Povežite se s nama

Međimurje

Filip i Leona Novak iz OŠ Gornji Mihaljevec dobitnici Srebrnog pera!

Objavljeno:

- dana

Nakon isteka roka za pristizanje radova na natječaj “Vitezovi Proljetne livade”, žiri se uhvatio posla te odradio istovremeno zahvalan i nezahvalan posao: zahvalan jer je mogao uživati u dječjoj mašti pretočenoj u priče za slikovnicu, a nezahvalan jer je trebao donijeti tešku odluku, među tim radovima morao je odabrati tri najbolja.

Fantasy Factory

Timovi od jednog učenika nižeg i jednog učenika višeg razreda trebali su napisati nastavak na priču koju su dobili od Udruge “Mlada pera” ili vlastitu, u kojoj se pojavljuju jedan, dva, tri ili sva četiri viteza Proljetne livade: to su dječak Filip, (izumrla) dodo ptica Picek, (izumrli) baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček.

Udruga “Mlada pera” poziva osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da i dalje šalju svoje literarne uratke na bilo koju temu za objavu na portalu Top generacija

Svojim avanturama oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s pojmovima kao što su sindrom Down, haiku poezija, različitost ljudi… Slikovnica će imati 36 stranica. U tijeku je izrada ilustracija vještoga tima Fantasy Factory, koji ili obrađuje pristigle ilustracije samih autora ili crta vlastite ilustracije.

Dobitnice Zlatnog pera su Tena Milašin i Matea Sentivanac iz OŠ “Dr. Stjepan Ilijašević” Oriovac (mentorica Svjetlana Milašin) za priču “Benđijeva avantura”. Dobitnici Srebrnog pera su Filip i Leona Novak iz OŠ Gornji Mihaljevec (mentorica Lidija Novak Levatić) za nastavak priče “Dječak zvan Filip”. Dobitnici Brončanog pera su Luka i Petar Taslak iz OŠ Petra Zrinskog, Zagreb (mentorica Dijana Grbaš Jakšić) za priču “Slomljeno krilce vrapčića Richarda”.

Mladi autori

Autori čije će se priče još naći u slikovnici su:

Valentina i Karlo Krajina (OŠ Ksaver Šandor Gjalski, Donja Zelina); Anesa i Anamarija Knezić, Lea i Teo Posel, Bruno i David Polanec, Tia i Tara Kos (OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica Lidija Novak Levatić); Elena Brčina i Jasmina Klopotan (OŠ Ljubešćica, mentorice Božica Šantek i Sanja Horžić); Antonio i Andrea Marić, Iva i Mia Martinović, Lorena Dabro i Petra Trbljanić, Franjo Radošević i Gabrijel Sunđi (OŠ Josipa Lovretića Otok, mentorice Martina Baković, Antonela Jelić i Irena Jurić); Marija i Andrija Zubak, Grigor i Marko Vučevac, Talia Drašković i Petar Dragia, Lara Čabraja Rukavina i Enea Kulenović Gudan te Dorotea Stjepčević i Ante Alić (OŠ Petra Zrinskog Zagreb, mentorica Dijana Grbaš Jakšić).

Top generacija

Svi nabrojani mladi autori i njihove školske knjižnice dobit će svoj primjerak slikovnice čim izađe iz tiska, a već 1. travnja (nije šala!) počinje novi natječaj, “Različitim jezicima na istome putu”. Udruga “Mlada pera” poziva osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da i dalje šalju svoje literarne uratke na bilo koju temu i u bilo kojem obliku za objavu na portalu Top generacija.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje