Povežite se s nama

U fokusu

Novo doba hrvatskog školstva: nakon e-Škola kreće novi projekt za koji prijave kreću već ove godine

Objavljeno:

- dana

POČEO CECIIS 2017. NA FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu danas je počela međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Riječ je o najvažnijem godišnjem međunarodnom događanju koje varaždinski informatički fakultet ove godine održava 28. godinu zaredom.

– Konferencija je značajna u hrvatskim i međunarodnim okvirima. Svake godine dođu renomirani svjetski stručnjaci i znanstvenici, među kojima je ove godine profesor Branimir Selić, kojeg dobro znaju svi informatičari. Takvog čovjeka treba moći dobiti i sigurno ne bi došao u Varaždin da naša konferencija nešto ne znači u međunarodnim okvirima – rekao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja. 

 

Prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Konferencija je značajna za mlade istraživače, ali i za promociju projekata i ugovaranje novih. Ove godine, paralelno s konferencijom, idu tri projekta koji su međunarodni, pri čemu bih posebno istaknula projekt e-Škole, koji će biti predstavljen danas – istaknula je ministrica Divjak.

Projekt e-Škole započeo je u ožujku 2015. i trebao bi završiti iduće godine, a “težak” je 300 milijuna kuna. Projekt obuhvaća 151 školu, a u njega su uključene i škole iz Varaždinske i Međumurske županije. Svoj današnji dolazak na konferenciju i FOI ministrica Divjak iskoristila je da najavi novi, još veći projekt.

– Kad završi projekt e-Škole, u koji sam i sama bila uključena kao predsjednica Programskog odbora prije nego sam postala ministricom, napravit će se evaluacija svega što je napravljeno i krenut će se s pripremama za novi, veliki projekt koji će se također financirati iz EU fondova – najavila je Divjak i dodala kako će samo do kraja ove godine iz EU fondova Ministarstvo povući milijardu kuna, a iduće godine dvostruko više. 

– To su novci koje mi u proračunu nemamo – poručila je ministrica danas u Varaždinu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a koji provodi projekt e-Škole i koji je danas predstavio aktivnosti u sklopu tog projekta najavio je da će se škole za novi projekt moći prijaviti već krajem ove godine.

– Pilot projektom e-Škole kojim se želi postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola, obuhvaćeno je 151 škola u Hrvatskoj, a velikim projektom koji počinje za dvije godine bit će obuhvaćeno minimalno 700 škola. Postoji mogućnost da se u novi projekt uključe u sve škole, no to još pregovaramo – otkrio je Kezunović.

 

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a

Upravo je s predstavljanjem projekta e-Škole počela je ovogodišnja konferencija CECIIS 2017., koja traje do petka.

Ove godine tematski je naglasak konferencije na budućim trendovima u informacijsko-komunikacijskim znanostima.

Uz Branimira Selića, osnivača i predsjednika kanadske kompanije Malina Software Corporation, na konferenciji sudjeluje i Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU).  

U tri dana trajanja konferencije svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta.    

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje