Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Akademijom zaokruženo obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom

Objavljeno:

- dana

– Danas Hrvati iz cieloga Međimurja, – sakupljeni na javnoj obćoj skupštini, održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, – pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje – završne su riječi proglasa, teksta Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države donesene 9. siječnja 1919. godine.

To je izniman i značajan datum za Međimurje i Hrvatsku, prepoznat od Hrvatskog sabora koji je 23. rujna 2005. godine, na incijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, ovaj dan proglasio Spomendanom. Slijedom toga se već 17. godinu ovaj, jedan od najvažnijih povijesnih dana Međimurja, obilježava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Tijekom dana diljem Međimurja odana je počast zaslužnim pojedincima koji su pridonijeli pripajanju Međimurja matici zemlji Hrvatskoj, a obilježavanje je zaokruženo svečanom akademijom u zgradi Scheier.

– Obilježavanjem spomendana 9. siječnja želimo istaknuti važnost dana i trenutka jednog od najznačajnijeg datuma međimurske, a samim time i hrvatske povijesti. Tog se dana 1919. godine okupilo gotovo 10.000 ljudi. Kada sagledamo okolnosti tog vremena, to je impozantna brojka koja pokazuje odlučnost Međimuraca da zaustave mađarsku samovolju. Naši preci tada su nam poslali poruku da ne smijemo dopustiti nametanje volje, da moramo čuvati svoj identitet, njegovati svoju baštinu i povijest. Upravo to radimo uz brojne udruge, društva, braniteljske udruge koje čuvaju sjećanje na našu noviju povijest, jer bez povijesti ne možemo ispravno koračati prema budućnosti.

Razvijamo naše Međimurje u sredinu koja je pozitivan primjer drugima, koja zahvaljujući svojim vrijednim građanima postiže zapažene rezultate, brine o slabijima, potrebitijima, koja čuva svoju tradiciju i kojom se danas mogu ponositi oni koji su se prije 103 godine borili za nju – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec u svom govoru na svečanoj akademiji.

Prisustvovali su joj izaslanica predsjednika Republike Hrvatske savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa i Mario Medved predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, vijećnici Skupštine Međimurske županije, predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Zrinske garde Čakovec i Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Čakovec.

Uime najstarije hrvatske kulturne institucije uzvanicima se obratio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivan Pranjić, koji je podsjetio na važnost pojedinaca koji su svojim djelovanjem promijenili povijest Međimurja. Od dr. Ivana Novaka, dr. Vinka Žganca, oca Kapistrana Gecija i Jurja Lajtmana, do Luke Purića, Dragutina Perka, Slavka Kvaternika, Pere Magdića, Đure Vilovića,..mnogo je znanih i neznanih junaka kojima moramo zahvaliti na hrabrosti i odlučnosti da se bore za svoj narod.

Na značaj 9. siječnja u svojim su govorima istaknuli i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić koja je svojim govorom zaključila svečanost:

– Stoljećima unaprjeđujući svoj zavičaj marljivim radom Međimurci su dokazali kako se domoljublje prvenstveno gradi poštovanjem prema povijesti, ljudima, običajima, oplemenjivanjem zemlje u kojoj se živi. Zato Međimurje uvijek slovi kao kraj vrijednih i dobrih ljudi, a zahvaljujući tim vrlinama sačuvali ste svoj kraj koji je koji danas ima tvrtke koje su gospodarski lideri, inovativnu industriju na najvišoj razini, visoku iskorištenost europskih fondova, učenike koji postižu odlične rezultate, a ulaganje u obrazovanje, centre izvrsnosti i istraživačke centre daje opravdan razlog optimističnom pogledu u budućnost i perspektivi mladih u Međimurju.

Svečanu akademiju glazbom je upotpunila sopranistica Tamara Korunek u pratnji Marka Žerjava. Nakon svečanosti, održano je misno slavlje u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koje je predvodio gvardijan fra Josip Grubišić.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje