i ponedjeljak. Također, u nedjelju navečer očekuje se kiša.

Novi Marof

Naredne fotografije snimljene su oko 8 sati na području Ivanca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje