Povežite se s nama

Život i društvo

FOI: održani su virtualni konzorcijski sastanak i istraživačka radionica u okviru projekta HELA

FOI

Objavljeno:

- dana

U četvrtak i petak, 21. i 22. listopada, održani su virtualni konzorcijski sastanak i istraživačka radionica u okviru projekta „HELA – Podizanje zrelosti visokih učilišta za implementaciju analitika učenja“, koji koordinira Fakultet organizacije i informatike (FOI) u suradnji s četiri vanjska suradnika.

Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a suvoditeljica je prof. dr. sc. Diana Šimić.

Projekt u vrijednosti od 776.230 kuna traje 4 godine (1. ožujka 2021. – 28. veljače 2025.), a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

Temeljna svrha projekta je doprinijeti boljem razumijevanju i optimizaciji procesa učenja i poučavanja podržanog analitikama učenja kroz unapređenje zrelosti visokih učilišta u primjeni analitika učenja. U okviru projekta razvit će se okvir zrelosti za implementaciju analitika učenja u hibridnom okruženju učenja.

Uz FOI kao koordinatora, projektu značajan doprinos daju četiri suradnika s vodećih europskih sveučilišta u području informatike, edukacijskih i srodnih znanosti: prof. dr. sc. Hendrik Drachsler, Goethe University, Njemačka, prof. dr. sc. Bart Rienties, Open University, Ujedinjeno Kraljevstvo, prof. dr. sc. Wim Van Petegem, Ku Leuven, Belgija te dr. sc. Sandra Kučina Softić sa Sveučilišnog računarskog centra, Sveučilišta u Zagrebu.

Konzorcijski sastanak i istraživačka radionica održani su u virtualnom formatu putem Zoom platforme.

U četvrtak, 21. listopada, voditeljica projekta, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, sudionicima konzorcijskog sastanka predstavila je provedene projektne aktivnosti i ostvarene rezultate u sedam mjeseci provođenja projekta.

Suvoditeljica projekta, prof. dr. sc. Diana Šimić, uslijedila je izlaganjem na temu „Theoretical and Conceptual Frameworks“, kroz koju je pojasnila motivaciju i teorijsku pozadinu projekta HELA te povezanost istraživačkih aktivnosti koje se provode u okviru projekta s njegovom svrhom i rezultatima.

U petak, 22. listopada, članovi projektnog tima FOI-ja predstavili su rezultate istraživanja postignute u okviru projekta, kroz prezentacije koje su bile raspoređene u tri modula:

1) Conceptual framework of LA:

Concept map of LA research and application landscape, prof. dr. sc. Diana Šimić

Communities of Practice in LA and EDM, Sabina Rako, mr. sc.

Ethical and privacy issues and guidelines of LA, Barbara Šlibar, mag. inf.

2) Strategic planning and decision-making related to the implementation of learning analytics:

Strategic planning and decision making in HEI – decision making styles, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, Barbara Šlibar, mag. inf.

Benefits, challenges and policy on implementation of LA, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa

3) LA use cases:

Introduction, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prof. dr. sc. Diana Šimić

Students’ Lab Assignments, Jelena Gusić Munđar, mag. math.

Military and nonmilitary studies, doc. dr. sc. Nikola Kadoić.

Uslijedila je istraživačka radionica prof. dr. sc. Barta Rientiesa sa sveučilišta Open University, London, pod nazivom „Practical implementations of LA“,  kroz koju su se sudionici na interaktivan način upoznali s konceptom analitika učenja. Događaj je završio grupnom diskusijom o provedenim radionicama i planiranjem nadolazećih istraživačkih aktivnosti do kraja prve godine projekta.

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje