Povežite se s nama

U fokusu

Novo doba hrvatskog školstva: nakon e-Škola kreće novi projekt za koji prijave kreću već ove godine

Objavljeno:

- dana

POČEO CECIIS 2017. NA FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu danas je počela međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Riječ je o najvažnijem godišnjem međunarodnom događanju koje varaždinski informatički fakultet ove godine održava 28. godinu zaredom.

– Konferencija je značajna u hrvatskim i međunarodnim okvirima. Svake godine dođu renomirani svjetski stručnjaci i znanstvenici, među kojima je ove godine profesor Branimir Selić, kojeg dobro znaju svi informatičari. Takvog čovjeka treba moći dobiti i sigurno ne bi došao u Varaždin da naša konferencija nešto ne znači u međunarodnim okvirima – rekao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja. 

 

Prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Konferencija je značajna za mlade istraživače, ali i za promociju projekata i ugovaranje novih. Ove godine, paralelno s konferencijom, idu tri projekta koji su međunarodni, pri čemu bih posebno istaknula projekt e-Škole, koji će biti predstavljen danas – istaknula je ministrica Divjak.

Projekt e-Škole započeo je u ožujku 2015. i trebao bi završiti iduće godine, a “težak” je 300 milijuna kuna. Projekt obuhvaća 151 školu, a u njega su uključene i škole iz Varaždinske i Međumurske županije. Svoj današnji dolazak na konferenciju i FOI ministrica Divjak iskoristila je da najavi novi, još veći projekt.

– Kad završi projekt e-Škole, u koji sam i sama bila uključena kao predsjednica Programskog odbora prije nego sam postala ministricom, napravit će se evaluacija svega što je napravljeno i krenut će se s pripremama za novi, veliki projekt koji će se također financirati iz EU fondova – najavila je Divjak i dodala kako će samo do kraja ove godine iz EU fondova Ministarstvo povući milijardu kuna, a iduće godine dvostruko više. 

– To su novci koje mi u proračunu nemamo – poručila je ministrica danas u Varaždinu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a koji provodi projekt e-Škole i koji je danas predstavio aktivnosti u sklopu tog projekta najavio je da će se škole za novi projekt moći prijaviti već krajem ove godine.

– Pilot projektom e-Škole kojim se želi postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola, obuhvaćeno je 151 škola u Hrvatskoj, a velikim projektom koji počinje za dvije godine bit će obuhvaćeno minimalno 700 škola. Postoji mogućnost da se u novi projekt uključe u sve škole, no to još pregovaramo – otkrio je Kezunović.

 

Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a

Upravo je s predstavljanjem projekta e-Škole počela je ovogodišnja konferencija CECIIS 2017., koja traje do petka.

Ove godine tematski je naglasak konferencije na budućim trendovima u informacijsko-komunikacijskim znanostima.

Uz Branimira Selića, osnivača i predsjednika kanadske kompanije Malina Software Corporation, na konferenciji sudjeluje i Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU).  

U tri dana trajanja konferencije svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta.    

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko je prvi uveo sustav zračne pošte – Bolnica u Varaždinu ili Čakovcu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec/Ivan Agnezović

Nakon što je u Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak, 1. ožujka, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen sustav zračne pošte, prilikom čega je naglašeno da je „Opća bolnica Varaždin kao prva bolnica u Hrvatskoj uvela taj sustav“, oglasili su se iz Županijske bolnice Čakovec.

<<FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata<<

Naime, Županijska bolnica Čakovec objavila je istoga dana na svom Facebook profilu vijest „s obzirom na to da se u medijima i na društvenim mrežama širi vijest da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte“.

– Drago nam je što i nama prijateljska bolnica uvodi novosti, no moramo demantirati da je OB Varaždin prva u tome, obzirom da takav sustav zračne pošte (plastične tube putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici) već godinu dana postoji u našoj bolnici, a o tome smo pravodobno obavijestili javnost. Sustav zračne pošte je u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec pušten u pogon 2020., a učinjene su pripreme na širenju pogona i na cijelu bolnicu – objasnili su iz čakovečke Bolnice.

Dodajmo da je jučer pristiglo priopćenje iz OB Varaždin vezano upravo uz objavu ŽB Čakovec i drugih medija koji su prenijeli tu vijest. Prenosimo ga u cijelosti.

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar.

Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara (instalirana je u zemlji) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij (zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).

FOTO: ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

FOTO: OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Nastavite čitati