Povežite se s nama

Školstvo

Na FOI-u vodeći stručnjaci informatičkih sustava Europe i svijeta

Objavljeno:

- dana

POČELA KONFERENCIJA CECIIS 2013.

Na varaždinskom FOI-u danas je otvorena međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima, CECIIS 2013. koja će trajati do petka.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi. Konferencija se organizira u suradnji s Institutom za informatiku i društvene znanosti Sveučilišta u Freiburgu, Institutom za informacijske znanosti Sveučilišta u Grazu, Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Ekonomsko-poslovnim fakultetom i Fakultetom za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Sveučilišta u Mariboru.

Ovogodišnja konferencija posvećena je temi “Usluge usmjerene korisnicima”, a svoje radove na konferenciji će predstaviti znanstvenici, stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava te studenti iz 12 zemalja Europe i svijeta.

Kao i ranije, uz CECIIS se odvijaju paralelna događanja. Tako će se održati stručni simpozij o računalnoj sigurnosti – FOI Security (FSec), na kojem će se okupiti najveća imena u području računalne sigurnosti iz Hrvatske i šire. Na simpoziju će se održati predavanja vezana uz aktualne teme: ranjivost web aplikacija, mehanizmi kontrole pristupa, testiranje sigurnosti, sigurnost i forenzika mobilnih uređaja, a bit će zastupljeno još važnih tema vezanih uz područje sigurnosti. Također, po treći put će se u okviru konferencije održati i jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-a prezentirati svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Po drugi će se put održati i jednodnevni stručni simpozij o razvoju mobilnih aplikacija na kojem će se govoriti o razvoju aplikacija za mobilne i ugrađene sustave, a održat će se i i dvije radionice namijenjene knjižničarima.

– Ovo je već 24. konferencija i taj broj govori sam za sebe. Cilj njenog pokretanja je ostvaren, jer svake godine znanstvenici i istraživači dolaze u Varaždin dijeliti i razmjenjivati ideje iz područja informacijskih i inteligentnih sustava. Konferencija traje i razvija se u skladu sa razvojem tehnologije – rekao je na otvaranju CECIIS 2013. Tihomir Hunjak, predsjednik programskog odbora.

Prvo predavanje održao je dr.sc. Nigel Bevan iz Engleske, priznati neovisni konzultant za upotrebljivost sa širokim industrijskim i istraživačkim iskustvom, a tema predavanja bila je Designing for usability: principles and practice.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje