Povežite se s nama

Crna kronika

“Fiktivne ugovore je zatražila Žetko, njoj sam davala novac”

Objavljeno:

- dana

SUĐENJE “BAZENI”

Ravnateljica Javne ustanove Gradski bazeni Natalija Žetko je negdje početkom 2006. pozvala administratoricu-blagajnicu Ljiljanu Golić-Domislović i u četiri oka od nje zatražila da počne nabavljati studentske ugovore kako bi tim novcem plaćali neke troškove ustanove. 

Obrazložila je da ih Grad Varaždin pritišće, a Golić-Domislović je odmah posumnjala u izvlačenje novca. Međutim, napravila je što je od nje zatraženo, jer se na Bazenima zaposlila upravo preko Žetko, a nju “nije bilo pametno ništa pitati“.

Suprotne tvrdnje

Ovako je prošli tjedan na Županijskom sudu u Varaždinu svjedočila Ljiljana Golić-Domislović, trećeoptužena u kaznenom postupku koji se vodi zbog izvlačenja novca iz Gradskih bazena od 2006. do 2011. putem studentskih ugovora i paragon-blokova. To je u suprotnosti s iskazima prvooptužene Žetko, koja je tjedan dana ranije svjedočila da je poslovanje putem fiktivnih studentskih ugovora bilo dogovoreno na sastanku, a da ne zna gdje je završio novac te da nije uzela ni kunu.

– Ne sjećam se nikakvog sastanka. Žetko je od mene zatražila da nabavim ugovore i to sam učinila, prvo preko ročnika Saše Goluba Kolarića i zaposlenika Bazena Nikole Jozića, potom preko Silvija Horvata i Alena Melnjaka, a nekoliko i preko svoje sestre Dijane. Bilo mi je bedasto nalaziti se sa studentima po gradu da mi predaju novac, pa je bilo dogovoreno da mi ga uplaćuju na moj žiroračun otvoren kod PBZ-a. Možda su mi novce nekoliko puta ostavljali na recepciji. Melnjak je novce znao ostavljati kod kuće, u mojem poštanskom sandučiću – ispričala je.

Novac je potom podizala i većinu predavala Nataliji Žetko, navela je. 

– Gotovinu sam stavila u kovertu, zalijepila je i na njoj napisala “Natalija Žetko“. S njom je bilo dogovoreno da, ako je u kancelariji bio zamjenik Željko Čengić, kovertu stavim u potpisnu mapu, jer je Čengić ne bi otvarao, a ako nije bilo nikoga, tada bi je stavila u ladicu u njezinom ormariću – opisala je.
Samo manji dio novca je ostao kod nje, napomenula je, a njime su podmirivani troškovi restorana, možda i pokoji trošak ustanove. 

– Ne znam što je Žetko radila s novcem koji sam joj predavala. Ustanova je radila svakakve krivine u poslovanju, pa mi to nije bilo neobično – istaknula je.

Dogradnja kuće

Natalija Žetko je svjedočila da su u to vrijeme Golić-Domislović, ali i Velimir Mudri, voditelj sportskih aktivnosti na Bazenima, gradili kuće, i to “ne bilo kakve”. Golić-Domislović je navela da je tad otplaćivala dva kredita. 

– Stambeni kredit sam počela otplaćivati 2005., rata je iznosila 2.300 kuna, a naplaćivala se trajnim nalogom s tekućeg računa u ZABA-i. Kredit u Splitskoj banci sam otplatila 2007. ili 2008. – navela je.

Uplate na svoje bankovne račune Golić-Domislović je opravdala i vjenčanim darovima

Osim plaće na Bazenima, dobivala je oko 1.200 kuna naknade kao županijska vijećnica i još 1.000 kuna naknade kao članica upravnog vijeća jedne ustanove.

Navela je da se udala 2008. godine, pa su ona i suprug dobili vjenčane darove i u većim novčanim iznosima, pri čemu su im njegovi roditelji darovali 50.000 kuna. Nakon što su joj predočene pojedinačne uplate na njezin tekući račun otvoren pri Zagrebačkoj banci, navela je da je riječ o novcu koji joj je davao suprug, a koji je onda sama uplaćivala za podmirenje rata kredita. Na njezinom žiroračunu otvorenom pri PBZ-u su pak krajem 2010. i u 2011. godine zabilježene pojedinačne uplate od nekoliko desetaka tisuća kuna.

– Taj novac smo držali kod kuće, a pretpostavljam da smo ga polagali na račun da bismo platili usluge vezane za dogradnju kuće, koju smo adaptirali negdje do 2012. – rekla je Golić-Domislović.

Otkaz zbog faksimila

Zbog navodne zlouporabe položaja i neovlaštenoga korištenja faksimila, Žetko joj je 2011. dala otkaz. 

– S obzirom na to da sam vidjela da se teret odgovornosti prebacuje na mene, u srpnju 2011. sam samoinicijativno otišla na Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu – rekla je Ljiljana Golić-Domislović i zaključila da je raditi s tadašnjom ravnateljicom Žetko i njezinim zamjenikom Čengićem bilo teško, “da si čovjek kosu počupa“.
 

“Ništa nije bilo plaćeno bez odobrenja“

– Čudim se da Natalija Žetko i Željko Čengić osporavaju svoje potpise na računima studentskog servisa – istaknula je Ljiljana Golić-Domislović u četvrtak na ročištu na kojem su se bivša ravnateljica i njezin zamjenik očitovali o potpisima na svakom od računa studentskog servisa. Račune je plaćala Golić-Domislović, a prije toga su ih Žetko ili Čengić trebali ovjeriti. – Na račune sam stavljala pečat „ovjerava isplatu“, a tu dokumentaciju sam im dostavljala na potpis. Uobičajena praksa je bila da nisam smjela platiti niti jedan račun prije nego što su odobrili– istaknula je.

Pojasnila je da su Žetko i Čengić redovno dobivali izvode iz banke, iz kojih su vidjeli svaku promjenu na računu, a kasnije je uvedeno e-bankarstvo, pa su primali SMS poruke kojima su u kratkom roku bili obavještavani o svakoj promjeni. – Nije bilo moguće da im bilo koja isplata s računa bude nepoznata – ustvrdila je. Optužba navodi da su podmirena i dva računa koja Žetko i Čengić nisu potpisali. – Ako je to tako, onda se moralo raditi o izvanrednoj situaciji. Njima je to sigurno bilo poznato, jer niti jednog nikad nisam potpisivala – rekla je Golić-Domislović.

“Zaposlite čistačicu“

Novac koji se izvlačio putem fiktivnih studentskih ugovora od 2006. do 2011. prvo se pravdao poslovima čišćenja i održavanja. – Natalija Žetko mi je rekla što da pišem. Nakon dvije godine došla je Državna revizija i rekla da su troškovi preveliki i da bismo morali zaposliti čistačicu i domara. Poslije toga mi je Žetko naložila da sve pravdam programima ustanove – iznijela je Ljiljana Golić-Domislović.
Usporedno s njom, studentske ugovore je nabavljao i Velimir Mudri, voditelj sportskih aktivnosti, navela je.
– Mudri mi je ugovore donosio kako bi ih ispunila. S tim novcem nisam imala nikakve veze, jer su njemu isplaćivani. Pretpostavljam da ih je nabavljao također na traženje Žetko – ispričala je.

Izvor:
Foto: Arhiva rt

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić vozio neregistrirani BMW s ne pripadajućim registarskim pločicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 25. travnja, u 14,45 sati u Piškorovcu ophodnja Policijske postaje Prelog zaustavila je osobno vozilo marke „BMW“, kojim je upravljao 24-godišnjak, dok se na vozilu nalazile ne pripadajuće registarske pločice.

Zbog neregistriranog vozila te ne sklopljenog ugovora o obveznom osiguranju u prometu odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu mladiću su izdani obvezni prekršajni nalog i prekršajni nalog te će biti kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 920 eura.

Ujedno je protiv mladića podnijeta i kaznena prijava zbog kaznenog djela krivotvorenje isprava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje