Povežite se s nama

U fokusu

Intimniji pristup Bobu Dylanu, predavanja o gitarama i glazbene radionice na Festivalu letećih gitara

Objavljeno:

- dana

Počinje 13. listopada

Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana u Galerijskom centru, predavanja poznatih Amerikanaca i glazbene radionice obilježit će ovogodišnji Festival letećih gitara koji će se održati u Varaždinu od 13. do 15. listopada.

Najavili su to direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek, predsjednik udruge „Muzički vremeplov“ Jura Geci, jedan od idejnih začetnika Festivala Miroslav Ambruš-Kiš, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i ravnateljica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević na današnjoj konferenciji za medije povodom održavanja ovog Festivala.

Ravnateljica TZ Varaždinske županije Elizabeta Dolenec izjavila je kako sve posjetitelje Festivala letećih gitara očekuje tri dana dobre zabave.

– U petak, 13. listopada dolazi jedan od trenutno najvećih blues gitarista, a to je Eric Gales koji će nastupati u HNK-u u Varaždinu. Subota je predviđena za Amerikance i njihova predavanja, a već ujutro u Galerijskom centru kreće „Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana“. U HNK-u nastupaju i Yogi Lonich, Jura Geci i Zack Dust, a u nedjelju očekujemo nastup Varaždinskog gitarista Nenada Resnika – otkrila je ravnateljica Dolenec dio programa.

Cilj Festivala jest, dodaje, promovirati Varaždinsku Županiju i Grad Varaždin kao gitarsku prijestolnicu svijeta, dovesti što više gitarskih imena koji će sa sobom dovesti što više poklonika, ali stvaranje Hall of famea ili Kuće slavnih gitarista i inovatora u Varaždinu.

A da ovaj festival želi postati popratni događaj nečega što trebao biti gitarski Hall of Fame i glavno mjesto gitarizma, rekao je Miroslav Ambroš-Kiš.

– Želimo zajedno sa Hall of fameom i Akademijom koju osnivaju poznati kritičari i muzičari iz Hrvatske, regije i svijeta, ali i radionicama i ovim Festivalom, privući aktualnu glazbenu kremu i napraviti Varaždin velikim gitarskim gradom na svijetu – rekao je Miroslav Ambroš-Kiš te dodao kako na Festival žele dovesti već poznate svjetske gitariste, ali i one koji još to trebaju postati.

U Galerijskom centru Varaždin održat će se “Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana”, a da je Varaždin vezan uz ovog slavnog glazbenika, otkrio je ravnatelj Ivan Mesek.

– Mislim da, ako bi jednog dana otvorili Hall of fame, onda bi prva gitara trebala biti upravo od Bob Dylana. Nakon 2008. godine i legendarnog koncerta koji je održao u Varaždinu te prošlogodišnje izložbe portreta svjetskih glazbenika, ove godine radovi, pokusi i razne skice Boba Dylana bit će izloženi u Galerijskom centru – rekao je Mesek te dodao kako će to biti intimniji pristup Bobu Dylanu.

Festival će u nedjelju, 15. listopada zatvoriti gitarist Nenad Resnik sa bendom “The Farpoint Station” koji će svirati rock, blues i jazz glazbu. Bend čine i Neven Resnik na klavijaturama i Boris Beštak na bubnjevima i Ferdinand Buhanec koji svira bas.

– Ovaj Festival znači jako puno za sve muzičare, pogotovo za mlade, da se razvije jedna scena koja bi okupila sve koje zanima gitara i takva glazba. Znači jako puno i za razvoj gitarističke scene koja u zadnje vrijeme nije u dobrom stanju – rekao je gitarist Jura Geci koji će se, zajedno sa Zack Dustom, prisjetiti Woodoo Lizzardsa.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje