Povežite se s nama

Međimurje

Filip i Leona Novak iz OŠ Gornji Mihaljevec dobitnici Srebrnog pera!

Objavljeno:

- dana

Nakon isteka roka za pristizanje radova na natječaj “Vitezovi Proljetne livade”, žiri se uhvatio posla te odradio istovremeno zahvalan i nezahvalan posao: zahvalan jer je mogao uživati u dječjoj mašti pretočenoj u priče za slikovnicu, a nezahvalan jer je trebao donijeti tešku odluku, među tim radovima morao je odabrati tri najbolja.

Fantasy Factory

Timovi od jednog učenika nižeg i jednog učenika višeg razreda trebali su napisati nastavak na priču koju su dobili od Udruge “Mlada pera” ili vlastitu, u kojoj se pojavljuju jedan, dva, tri ili sva četiri viteza Proljetne livade: to su dječak Filip, (izumrla) dodo ptica Picek, (izumrli) baiji delfin Benđi i vrtni patuljak Vanček.

Udruga “Mlada pera” poziva osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da i dalje šalju svoje literarne uratke na bilo koju temu za objavu na portalu Top generacija

Svojim avanturama oni nastoje djeci približiti prirodu i na šaljiv način neke po prvi puta u njihovom životu susresti s pojmovima kao što su sindrom Down, haiku poezija, različitost ljudi… Slikovnica će imati 36 stranica. U tijeku je izrada ilustracija vještoga tima Fantasy Factory, koji ili obrađuje pristigle ilustracije samih autora ili crta vlastite ilustracije.

Dobitnice Zlatnog pera su Tena Milašin i Matea Sentivanac iz OŠ “Dr. Stjepan Ilijašević” Oriovac (mentorica Svjetlana Milašin) za priču “Benđijeva avantura”. Dobitnici Srebrnog pera su Filip i Leona Novak iz OŠ Gornji Mihaljevec (mentorica Lidija Novak Levatić) za nastavak priče “Dječak zvan Filip”. Dobitnici Brončanog pera su Luka i Petar Taslak iz OŠ Petra Zrinskog, Zagreb (mentorica Dijana Grbaš Jakšić) za priču “Slomljeno krilce vrapčića Richarda”.

Mladi autori

Autori čije će se priče još naći u slikovnici su:

Valentina i Karlo Krajina (OŠ Ksaver Šandor Gjalski, Donja Zelina); Anesa i Anamarija Knezić, Lea i Teo Posel, Bruno i David Polanec, Tia i Tara Kos (OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica Lidija Novak Levatić); Elena Brčina i Jasmina Klopotan (OŠ Ljubešćica, mentorice Božica Šantek i Sanja Horžić); Antonio i Andrea Marić, Iva i Mia Martinović, Lorena Dabro i Petra Trbljanić, Franjo Radošević i Gabrijel Sunđi (OŠ Josipa Lovretića Otok, mentorice Martina Baković, Antonela Jelić i Irena Jurić); Marija i Andrija Zubak, Grigor i Marko Vučevac, Talia Drašković i Petar Dragia, Lara Čabraja Rukavina i Enea Kulenović Gudan te Dorotea Stjepčević i Ante Alić (OŠ Petra Zrinskog Zagreb, mentorica Dijana Grbaš Jakšić).

Top generacija

Svi nabrojani mladi autori i njihove školske knjižnice dobit će svoj primjerak slikovnice čim izađe iz tiska, a već 1. travnja (nije šala!) počinje novi natječaj, “Različitim jezicima na istome putu”. Udruga “Mlada pera” poziva osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da i dalje šalju svoje literarne uratke na bilo koju temu i u bilo kojem obliku za objavu na portalu Top generacija.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje